V druhej polovici leta nás začína záhrada za naše pestovateľské úsilie odmeňovať. Nie je to však dôvod, aby sme v starostlivosti o vysadené úžitkové rastliny poľavili.

Naďalej, hlavne plodovej zelenine, nezabudnime dopriavať pravidelnú a kvalitnú starostlivosť, teda dostatok vlahy, živín. Nepoľavujme ani v likvidácii buriny či kyprení pôdy v okolí jednotlivých rastlín.
Pravidelne tiež prezerajme porasty a v prípade identifikácie choroby či škodcu včas zasiahnime vhodným prípravkom. Spočiatku môžeme využiť aj prípravky na biologickej báze. Silno napadnuté jedince už radšej zlikvidujme, aby sme ochránili zdravé rastliny.
Pokiaľ ide o plodovú zeleninu, dôležité je napríklad pri rajčinách odstraňovanie zálistkov, a to hlavne počas augusta. Ak chceme, aby nám plodová zelenina – teda nielen rajčiny, ale aj papriky, cukety, uhorky, baklažány, patizóny a ďalšie druhy – poskytovala úrodu čo najdlhšie, musíme ju pravidelne zberať. Plody by určite nemali na rastline prezrievať. Čo všetko je dôležité?
Krok za krokom: Zber plodovej zeleniny
1. Paradajky
Rajčiny zberáme aspoň každých 4 až 6 dní. Dôležité je plody nenechať prezrieť, pretože sú potom mäkké. Keď už sú dozreté, zvyčajne sa dajú ľahko odlomiť v kĺbiku blízko nad plodom.

2. Papriky
Papriky zberáme vylamovaním, no často pri tom hrozí poškodenie rastliny. Zberáme ich oboma rukami tak, že časť rastliny v mieste zlomu „podržíme“. Vhodné je odstrihávanie plodov.

3. Uhorky
Uhorky plodia tým intenzívnejšie, čím ich budeme pravidelnejšie oberať. Najlepšie je ich zberať v štádiu, keď majú dĺžku približne 8 cm. Prezrievanie plodov spôsobuje vysiľovanie rastliny.

4. Cukety
Cukety patria k obľúbenej letnej zelenine. Najlepšie ich plody chutia vtedy, keď dosiahnu dĺžku asi 15 cm. Ak ich budeme pravidelne oberať, dočkáme sa vyššej úrody.

5. Baklažány
Plody baklažánov zberáme nožom alebo nožnicami. Po zatlačení na pokožku plodu vhodného na zber by sa mala objaviť mierna preliačina.

Galéria k článku
Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
























Prosím o radu, ako je možné uskladniť zeleninu bez pivnice. Máme síce dom, ale k…