Využite vaše plodiny naplno! Pomocou týchto tipov násobne zredukujete svoj odpad v kuchyni

  • 15.11.2022

Obdobie zberu plodov celoročnej práce v záhrade sa pomaly končí a každý správny záhradkár by mal mať pivnicu naplnenú ovocím a zeleninou. Keď sa však pustíte do varenia, môžete si všimnúť, koľko odpadu sa pri čistení plodov vytvorí.

Zeleninové šupky ako odpad z kuchyne
Foto: Shutterstock

Množstvo ľudí tento problém vyrieši kompostovaním, ktoré je určite skvelou alternatívou. Šupky, stopky a kôstky však môžete využiť aj iným spôsobom a dokonca si na nich môžete pochutnať. Mimo kulinárskeho využitia budete mať dobrý pocit, že ste využili 100 % dopestovaných plodov.

Šupky majú široké využitie, sú z nich výborné čipsy aj korenie

V dnešnej dobe, kedy je kladený veľký dôraz na obmedzenie plytvania jedla, by sme sa mali zamyslieť nad každodennou kopou šupiek v koši. Sú to práve šupky, ktoré z celého plodu častokrát obsahujú najviac vlákniny. A tej má veľa ľudí nedostatok.

Jednoduchým riešením, ako predísť vyhadzovaniu šupiek, je ovocie alebo zeleninu nešúpať. Jablká alebo zemiaky so šupkou môžu byť obohatením vo vašej kuchyni a dodajú vám potrebnú vlákninu. Ak by ste však mali chuť na viac kreativity, môžete si z ovocných a zeleninových šupiek vytvoriť chutné čipsy. V prípade ovocia stačí šupky vysypať na plech s papierom na pečenie a na vyššej teplote vysušiť v rúre. V prípade zeleniny ako zemiaky alebo cuketa môžete šupky poliať trochou olivového oleja a posoliť, prípadne pridať čili. Následne ich vložíme do rúry na 150 stupňov a pečieme do chrumkava. Výborných výsledkov môžete dosiahnuť aj vo vzdušnej fritéze.

Druhým zaujímavým využitím zeleninových šupiek je vytvorenie koreniacej zmesi. Šupky dáme do rúry na 150 stupňov a vysušíme ich. Môžete použiť zeleninu podľa vášho výberu, výbornou voľbou je napríklad mrkva, petržlen alebo cibuľa. Keď šupky usušíme, vložíme ich do mixéru a pridáme trochu papriky a soli. Pomelieme na prášok a výsledným produktom môžeme okoreniť napríklad pečené zemiaky.

Z ovocných stopiek môžeme vytvoriť chutný čaj

Stopky z kôstkovíc alebo malvíc automaticky zvykneme vyhadzovať do koša, pritom aj z nich vieme vytvoriť niečo chutné a zdravé. Stopky čerešní, jabĺk, sliviek a hrušiek obsahujú veľké množstvo antioxidantov a aromatických látok, ktoré po vylúhovaní vo vriacej vode vytvoria chutný ovocný čaj.

Sušené čerešňové stopky
Foto: Shutterstock

Prvým krokom je sušenie stopiek, ktoré sa sušia podobne ako bylinky, pár dní na tmavom mieste s dostatkom vetrania. Suché stopky môžeme odložiť a keď príde chuť na ovocný čaj, zalejeme požadované množstvo vriacou vodou. Výsledkom je nápoj, ktorý predchádza infekciám a upokojí žalúdok. Chuť tohto čaju však môže byť málo výrazná, v tom prípade ho môžete skombinovať napríklad so zeleným čajom.

Kôstky tiež nevyhadzujte, môžete s nimi vylepšiť chuť octu

Tento recept je ideálny pre ľudí, ktorí radi používajú v kuchyni ocot. Či už ako zálievku na šalát, alebo do rôznych omáčok, ocot chutí lepšie s miernou arómou ovocia. Po tom, čo si zo sliviek, čerešní alebo podobných kôstkovíc pripravíte koláč alebo ich jednoducho zjete, odložte si kôstky.

Marhuľové kôstky
Foto: Shutterstock

S nasledujúcim krokom vám určite radi pomôžu deti, keďže je potrebné kôstky porozbíjať a vybrať z nich tzv. endosperm, teda ekvivalent toho, čo jeme z orecha. Potom jednoducho vnútro kôstok umiestnime do octu a necháme ležať na tmavom mieste približne 3 týždne. Vzniknutým aromatizovaným octom môžeme zalievať šaláty a používať ako bežný ocot. Už len podľa vône zistíte, že kôstky dodali octu novú, ovocnú chuť.

Text: Matúš Puskeiler
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Aktuálne: Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Aktuálne: Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
5 krátkych, ale dôležitých tipov, ako docieliť bohato kvitnúce muškáty
5 krátkych, ale dôležitých tipov, ako docieliť bohato kvitnúce muškáty
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
Aktuálne: Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Aktuálne: Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Kedy je správny čas na zber cesnaku?
Kedy je správny čas na zber cesnaku?