Dajte kompostovaniu zelenú: Čo patrí do kompostu a čo nie?

  • 14.11.2023

Dá sa povedať, že kompostovanie je pre väčšinu záhradkárov najlepší a najdostupnejší spôsob spracovania záhradných aj kuchynských odpadov. Aby premena materiálov prebiehala podľa našich predstáv, je nutné dodržať niekoľko dôležitých pravidiel.

Kompostovanie lístia a rastlinných zvyškov
Foto: iStock

Určite do kompostu nepatrí všetko, čo vyprodukujeme v kuchyni alebo čo vyrastie v záhrade. Otvorený kompostér by nemal byť vystavený prívalovým dažďom alebo extrémnemu slnečnému úpalu, dobrou voľbou je mierne pritienené stanovište v zákryte stromov.

Efektívne rozkladanie rastlinnej hmoty a premenu na humus podporíme striedaním materiálov s odlišnými vlastnosťami. Veľké množstvo lístia alebo trávy je dobré vopred premiešať s popolom, kávovou usadeninou a so zeminou. Naopak, zlým rozhodnutím je kompostovanie týchto hmôt v silnej vrstve, keď dôjde k ich zapareniu.

Čo do kompostu patrí?

  • opadané lístie
  • jemne pokosená tráva
  • nekvitnúca burina
  • zemina a piesok
  • zvyšky zeleniny a ovocia bez chorôb a škodcov
  • podstielka domácich zvierat a hnoj
  • kuchynské zvyšky bez tukov a mäsa
  • kávová usadenina
  • čajové vrecká z kompostovateľného materiálu
  • drvené vaječné škrupiny
  • jemná drevitá drvina a hobliny
  • drevný popol
  • seno
Kompostér v záhrade
Foto: iStock

Čo do kompostu nepatrí?

  • kvitnúce buriny
  • mačacie podstielka a psie výkaly
  • mäso a akékoľvek varené potraviny
  • hrubšie drevo
  • chorobami a škodcami napadnutá zelenina a vňať

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?