Bylinkové šťavy: Najlepší spôsob, ako telu po zime dodať minerály a vitamíny

  • 30.03.2021

Šťavy z liečivých rastlín sú vlastne silné koncentráty účinných látok. Užívame ich po čajových lyžičkách, nie dlhodobo, najviac tri týždne. Robíme ich zásadne z čerstvých rastlín, zo sušených sa tento liečivý prostriedok vyrobiť nedá.

Bylinkové šťavy: Najlepší spôsob, ako telu po zime dodať minerály a vitamíny

Šťavy povzbudzujú očistné procesy v tele, dodávajú organizmu obrovské množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Zároveň telo dostáva životnú energiu bylín, ktoré v sebe nesú silu jarného klíčenia. Šťavy nerobíme do zásoby, najviac na jeden deň. Obsah účinných látok skladovaním prudko klesá.

Šťava zo žihľavy

Najznámejšou šťavou, ktorá sa na jar pripravuje, je šťava z pŕhľavy. V mixéri rozmixujeme hrsť vrcholkov žihľavy, môžeme pridať trošku vody, aby sa vytvorila redšia masa. Precedíme, užívame pred jedlom alebo medzi jedlami, nie spolu s jedlom. Šťavu užívame dva týždne, ak máme obličky v poriadku, môžeme ju užívať aj tri týždne.

Prelisovanú pŕhľavu nevyhadzujte, ak máte ekzémy, poranenia na koži, vredy a pod., priložte si ju na postihnuté miesto, obviažte, nechajte pôsobiť 2 – 3 hodiny.

Šťava zo žihľavy

Šťava z majoránu a tymiánu

Šťava z majoránu pôsobí na očistu žalúdka, pankreasu a pečene. Upravuje črevnú mikroflóru, pomáha pri zápalových procesoch hrubého čreva. Pripravíme si ju tak isto ako žihľavovú šťavu. Užívame tri týždne.

Šťava z tymianu pomáha pri chronických ochoreniach dýchacích ciest, tiež pri problémoch s trávením, pocitom plnosti, nadúvaní. Pôsobí protizápalovo na všetky sliznice a orgány tela. Pripravujeme ju ako žihľavovú šťavu. Užívame tri týždne.

Šťavy zo zeleniny a ovocia

Tieto šťavy môžu byť súčasťou nášho jarného jedálneho lístka, liečivým prostriedkom, prevenciou proti ochoreniam. Môžeme pridať aj jarné bylinky. Používame odšťavovač.

Ovocno zeleninová šťava

Čo kombinovať?

  • Jarná krv: 4 diely cvikly, 3 diely mrkvy, 2 diely jabĺk.
  • Očista žlčníka: 2 diely cvikly, 2 diely mrkvy, jeden diel kvetov sedmokrásky.
  • Očista pečene: 3 diely cvikly, 3 diely čerstvého koreňa a listov púpavy, 2 diely jabĺk.

Môžeme pridávať: púpavové listy a kvety, zádušník brečtanovitý, listy buka, brezy, maliny, jahody, skorocelu.

Text: Iveta Henzelyová, www.bylinkovaskola.sk 
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku