Hurmikaki: Obľúbené neskoré ovocie, ktoré dopestujete aj vo svojej záhrade

  • 13.01.2021

Plody ebenovníka rajčiakového, známe ako hurmikaki či kaki, pripomínajú tvarom paradajku a chuťou kombináciu zrelého jablka, cukrového melónu a mrkvy. Hoci toto zdravé ovocie, podporujúce imunitu, pôsobí cudzokrajne, môžeme ho pestovať aj vo vlastnej záhrade.

Hurmikaki: Obľúbené neskoré ovocie, ktoré dopestujete aj vo svojej záhrade

Zdravé a chutné

Plody obsahujú okrem vody necelých 20 % cukrov, vitamíny C, A a z minerálnych látok meď, draslík, fosfor, železo a horčík. Sú spoľahlivým antioxidantom, zbavujú únavy a zrýchľujú metabolizmus.

Ako pestovať hurmikaki

Hoci tento ovocný druh pochádza zo subtropických oblastí východnej Ázie, dá sa prekvapivo dobre pestovať aj v našich podmienkach, a to v tvare kra alebo malého stromu. Všeobecne sa uvádza, že pestovanie ebenovníka je vhodné skôr do vinohradníckych oblastí, no môžeme to skúsiť aj v lokalitách s drsnejšou klímou.

Prvé dve zimy bývajú väčšinou rozhodujúce, a ak ich drevina prežije, je pravdepodobné, že ju už žiadny mráz nespáli. V prvých rokoch sa preto odporúča pestovanie v nádobe a zimovanie na chránenom mieste. Ak riskneme výsadbu priamo do záhrady, rastlinu v najchladnejších mesiacoch chránime aspoň bielou netkanou textíliou.

Ako pestovať hurmikaki

Ebenovník bude najlepšie prosperovať na slnku v blízkosti fasády domu, podobne ako marhule. Pôda by mala byť dobre priepustná a výživná, najlepšie vyhnojená kompostom. Predovšetkým už plodiace rastliny sú náročné na zálievku. Pri voľbe odrody si dáme pozor, či ide o jedno- alebo dvojdomú rastlinu. Dá sa dopestovať výsevom alebo potápaním konárov.

V domovine vysoký strom

Ebenovník je vo svojej domovine cenený nielen pre chutné a zdravé plody, ale aj pre svoje drevo, nazývané čierny eben. Kým v domovine ebenovník dorastá do takmer 30 m, u nás je to zvyčajne okolo 2 až 3 m.

Zber a uskladnenie

Skoré odrody dozrievajú v priebehu septembra, pri neskorých bývajú plody jedlé v priebehu októbra alebo až koncom novembra. Ak sú trpké, necháme ich dva-tri týždne odležať pri izbovej teplote, trpkosť sa stratí.

Hurmikaki sa dá skladovať krátkodobo pri izbovej teplote alebo v chladničke. Plody je možné sušiť.

Ako pestovať hurmikaki

Naša voľba odrôd

  • Rojo Brillante – plodí aj bez opelenia, mrazuvzdorná do –18 °C
  • Saijo – jedna z najchutnejších odrôd, nevyžaduje opeľovače.
  • Ragno – plody sú bez kôstok, dajú sa zberať už od septembra, nepotrebuje opeľovače.

Viete, že…

… tento druh a jeho plody sú označované niekoľkými názvami? Hovorí sa im hurmikaki, kaki, hurma, churma, medové jablko či persimmon, v Česku tomel.
… ebenovníkov, ktorých plody stoja za ochutnanie a dajú pestovať aj u nás, je viacero? Okrem ebenovníka rajčiakového pri dobrej ochrane pred mrazmi u nás porastú aj ebenovník virgínsky alebo datľový.
… ak si plody kúpite, treba ich nechať pár dní dozrieť pri izbovej teplote? V prípade niektorých odrôd pestovaných v záhrade to nie je nutné, plody totiž dozrejú už na vetvách.

Hurmikaki

Hurmikaki v kuchyni

Dobre dozreté kaki (hurmikaki) pripomína konzistenciou džem a aj v čerstvom stave sa dá ľahko roztierať. Veľmi chutné je aj v kombinácii s tvarohom, mäkkým syrom, orechmi či vanilkou. Používa sa do kokteilov, džemov, šalátov, koláčikov .

Dezert

Tri veľké plody olúpeme, zbavíme semienok a rozmixujeme. Zmiešame s 1 balením mascarpone, lyžicou cukru a štipkou škorice. Podávame vychladené.

Nátierka

Olúpané plody rozmixujeme, zmiešame s tvarohom, lyžicou medu a vanilkovými semienkami. Najlepšie chutí v kombinácii s vianočkou.

 

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?