Ako sa postarať o záhradu, aby bola úroda čo najvyššia

  • 21.08.2020

I keď je dozrievanie zeleniny v plnom prúde, ponúkame niekoľko tipov, ako zväčšiť množstvo a predĺžiť zber úrody.

Ako sa postarať o záhradu, aby bola úroda čo najvyššia

Leto je pre mnohé gazdinky zaujímavým a kreatívnym obdobím. Neraz samotná záhrada radí, čo práve variť. Veď úroda je predsa jeden z hlavných dôvodov, prečo mnohí záhradkárčime. Vlastná zelenina a ovocie začínajú mať z pohľadu pestovania bez chémie či s jej minimom cenu zlata. Zdravé potraviny potrebujeme všetci, zvlášť malé deti. Postrekom sa snažíme vyhýbať, hnojíme prírodne, a tak máme istotu, že ponúknuté jedlá budú naozaj zdravé, bez zvyškov chemikálií.

Po týždňoch až mesiacoch väčšej či menšej starostlivosti nadchádza čas zberu. Istými „trikmi“ ho vieme predĺžiť aj zvýšiť množstvo úrody, stačí zopár vecí urobiť inak.

Úžasné na zelenine je, že ak začneme so zberom dostatočne skoro, v konečnom dôsledku budeme mať viac úrody. Čím viac oberáme, tým viac nútime rastlinu ďalej kvitnúť a plodiť, a to až do momentu, kým sa nevysilí, nezničia ju horúčavy, choroby či škodce alebo mrazy. Zber a načasovanie úrody máme možnosť posúvať aj postupným výsevom či výsadbou. Platí to pri druhoch, ako sú kríčková fazuľka, uhorky, letné šaláty, rukola, kôpor. Vždy však zohľadnime priebeh teplôt (nevysievame v najväčších horúčavách), dĺžku vegetačného obdobia, prípadne aj vlastnosti tej-ktorej odrody. Letným rezom ovocných druhov zase vieme ovplyvniť a podporiť úrodu v ďalšom roku.

Úroda zeleniny zo záhrady

Ako zberať, aby sme maximalizovali úrodu

Cieľom a zmyslom života každej rastliny je vykvitnúť a vytvoriť semená. Takže ak odstránime plody, struky, prípadne aj listy skôr, ako dozrejú, neostane jej vlastne nič iné, len opäť vyrásť a pokúsiť sa o ďalšiu úrodu. Samozrejme, neplatí to pri všetkých druhoch, ale pri niektorých si takýmto „predčasným“ zberom mladých častí rastlín predĺžime obdobie úrody.

Zberáme mladé plody a často

Vhodné pri: cukety, fazuľa, hrach, uhorky nakladačky, bylinky

Veľké a zatvrdnuté cukety alebo tvrdá šupka a vlákna na fazuľových či hráškových strukoch s neatraktívnou chuťou nikoho z nás nenadchnú a horšie sa spracovávajú aj v kuchyni. Navyše, rastlina sa spomalí svoj rast, preto každé cca dva-tri dni zberáme mladé cukety, uhorky nakladačky, fazuľku aj hrášok. Ulahodíme tak svojim chutiam a docielime aj vyššiu úrodu. Každých pár týždňov striháme aj bylinky, stále tak budú vyháňať čerstvé výhony a listy. Z bazaliek ostriháme kvetné stopky.

Postupný zber listov

Vhodné pri: šaláty, mangold, kučeravý kel

Plodiny typu „čím viac sa reže, tým viac rastie“ sú dobrým príkladom, ako zberom udržiavať rastliny mladé a prinútiť ich stále prinášať úrodu. Listy zberáme, kým sú čerstvé a krehké, krátko nato budú vyrastať ďalšie a ďalšie. Dokonca aj pri hlávkových šalátoch je možné zberať po listoch namiesto čakania na „hlavu“, úrodu vďaka tomu zberáme oveľa dlhšie obdobie.

Listy mangoldu na drevenom stole

Ponecháme stonky

Vhodné pri: letná kapusta, letný kel, brokolica, skorý karfiol

Keď dorastú hlávky skorej kapusty či kelu, odrežeme ich, koreň so zvyškom stonky ponecháme a ďalej zavlažujeme. Druhá úroda zvyčajne nie je taká veľká, no v kuchyni stále veľmi dobre použiteľná. Ani pre brokolicu sa život nekončí po zbere dorasteného súkvetia. Naopak, spoza pazúch listov vyženie nové výhonky ukončené menšími súkvetiami drobných pukov.

Nielen kvantita, ale aj kvalita zaváži

Maximalizovanie úrody však nie je iba o kvantite, kvalita je tiež veľmi dôležitá. Plodiny zberáme, keď sú na „vrchole“ z pohľadu chuti a štruktúry, vtedy sa aj obyčajná rodinná večera dokáže premeniť na gurmánsky zážitok. Pre menej skúsených záhradkárov, alebo ak nejaký druh pestujeme prvýkrát, môže byť trochu náročné vystihnúť správny moment zberu, ale zvyčajne pomôže zmena farby, tvaru, tvrdosti. Ak sa dá, pomôže malá ochutnávka, prípadne napovie dotyk.

Zberáme mladé a jemné

Vhodné pri: červená repa, vodnica, hrášok, fazuľa, cuketa

V prípade týchto plodín sa dá povedať, že je lepšie pozberať ich radšej skôr, ako dosiahnu svoj chuťový ideál, nie neskôr. Pri repe a vodnici je to vtedy, keď korene majú veľkosť pingpongovej loptičky (výnimka je, keď ich chceme skladovať, vtedy ich nechávame viac dorásť a dozrieť.) Zelená fazuľka a hrášok sú najlepšie, keď sú struky „mladícky“ zelené a hladké. Či je veľkosť hrášku vnútri struku dostatočná, si overíme tak, že sa cezeň pozrieme proti svetlu.

Cukety v bedničke

Až keď je ovocie celkom zrelé

Vhodné pri: tekvice, chilli papričky, paradajky, jahody

Čím dlhšie budeme odkladať zber týchto druhov, tým je ich chuť plnšia a lepšia, preto čakáme až do momentu, keď sa čo najviac vyfarbia, no stále musia byť pevné. Vyfarbeniu a dozrievaniu pomôže, ak okolo plodov odstránime listy, aby na ne dopadalo slnko. Pozor, pri slnečných extrémoch listy radšej ponecháme, aby sa plody nespálili.

Správna výživa rastlín

V priebehu celej sezóny môžeme v pravidelných intervaloch na pôdu okolo rastlín prisypávať dobre vyzretý kompost. Po odkvitnutí, keď rastliny začínajú tvoriť plody, kompost nahradíme tekutými výluhmi a zákvasmi, ktoré pomôžu zvýšiť výnosy a tiež predĺžia obdobie zberu. Pri kupovaných hnojivách presne dodržiavame návod, aby sme rastliny neprehnojili, lebo je to pre ne škodlivé.

Správne načasovanie

Vhodné pri: paradajky, paprika

Väčšina rastlín nepotrebuje pri raste viac ako dobre vyživenú pôdu. Keď začnú kvitnúť, prihnojenie tekutým hnojivom na paradajky alebo kostihojovým výluhom pomôže viacerým kvetom premeniť sa na plody. S hnojením prestaneme, keď už sú na rastline „nasadané“ plody, pretože prípadné výživové prebytky negatívne ovplyvňujú chuť plodov.

Zber paradajok v záhrade, bednička s úrodou

Plodiny neskorého leta

Vhodné pri: brokolica, kučeravý kel, ružičkový kel, skorá kapusta

Prihnojenie v správny moment rastliny „nakopne“ do ďalšieho rastu. Skorej kapuste, brokolici a kučeravému kelu dožičíme dávku hnojivej zálievky koncom jari až začiatkom leta, keď už sú dobre zakorenené. V auguste príde rad na ružičkový kel, okolo rastlín rozsypeme a zapracujeme do pôdy granulované hnojivo z hydinového trusu.

Pozor na dávkovanie

Vhodné pri: pór, cuketa

Pribežné hnojenie (ale nie prehnojovanie) pomáha rastlinám stabilizovať pletivá a zosilnieť. Napríklad cukety sa lepšie vyrovnávajú s múčnatkou, ak sú hnojené hnojivom z morských rias alebo s výluhom z prasličky. Niektoré druhy sú však na výživnú pôdu doslova precitlivené. Napríklad v prípade póru vyššie dávky dusíka v pôde podporujú hrdzu (hubová choroba) v pletivách. Veľmi dobre vyživená pôda nesvedčí ani cibuli, cesnaku a strukovinám.

Ako správne polievať

Pravidelná zálievka večer alebo ráno počas sucha je dobrá. Ale i tu je dôležité načasovanie podľa druhu zeleniny a jej rastovej fázy. Rastliny v istej rastovej fáze reagujú na vyšší prísun vody pozitívne, stačí však, že prejde niekoľko dní, a tá istá dávka môže našej úrode uškodiť.

Dedko s vnučkou polievajú paradajky

Množstvo vody ovplyvňuje chuť

Vhodné pri: čili, paradajky

Výdatná zálievka pri dozrievaní paradajok a čili paprík spôsobí v plodoch riedenie chutí a farieb. Paradajky potom ani zďaleka nedosiahnu takú chuť, akú by mohli. Stáva sa to aj prirodzene, ak sa pár dní za sebou vyskytnú zrážky, avšak to iba ťažko ovplyvníme. Prelievanie alebo výdatná, no nepravidelná zálievka často spôsobuje praskanie aj zelených plodov. Tie potom musíme čo najskôr pozbierať, aby nezačali hniť. Takže keď sa tieto druhy blížia k záveru svojej sezóny, znížime dávky vody aj o polovicu. Paradajky budú chutnejšie a čili oveľa štipľavejšie.

Listová zelenina potrebuje priebežné vlhko

Vhodné pri: šaláty, čínske šaláty, rukola, špenát, koriander

Šalátové rastliny, ak sú vystavené presychaniu, horknú a rukola začne byť nepríjemne štipľavá. Aby sme tomu predišli, udržiavame pôdu vlhkú, no nie premočenú. Listy ostanú aj krehké, dobre a dlhšie budú rásť. Oddiali sa aj prípadné vybiehanie do semena.

Polievanie špenátu

Pred zberom bez zálievky

Vhodné pri: cibuľa, cesnak, kukurica, fazuľa a hrach na semeno

Pri pestovaní cibule zo sadzačky nesmieme pôdu premokrovať, zalievame iba počas sucha. Keď sa začne vňať lámať v krčku, so zálievkou celkom prestaneme. Je to znak, že cibuľa prestáva rásť a príde čas zberu. Necháme vňať čiastočne zaschnúť na mieste a až potom cibuľu vyberieme. Rovnako prestaneme so zálievkou cesnaku aspoň týždeň pred zberom, čo mu umožní plne dozrieť a „pripraviť sa na skladovanie“. Keď pestujeme hrach alebo fazuľu na suché semeno, pred plánovaným zberom rastliny nepolievame, ale ich necháme na stanovišti zoschnúť. Pozor ale, nie príliš, aby sa struky nezačali samovoľne alebo pri malom pohybe otvárať a nevypadali z nich semená.

 

 

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?