Krok za krokom: Jednotenie mladých zeleninových rastliniek

  • 08.03.2018

Nedávno sme si ukázali, ako vysievať zeleninové osivá na predpestovanie priesad. Odvtedy ubehol dostatočne dlhý čas na to, aby nám vyrástli mladé rastlinky. Čo s nimi treba robiť ďalej? Nastal čas na ich jednotenie. 

Krok za krokom: Jednotenie mladých zeleninových rastliniek

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • substrát na pestovanie zeleninových priesad
  • debnička
  • perlit

Náradie a pomôcky:

  • záhradnícka lopatka
  • pracovné rukavice
  • krhla s vodou

Náročnosť *
Čas: do 1 hodiny
Ľudia: 1
Obdobie: skorá jar

Postup

1. KÝM ZAČNEME

Príprava na presádzanie

Hneď ráno si nachystáme všetko potrebné. Ideálne je, ak pracujeme v skleníku alebo v zimnej záhrade. Vždy tak, aby sme nemuseli priesady prenášať na väčšie vzdialenosti.

2. SUBSTRÁT

Substrát

Skôr ako začneme pikírovať, pripravíme si substrát. Najlepší je taký, ktorý je určený na výsevy a rozmnožovanie. Zeminu zo záhrady nepoužívame.

3. PERLIT

Substrát s perlitom

Do substrátu primiešame trochu perlitu. Tým substrát ešte viac prevzdušníme a zabezpečíme tak veľmi dobrý vývoj koreňového systému.

4. PLNENIE

Debnička so substrátom

Debničku, ktorú sme vystlali fóliou, naplníme pripraveným substrátom. Nie úplne po okraj, pretože by nám to neskôr komplikovalo zalievanie.

5. RAŠELINOVÉ TABLETY

Rašelinové tablety

Do misky s vodou dáme nasiaknuť rašelinové tablety. Časť mladých rastlín potom po jednom môžeme prepikírovaťe aj do nich.

6. VÝBER

Priesady

Z výsevnej nádoby vyberieme najsilnejšie rastliny, ktoré už môžeme presadiť. Tie opatrne vyberieme, aby sme ich prepikírovali, teda presadili.

7. KORIENKY

Mladé rastlinky s korienkom

Skôr než mladé rastlinky s prvými pravými listami rozsadíme, skrátime im dlhé korienky. Tým ich donútime vytvoriť bohatší koreňový systém.

8. JAMKA

Jamka na priesadu

Pri práci s mladými rastlinami používame pikírovací kolík. Je veľmi praktický a šetrný, pomocou neho urobíme do substrátu nie príliš hlboký otvor.

9. PRIHRNUTIE

Presádzanie priesad

Do pripravenej jamky vsunieme mladú rastlinu. Kolíkom k nej prihrnieme substrát a potom ho opatrne prstami pritlačíme.

10. SPRÁVNA VZDIALENOSŤ

Meranie vzdialenosti rastliniek

Mladé rastliny rozsádzame na dostatočne veľké vzdialenosti. Myslíme na to, že ešte vyrastú, preto by mali byť vzdialenosti medzi nimi asi 5 cm.

11. ZÁLIEVKA

Zalievanie

Rozsadené priesady opatrne zavlažíme vlažnou vodou. Dáme pozor, aby prúd nebol príliš silný. Debničku s rastlinami umiestnime na svetlé miesto.

Dobré rady

Podmienky

Ak majú priesady málo svetla, sú vytiahnuté a náchylné na zlomenie či poškodenie chorobami. Pozor na priame slnko, ktoré môže krehké rastliny popáliť. Vyžadujú rovnomernú teplotu , mierne kolísanie medzi dňom a nocou neprekáža. Vysoká teplota nie je potrebná, pretože núti rastliny rýchlejšie rásť a vyťahovať sa do výšky. Ideálne je udržiavať ju na úrovni asi 18 ⁰C. Potrebné je aj pravidelné vetranie. Sledujeme, či sa medzi rozsadenými rastlinami neobjavia choroby a škodcovia.

Zalievanie

Prepikírované priesady nezalievame na listy, ale opatrne ku koreňom. Inak totiž hrozí rozvoj hubových chorôb. Medzi každým ďalším zaliatím by mal substrát mierne preschnúť.

Prihnojovanie

Mladé rastliny môžeme približne 3 týždne po rozsadení aj prihnojiť. Vtedy je predpoklad, že sadenice sú dobre zakorenené. Volíme však hnojivo s postupným uvoľňovaním živín.

 

 

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Dano Veselský, Pixabay.com
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč