Neviete, ako spracovať problematické materiály zo záhrady? Tu sú naše tipy, čo s nimi

  • 30.11.2023

Niekedy si možno lámeme hlavu, či vyviezť, alebo spracovať málo typické rastlinné aj iné zvyšky. Poradíme vám, čo s kôstkami, žaluďmi alebo kameňmi.

Čo s málo typickými rastlinnými a inými zvyškami zo záhrady
Foto: iStock

Drevnatá vňať byliniek a niektorých burín

Mierne drevnatú vňať môžeme po nasekaní alebo narezaní kompostovať, ale dajú sa z nej vyrobiť aj bylinné výluhy. Časom sa rozloží aj po zarýľovaní do pôdy, trvá to však minimálne rok. Z vňatí medovky, dobrej mysle obyčajnej (oregana) alebo napríklad z voľne rastúcich žihľav, vratiča i kostihoja si môžeme vyrobiť hnojivé výluhy.

Nahnité a chorobami napadnuté ovocie

V žiadnom prípade ho nenechávame na stromoch ani opadané na zemi, pretože by sme tak podporili ďalšie šírenie choroby. Nepatrí ani do kompostu. V jeho prípade platí, že je lepšie ho odviezť do kompostárne, kde zárodky chorôb a škodcov zlikviduje vysoká teplota pri priemyselnom kompostovaní. Druhá možnosť je zakopať ich hlbšie do pôdy v kúte záhrady, ktoré nepoužívame na aktívne pestovanie.

Čo s opadaným a nahnitým ovocím v záhrade
Foto: Shutterstock

Kôstky z ovocia

Kôstky z čerešní, marhúľ, broskýň a sliviek nasušíme a používame na zakúrenie v ohnisku alebo krbe. V pôde ani v komposte sa nerozložia, naopak, časom vyklíčia aj záhonoch. A najmä výmladky sliviek sa obzvlášť zle ničia.

Vyklíčené letničky

Niektoré rastliny sa na záhrade samovoľne presievajú, takže ich objavíme aj tam, kde sme ich nevysadili. Dobrým príkladom je nechtík lekársky, ktorý koreňovými výlučkami odpudzuje pôdne háďatká. Aj jeho vňať môžeme zarýľovať priamo na mieste do pôdy, pomerne rýchlo sa v nej rozloží.

Žalude, gaštany aj iné plody stromov

Len ťažko sa kompostujú, navyše, ľahko klíčia. Radšej ich zozbierame a venujeme chovateľom lesnej zveri.

Kameň

Ostáva ho veľa hlavne po terénnych úpravách a výkopoch. Necháme si ho pre neskoršie použitie. Hodí sa na stavbu záhradných ciest, suchých múrikov či do skalky.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?