Grilovanie s bylinkami

  • 22.05.2019

Teplé počasie nás láka čoraz viac von. Ideálny spôsob ako tráviť voľný čas vonku s priateľmi alebo rodinou je grilovanie. Rozpálený gril, voňavé jedlá a príjemná atmosféra sú základnom úspešnej grilovačky. Pre dosiahnutie chutného a zdravého výsledku sa nechajte inšpirovať zaujímavými tipmi od odborníkov z projektových marketov Hornbach. 

Grilovanie s bylinkami

Základom pre skvelý gastronomický zážitok je spoľahlivý gril, kvalitné suroviny a čerstvé bylinky. Ten správny gril pre vás si môžete vybrať z viacerých možností. Plynové a elektrické prístroje sú vhodné do priestorov, v ktorých je zakázané zakladať oheň, ako napríklad na balkónoch. Klasickou a stále veľmi obľúbenou voľbou ostávajú grily na drevené uhlie. Ako palivo môžete použiť drevené uhlie z tvrdého dreva alebo brikety z dreveného uhlia. Pre dosiahnutie optimálnej arómy odporúčame vyskúšať kombináciu uhlia s briketami. „K dispozícii sú grily na drevené uhlie vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale ich rozpálenie trvá dlhšie,“ hodnotí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach a dodáva: „Použitím špeciálnych drevených brikiet sa dá v prípade grilov na drevené uhlie docieliť aj veľmi vysoká teplota, čo je ideálne napríklad pri zapekaní.“

Grilovanie s bylinkami

Rozpáľte to!

Základom úspešného grilovania je správna teplota. V prípade grilov na drevené uhlie potrebujete 25 až 45 minút na ich rozpálenie. „Keď uhlíky pokryje jemný biely popol, môžete začať grilovať. Vtedy majú totiž ideálnu teplotu. Tú si môžete overiť aj tak, že ruku natiahnete 10 až 15 cm nad rozpálené uhlie. Pokiaľ ju takto udržíte viac ako 7 sekúnd, teplota je stále nízka. V prípade, že vydržíte menej ako 4 sekundy, teplota je dostatočne vysoká,“ radí David Benda z Hornbachu. Kvalitné uhlíky a brikety udržia sálajúcu teplotu približne od 90 do 120 minút. Najmä však pri nepriamom grilovaní trvá tepelná príprava pokrmov dlhšie, preto je nutné pravidelne prikladať nové uhlie.

Grilovanie s bylinkami

Zdravá úprava pokrmov

Pre zdravý výsledok je nutné dodržiavať niekoľko základných pravidiel. V prípade priameho grilovania opekáme jedlo priamo nad rozpálenými uhlíkmi. Jedlá ako napríklad steaky, klobásy, ryby alebo zelenina by sa mali opekať bez poklopu. Tento proces je relatívne krátky, ale prebieha pri vysokých teplotách od 250 °C. Na nepriame grilovanie, teda s použitím poklopu, sú vhodné suroviny s dlhšou dobou prípravy, ako napríklad celé kura alebo bravčové rebierka. ,,Príprava s vekom zaistí rovnomerné prepečenie väčšieho množstva mäsa aj bez jeho obrátenia. Zároveň je vhodná aj počas nepriaznivého počasia. Praktickým tipom na kontrolu správnej teploty sú ovládače prívodu vzduchu a zabudovaný teplomer priamo v poklope grilu,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Grilovanie s bylinkami

Ako dosiahnuť lahodné chute

Prirodzenou súčasťou grilovania by mali byť bylinky. Tie majú široké využitie ako korenie do šalátov, marinád alebo do koktejlov či čajov. Ak máte grilovačku naplánovanú vopred, odporúčame naložiť mäso na noc do marinády. Tú vytvoríte kombináciou oleja, trochou soli a nasekaných byliniek. Môžete ich napríklad použiť aj na prípravu rôznych dipov a omáčok. Najjednoduchším spôsobom na prípravu dipu je zmiešať rovnaké diely kyslej smotany a jogurtu, pridať čerstvé bylinky, štipku soli a korenia. „Všeobecne platí, že na grilovanie by sa mali radšej používať čerstvé bylinky, pretože sušené sa môžu na rozžeravenom grile ľahko spáliť,“ dopĺňa David Benda z Hornbachu. Prinášame Vám jednoduchý prehľad využitia obľúbených byliniek.

Stredozemská klasika

  • šalvia, rozmarín, tymián

Hodí sa: k rybám, mäsu a do cestovinových omáčok

Grilovanie s bylinkami

Ázijské trio

  • mäta citrónová, koriander, citrónová tráva

Hodí sa: k rybám, mäsu a príprave exotických jedál

Najlepšie sú čerstvé

  • petržlen záhradný, kôpor, pažítka

Hodí sa: do polievok, k mäsu, zelenine a rybe

Grilovanie s bylinkami

Aromatické

  • mojito mäta, verbena citrónová, mäta ananásová

Hodí sa: do šalátov, omáčok, polievok, dezertov a kokteilov

7 krokov k dokonalej grilovačke sa dozviete tu.

Pridajte sa k nám na Facebooku.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Toto ste možno netušili! Kvety tohto kvitnúceho stromu sú nielen jedlé, ale aj liečivé
Toto ste možno netušili! Kvety tohto kvitnúceho stromu sú nielen jedlé, ale aj liečivé
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024