Využite vaše plodiny naplno! Pomocou týchto tipov násobne zredukujete svoj odpad v kuchyni

  • 15.11.2022

Obdobie zberu plodov celoročnej práce v záhrade sa pomaly končí a každý správny záhradkár by mal mať pivnicu naplnenú ovocím a zeleninou. Keď sa však pustíte do varenia, môžete si všimnúť, koľko odpadu sa pri čistení plodov vytvorí.

Zeleninové šupky ako odpad z kuchyne
Foto: Shutterstock

Množstvo ľudí tento problém vyrieši kompostovaním, ktoré je určite skvelou alternatívou. Šupky, stopky a kôstky však môžete využiť aj iným spôsobom a dokonca si na nich môžete pochutnať. Mimo kulinárskeho využitia budete mať dobrý pocit, že ste využili 100 % dopestovaných plodov.

Šupky majú široké využitie, sú z nich výborné čipsy aj korenie

V dnešnej dobe, kedy je kladený veľký dôraz na obmedzenie plytvania jedla, by sme sa mali zamyslieť nad každodennou kopou šupiek v koši. Sú to práve šupky, ktoré z celého plodu častokrát obsahujú najviac vlákniny. A tej má veľa ľudí nedostatok.

Jednoduchým riešením, ako predísť vyhadzovaniu šupiek, je ovocie alebo zeleninu nešúpať. Jablká alebo zemiaky so šupkou môžu byť obohatením vo vašej kuchyni a dodajú vám potrebnú vlákninu. Ak by ste však mali chuť na viac kreativity, môžete si z ovocných a zeleninových šupiek vytvoriť chutné čipsy. V prípade ovocia stačí šupky vysypať na plech s papierom na pečenie a na vyššej teplote vysušiť v rúre. V prípade zeleniny ako zemiaky alebo cuketa môžete šupky poliať trochou olivového oleja a posoliť, prípadne pridať čili. Následne ich vložíme do rúry na 150 stupňov a pečieme do chrumkava. Výborných výsledkov môžete dosiahnuť aj vo vzdušnej fritéze.

Druhým zaujímavým využitím zeleninových šupiek je vytvorenie koreniacej zmesi. Šupky dáme do rúry na 150 stupňov a vysušíme ich. Môžete použiť zeleninu podľa vášho výberu, výbornou voľbou je napríklad mrkva, petržlen alebo cibuľa. Keď šupky usušíme, vložíme ich do mixéru a pridáme trochu papriky a soli. Pomelieme na prášok a výsledným produktom môžeme okoreniť napríklad pečené zemiaky.

Z ovocných stopiek môžeme vytvoriť chutný čaj

Stopky z kôstkovíc alebo malvíc automaticky zvykneme vyhadzovať do koša, pritom aj z nich vieme vytvoriť niečo chutné a zdravé. Stopky čerešní, jabĺk, sliviek a hrušiek obsahujú veľké množstvo antioxidantov a aromatických látok, ktoré po vylúhovaní vo vriacej vode vytvoria chutný ovocný čaj.

Sušené čerešňové stopky
Foto: Shutterstock

Prvým krokom je sušenie stopiek, ktoré sa sušia podobne ako bylinky, pár dní na tmavom mieste s dostatkom vetrania. Suché stopky môžeme odložiť a keď príde chuť na ovocný čaj, zalejeme požadované množstvo vriacou vodou. Výsledkom je nápoj, ktorý predchádza infekciám a upokojí žalúdok. Chuť tohto čaju však môže byť málo výrazná, v tom prípade ho môžete skombinovať napríklad so zeleným čajom.

Kôstky tiež nevyhadzujte, môžete s nimi vylepšiť chuť octu

Tento recept je ideálny pre ľudí, ktorí radi používajú v kuchyni ocot. Či už ako zálievku na šalát, alebo do rôznych omáčok, ocot chutí lepšie s miernou arómou ovocia. Po tom, čo si zo sliviek, čerešní alebo podobných kôstkovíc pripravíte koláč alebo ich jednoducho zjete, odložte si kôstky.

Marhuľové kôstky
Foto: Shutterstock

S nasledujúcim krokom vám určite radi pomôžu deti, keďže je potrebné kôstky porozbíjať a vybrať z nich tzv. endosperm, teda ekvivalent toho, čo jeme z orecha. Potom jednoducho vnútro kôstok umiestnime do octu a necháme ležať na tmavom mieste približne 3 týždne. Vzniknutým aromatizovaným octom môžeme zalievať šaláty a používať ako bežný ocot. Už len podľa vône zistíte, že kôstky dodali octu novú, ovocnú chuť.

Text: Matúš Puskeiler
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Nožnice majte poruke aj počas zimy. Tieto rastliny vám budú za rez vďačné
Nožnice majte poruke aj počas zimy. Tieto rastliny vám budú za rez vďačné
Ochrana proti vrtivke orechovej má viac fáz počas roka. Začnite hneď teraz, radí Martin Čurda
Ochrana proti vrtivke orechovej má viac fáz počas roka. Začnite hneď teraz, radí Martin Čurda
Superagresívna i superliečivá. Taká je podpňovka obyčajná
Superagresívna i superliečivá. Taká je podpňovka obyčajná
Ako a čím moriť cesnak?
Ako a čím moriť cesnak?
Skontrolujte si, či ich nemáte v záhrade! Toto sú potenciálne invázne rastliny, ktoré vedia narobiť problémy
Skontrolujte si, či ich nemáte v záhrade! Toto sú potenciálne invázne rastliny, ktoré vedia narobiť problémy
Naostrite záhradné nožnice! Tieto rastliny potrebujú v októbri zrezať, aby prežili zimu
Naostrite záhradné nožnice! Tieto rastliny potrebujú v októbri zrezať, aby prežili zimu
Nožnice majte poruke aj počas zimy. Tieto rastliny vám budú za rez vďačné
Nožnice majte poruke aj počas zimy. Tieto rastliny vám budú za rez vďačné
Prilákajte vtáky do záhrady. Poradíme vám, ktoré druhy čím prikŕmiť
Prilákajte vtáky do záhrady. Poradíme vám, ktoré druhy čím prikŕmiť
Takto sa zbavíte lístia a získate dokonalý prírodný substrát. Jeho výroba má len tri kroky
Takto sa zbavíte lístia a získate dokonalý prírodný substrát. Jeho výroba má len tri kroky
Veľká vianočná súťaž o vianočné stromčeky 2023
Veľká vianočná súťaž o vianočné stromčeky 2023
Kubánske oregano alebo grécky eukalyptus. Viete, ktorá obľúbená bylinka sa skrýva za týmito názvami?
Kubánske oregano alebo grécky eukalyptus. Viete, ktorá obľúbená bylinka sa skrýva za týmito názvami?
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie