Doprajte si kúsok exotiky u vás doma. Všetko, čo by ste mali vedieť o granátovom jablku

  • 07.08.2019

Kupujete si z času na čas toto exotické ovocie plné sladkokyslých rubínovo červených jadierok? Tak potom určite viete, že robíte niečo aj pre svoje zdravie. Granátové jablko patrí medzi ideálne superpotraviny a dokonca sa pestuje už aj v našich podmienkach.

Granátové jablko

Experimentovanie alebo realita? Oplatí sa pestovať ho v našich podmienkach?

Mnohí z nás skúšajú v záhrade pestovanie exotických plodín ako figa, kivi alebo citróny. Postupným otepľovaním a zmenou klimatických podmienok sa začína aj v našich podmienkach dariť aj pestovaniu granátového jablka v črepníku. Najideálnejšie je kúpiť si predpestovaný krík, no vytrvalcom nerobí žiaden problém, ak si ho vypestujú pekne z jadierok. Pred výsevom je dobré dať semienka do chladničky, alebo ich do jari stratifikovať pri nízkej teplote.

Granátové jablko

Granátovník má aj pekné červeno – oranžové kvety, ktoré sú samoopelivé a ak aj nezarodí, dokáže aspoň potešiť bohatým kvitnutím na slnečnom mieste terasy. Vydrží aj tie najhorúcejšie slnečné dni, ale pred mrazom ho určite treba presunúť dnu.

Kvet a plody granátovníka

Jeho zdravotné benefity sú excelentné

Granátové jablko obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu a antioxidanty. Možno by ste to o ňom nepovedali, ale má dokonca viac antioxidantov než zelený čaj, a to už je čo povedať. Krásne rubínovo červené jadierka sú šťavnaté, majú sladkokyslú chuť a obsahujú len veľmi málo kalórií. Vo vnútri každého jadierka je ešte malé jadierko. V minulosti bolo granátové jablko symbolom plodnosti a hojnosti. Jeden kus tohto ovocia dokáže v sebe skrývať až cez 600 kusov malých jadierok.

Prečítajte si tiež: Granátové jablko sa dá pestovať aj u nás. Pozrite sa, ako na to

V tom najideálnejšom prípade by sme mali zjesť 2 granátové jablká týždenne. Zabezpečili by sme si pevné zdravie, lepšiu imunitu, dobré trávenie a upravil by sa nám aj krvný tlak a cievy by fungovali tak, ako je potrebné.

Jadierka granátového jablka v dlani

Skvelé účinky granátového jablka sa prejavili aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Výťažky z tohoto exotického ovocia nájdeme v kozmetických prípravkoch, šampónoch, či telových mliekach a krémoch.

Ideálne spestrenie jedálnička v letnom období

Granátové jablko sa konzumuje v surovom stave. Vybratými jadierkami môžeme spestriť akékoľvek jedlo. Stačí ho nimi hoci len posypať. Takto oživí letný ovocný, ale aj zeleninový šalát, tortu a rôzne koláče alebo veľmi obľúbené ovsené kaše.

Ovsená kaša s ovocím a granátovým jablkom

Ak vám prekáža jedenie jadierok pre menšie jadierka vo vnútri, môžete si granátové jablko odšťaviť a použiť iba jeho 100% sladkú šťavu.

Šťava z granátového jablka

Najjednoduchší postup očistenia granátového jablka

Je veľa spôsobov, ako dostať cenné jadierka z granátového jablka von. Po odskúšaní takmer všetkých postupov a návodov je najjednoduchší tento postup. Granátové jablko prerežeme napoly na dve časti. Pripravíme si vyššiu nádobu a polievkovú lyžicu.

Prekrojené granátové jablko

Granátové jablko držíme nad misou a lyžicou vyklepávame z neho všetky jadierka. Postupne ovocie otáčame, aby sme vyklepali naozaj všetky ukryté jadierka, až kým nezostane dužina prázdna.

Vyberanie jadierok z granátového jablka

V miske nám zostanú všetky jadierka a pár drobných kúskov dužiny, ktorú veľmi jednoducho vyberieme, pretože je pomerne tvrdá a nelepí sa tak na prsty napríklad ako tenká dužina pomaranča. Z granátového jablka nám nakoniec zostane iba prázdna polovica.

Očistené granátové jablko

Iný spôsob, ako očistiť granátové jablko nájdete aj v tomto videu:

 

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock
Zdroj videa: Youtube

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu