Fotopostup krok za krokom: Vysievame prvú zeleninu. Na čo si dať pozor?

  • 20.02.2018

Hoci je zima v plnom prúde, už teraz sa môžeme pripraviť na novú sezónu a začať s predpestovaním. Práve v týchto dňoch je najvyšší čas vysievať jarný šalát, papriku, zeler, skorý kaleráb, skorý karfiol a hlávkový kel.

Fotopostup: Vysievame prvú zeleninu

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • substrát na výsev
  • výsevná miska
  • osivo zeleniny

Náradie:

  • záhradnícka lopatka
  • menovka a ceruzka
  • pravítko
  • rozprašovač alebo krhla s polievacou ružicou

Postup

1. PRÍPRAVA

Príprava

V ideálnom prípade vysievame do vykurovaného skleníka, prípadne do zimnej záhrady, môžeme ale aj na parapet. Najskôr si však pripravíme pevnú výsevnú misku, substrát určený na výsevy a rozmnožovanie, vybrané zeleninové osivá, záhradnícku lopatku a krhlu s vodou.

2. ČISTENIE

Čistenie výsevnej misky

Prvým dôležitým krokom je vyčistenie výsevnej misky. Vždy pritom používame kefu a saponát. Po čistení misku aj vydezinfikujeme. Je to výborná prevencia hubových chorôb. Nakoniec misku vystelieme papierom, no nie je to nevyhnutné.

3. SUBSTRÁT

Vrstvenie substrátu

Pripravenú nádobu naplníme substrátom v dvoch vrstvách. Na spodok dáme hrubšiu frakciu a navrch ten istý substrát, ale najemno preosiaty. Používame výhradne substrát na výsevy, ktorý je sterilizovaný, aby sa vylúčilo riziko hubových chorôb.

4. UTLAČENIE

Utlačenie substrátu

Do polovice naplnenú misku opatrne utlačíme, v strede aj po bokoch. Dôležité je, aby bol substrát v jednej rovine, nesmú v ňom byť preliačiny.

5. OSIVO

Osivo

Pripravíme si zeleninové osivá. Ešte pred rozbalením si dôkladne preštudujeme hĺbku výsevu i nároky na svetlo. Niektoré semená totiž klíčia v tme, iné zasa na svetle – tie by sme nemali pri výseve zasypávať substrátom.

6. RIADKY

Riadky v substráte

Semená môžeme vysiať buď naširoko, alebo do riadkov. Výsev naširoko je praktický, pretože aj tak budeme neskôr mladé rastlinky jednotiť. Ak sa rozhodneme pre výsev do riadkov (v rámci jednej nádoby vysievame viac druhov), prstami vytvoríme plytké riadky vzdialené od seba aspoň 5 cm.

7. VÝSEV

Výsev

Sejeme rovnomerne a dbáme na to, aby sa semená navzájom nedotýkali. Spôsobovalo by to problémy pri klíčení. Dáme tiež pozor, aby sme osivo nevysiali príliš hlboko. Mnohé druhy zeleniny sú totiž na hĺbku výsevu veľmi citlivé.

8. ZASYPANIE

Zasypanie

Ak sú semená príliš nahusto, môžeme ich opatrne v riadku porozkladať. Teraz je ešte príležitosť na opravu. Vďaka redšiemu výsevu budeme mať pevnejšie priesady. Nakoniec osivo zasypeme tenšou vrstvou substrátu a utužíme doskou.

9. ZÁLIEVKA

Zálievka substrátu

Utužený substrát opatrne zavlažíme. Použijeme buď rozprašovač, alebo krhlu s polievacou ružicou. V žiadnom prípade nezavlažujeme prúdom vody, mohli by sme semená vyplaviť, prípadne zmiešať spolu rôzne druhy.

10. OZNAČENIE

Označenie výsevu

Veľmi praktické je, keď si výsevy označíme. V rámci jednej nádoby si totiž môžeme vysiať nielen viac druhov zeleniny, ale aj rôzne odrody jedného druhu. Ideálne je poznačiť si na menovku aj dátum výsevu.

Dobré rady

Substrát

Časť substrátu necháme bez úpravy a časť preosejeme. Pozor, používame výhradne substrát určený na výsev a rozmnožovanie! Ide o vyľahčený, vzdušný substrát na báze rašeliny, ktorý je sterilný. Neobsahuje semená burín, spóry húb či zárodky chorôb. Z tohto dôvodu nepoužívame záhradnícky substrát, zeminu zo záhrady či preosiaty kompost.

Osivo

Nakupujeme u osvedčených predajcov. Odoláme ponuke lacného, ale neznámeho osiva, ktoré nemusí mať potrebnú klíčivosť. Rovnaký problém môžu mať akciové balíčky z predchádzajúcich sezón. Vo všeobecnosti sa klíčivosť osív zeleniny pohybuje od 1 do 10 rokov, takže ak nám nejaké balenia zostali z minulého roka, skôr, ako sa pustíme do vysievania, je dobré urobiť skúšku klíčivosti. Zopár semien uložíme na navlhčený filtračný papier. Udržiavame ho vlhký niekoľko dní a zistíme, ako semená klíčia. Je dobré vedieť, že najdlhšiu klíčivosť majú strukoviny a plodová zelenina.

Podmienky

Misku s výsevom umiestnime do skleníka alebo na okenný parapet. Optimálna teplota je 15 – 20 ⁰C, pri plodovej zelenine môže byť vyššia. Počas klíčenia nesmie teplota kolísať. Dôležité je aj vetranie počas slnečných zimných dní a svetlo. Ak ho je málo, rastlinky sa vyťahujú, sú krehké a lámu sa. Pri silnom slnečnom žiarení zasa výsevy tienime. Vyrastajúcu zeleninu pravidelne zavlažujeme odstátou vodou s teplotou asi o 2 – 3 ⁰C vyššou, ako je teplota substrátu. Hnojiť netreba, stačí až po jednotení.

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Dano Veselský, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč