Ako zlepšiť pôdnu úrodnosť

  • 26.10.2023

Zoltán Tamašek, uznávaný odborník na bioochranu, vysvetľuje, ako zvýšiť pôdnu mikroflóru.

Zapracovávanie kompostu do pôdy
Foto: Shutterstock

Vedeli ste, že pod povrchom pôdy je viac života ako nad ňou? Len v jednej jej polievkovej lyžici je 50 miliárd mikróbov. Hoci sú mikroorganizmy neviditeľné voľným okom, sú nevyhnutné pre zdravú pôdu, pretože ovplyvňujú jej štruktúru a úrodnosť. Neraz sa povie, že pôda je živá, pretože je v nej toľko života.

Čo sú mikroorganizmy?

Mikroorganizmy sú mikroskopické organizmy, ktoré žijú v každej časti biosféry vrátane dna oceánov a vysoko v atmosfére. Môžu byť jednobunkové alebo viacbunkové. Zahŕňajú všetky baktérie, archeóny (rozsiahla a veľmi stará skupina organizmov), prvoky, plus mnoho druhov húb a rias, ktoré sa vyskytujú na planéte.

Len v jednej polievkovej lyžici pôdy je 50 miliárd mikróbov.

Ak by sme dali na rozbor štipku pôdy, ktorá neváži viac ako kancelárska spinka, zistili by sme, že obsahuje:

  • 3 000 000 až 500 000 000 baktérií
  • 1 000 000 až 20 000 000 aktinomycét
  • 5 000 až 1 000 000 húb
  • 1 000 až 500 000 prvokov
  • 1 000 až 500 000 rias
  • 10 až 5 000 háďatiek

Načo sú mikroorganizmy potrebné?

Mikroorganizmy zohrávajú kľúčovú úlohu pri rozklade organickej hmoty i kolobehu živín a vody do našich rastlín. Rozpadajúca sa organická hmota im poskytuje energiu na rast a uhlík na tvorbu nových buniek. Pri rozklade sa do pôdy uvoľňujú základné živiny a oxid uhličitý. Niektoré z nich dokonca viažu dusík a pomáhajú transformovať živiny na minerálne formy (biogénne formy), ktoré môžu rastliny využiť v procese nazývanom mineralizácia.

Okrem toho pri pohybe pôdou ju prevzdušňujú, čím pomáhajú zlepšovať jej štruktúru a schopnosť pohybu vody. Kvôli úlohe, ktorú mikroorganizmy zohrávajú v životnom prostredí, je „živá pôda“ jedným z najcennejších ekosystémov na Zemi. Doslova pomáha regulovať klímu, zmierňovať suchá i záplavy a filtrovať vodu.

Tip

Dobre rozložený kompost môžeme do pôdy zapracovať na jeseň, na jar, ale aj v priebehu sezóny, keď ho navrstvíme okolo rastlín ako mulč.

Podporme vlastnú pôdu

Zjednodušene povedané, aby pôdne mikroorganizmy prosperovali, potrebujú to isté ako my: potravu, vodu a kyslík. Ako záhradkári môžeme podporiť užitočné mikroorganizmy, aby zlepšili úrodnosť a štruktúru pôdy niekoľkými spôsobmi.

  • Pridávame kompost do pôdy – keďže uhlík je primárnym zdrojom energie pre mikroorganizmy, potrebujú veľa organickej hmoty, aby prosperovali. Jej stabilný prísun predstavuje veľký prínos pre pôdu aj pre úrodu. Jeho „výrobu“ urýchlime pomocou prípravkov BiogeN a Trifender.
  • Zelené hnojenie – rastlinám vhodným na zelené hnojenie sa niekedy hovorí aj „krycie“ plodiny alebo medziplodiny. Ide o vybrané rýchlorastúce druhy, ktoré po istej fáze rastu celé zakopávame či zaorávame do pôdy.
  • Pôdu udržiavame mierne vlhkú – mikróbom sa darí v mierne vlhkých pôdach. Ak pôda ostane bez porastu a suchá, vysoké teploty môžu mikroorganizmy zabiť.
  • Vyhýbame sa fyzickému narúšaniu pôdy – kedykoľvek pôdu narušíme napríklad obrábaním či zhutňovaním, ovplyvňujeme tým pôdnu štruktúru. Pri hlbokej orbe sa vymení vrchná časť pôdy za spodnú. To nepriaznivo pôsobí na pôdny život, pretože v hornej vrstve, kde je prístup vzduchu, žijú prednostne tzv. aeróbne organizmy, a v hlbokej vrstve anaeróbne.
  • Mulčujeme medziradia – mulčovanie organickou hmotou, ako sú listy alebo drvina z konárov, pomáha udržiavať vlhkosť v pôde, bráni prehrievaniu a mulč sa nakoniec stáva pre pôdu hnojivom. To všetko sa páči pôdnym organizmom.
  • Vyhýbame sa pesticídom – chemické pesticídy, herbicídy i hnojivá môžu devastovať celé populácie mikroorganizmov v pôde. Namiesto toho uprednostníme organické hnojivá a prípravky, ako sú Trifender, amazoN, BiogeN. Na hnojenie využívame kompost a hnoj, ktoré uvoľňujú do pôdy živiny postupne a nezanechávajú dlhodobé zvyšky ako mnohé chemické hnojivá.
Úrodnosť pôdy
Foto: Shutterstock

6 dôvodov, prečo sa starať o pôdnu mikroflóru

  1. Keďže musíme, ale i chceme chrániť biodiverzitu, musíme chrániť aj pôdu. Je málo známe, že pôda je domovom viac ako 25 % biologickej diverzity našej planéty.
  2. Zdravá pôda zvyšuje schopnosť pôdy zadržiavať vodu. Vyvážená pôda je schopná zadržiavať vlhkosť a tým sa znižuje vodný stres v plodinách.
  3. Keď je lepšia mikrobiálna rovnováha v pôde, prejavuje sa to nižším výskytom patogénov a zdravými rastlinami.
  4. Živá pôda absorbuje viac oxidu uhličitého (CO2) zo vzduchu a tým zmierňuje klimatické zmeny.
  5. Zdravá pôda poskytuje rastlinám lepšiu výživu. Jej výsledkom sú zdravé, odolné rastliny s nutrične bohatými plodmi.
  6. Pri farmárčení je udávaná i vyššia ziskovosť udržateľným spôsobom. Odhaduje sa totiž, že zdravá pôda môže zvýšiť produkciu o 10 % vďaka lepšej výžive plodín.

Viete, že…

… vďaka prípravkom s obsahom prospešných húb sú korene vitálnejšie a lepšie prijímajú vodu aj živiny?

Okrem kompostu, zeleného hnojenia či maštaľného hnoja už existujú aj vhodné prípravky, ktoré nám v snahe o zdravú pôdu dokážu pomôcť, príkladom sú:

  • Trifender – ide o pôdne biologické hnojivo, mykoríznu ochranu proti hubám. Obsahuje prospešnú hubu Trichoderma asperellum, ktorej je v našich pôdach akútny nedostatok;
  • BiogeN – je probiotikum pre pôdu, zvyšuje mikrobiálny život;
  • amazoN – probiotikum, ktoré obohatí pôdu, viaže prírodný dusík, pomáha s ochranou rastlín;
  • Generate – prebiotikum, ktoré zvyšuje mikrobiálny rast.

Viac informácií nájdete na www.biotomal.sk.

Zdroj: PR článok bioTomal, s.r.o.

Tagy: Biotomal | pôda | úroda

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?