Poznáte „zelenú deviatku“? Privítajte jar v duchu starých zvykov

  • 18.03.2021

Striedanie ročných cyklov a zmeny v prírode boli v živote našich predkov prirodzenými okamihmi, kedy odchádza staré a prichádza nové.

Jarné bylinky na lúke

V ich vnímaní času tento rytmus opisoval kruh, v ktorom sa neustále opakovali štyri hlavné a štyri doplňujúce obdobia. V grafických nákresoch sa toto vnímanie času zachovalo ako koleso rozdelené na osem častí alebo ako kolovrátok s ôsmimi lúčmi.

Vládkyňou tohto kolesa bola trojitá bohyňa, ktorá spriadala vlákna osudu. Bohyňa putuje po kolese a zastavuje sa na presne stanovených miestach.

Tieto zastavenia boli dňami osláv, sviatkov, prelínali sa vtedy dva svety: materiálny a duchovný. Hranice sa stierali, ľudia mohli stretávať prírodné bytosti, učiť sa od nich, nechávať si poradiť, hľadať odpovede na dôležité otázky svojho života.

Staré zvyky a začiatok bylinkovej sezóny

Koleso roka určovalo aj hlavné obdobia bylinárskej praxe. Dňa 20.marca, keď je deň a noc rovnako dlhá, hľadali ženy prvé zelené rastliny a varili z nich polievku. Volali to „zelená deviatka“: žihľava, potočnica, zádušník, žerušnica lúčna, skorocel, sedmokráska, púpava a pľúcnik.

V rôznych oblastiach to boli rôzne bylinky, nebolo presne určené , ktoré rastlinky to majú byť. Muselo ich však byť deväť. Číslo deväť nevybrali náhodou, poznali posvätné vibrácie čísel, vnímali ich duchovnú hodnotu. Deviatka je číslom dokonalosti, zavŕšenia, naplnenia. Má veľký magický a rituálny význam. Vyjadruje ľudskosť, súcit, ušľachtilosť, duchovnú silu, hľadanie zmyslu života.

Polievka "zelená deviatka"

Toto kultové jedlo zasväcovali bohyni Ostare. Takto sa ľudia spájali s nespútanou silou života, ktorá v tomto období putuje krajinou a prináša jej zelenú vegetáciu. Rastlinná polievka bola aj zdrojom vitamínov a energie po dlhej zime, vzpružila a odohnala únavu, dodala vitamín C.

Vyháňali Morenu – zlú Zimu v podobe slameného panáka, zapálili ho a hodili do vody. Konali sa procesie okolo polí, ľudia zdravili jar. Niesli čerstvé zelené vetvičky, pripevňovali ich k lieskovým alebo bazovým vetvám. Lieska je sprostredkovateľom duchovného sveta, baza je stromom pani Holle, pani Zimy.

Mnohé z týchto rituálov prešli aj do kresťanskej kultúry, napríklad na Zelený štvrtok sa varí polievka z deviatich bylín.

Rôzne jarné bylinky na drevenom stole

Recept na polievku „zelená deviatka“

Budeme potrebovať:

  • 400 g zelených rastlín,
  • dve polievkové lyžice masla,
  • cesnak,
  • ovsené vločky,
  • kyslá smotana alebo biely jogurt.

Postup:

Rastliny opražíme na masle, pridáme pretlačený strúčik cesnaku, soľ, korenie, zalejeme vodou. Krátko povaríme, pridáme ovsené vločky, môžu byť aj pohánkové, amarantové a pod. Polievku môžeme rozmixovať, na záver pridáme kyslú smotanu alebo jogurt.

 

Text: Iveta Henzelyová, www.bylinkovaskola.sk 
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?