Krok za krokom: Rozmnožujeme brečtan

  • 18.09.2020

Brečtan je nenáročná vždyzelená drevina, ktorá má v záhrade rozmanité možnosti využitia. Zakryje nevzhľadné ploty a kúty, vytvorí súvislý pokryv pôdy, obrastie múry, pergoly a treláže.

Krok za krokom: Rozmnožujeme brečtan

V sortimente predávaných kultivarov nájdeme aj zaujímavé rarity, napríklad s drobnými listami. Aj teraz je vhodné obdobie na výsadbu tejto popínavky. Nie je to však jediný spôsob, ako si brečtan zaobstarať. Ak sme u svojich známych videli netradičný druh či kultivar, požiadame ich o niekoľko výhonkov. Z nich si pripravíme odrezky, ktoré sa rýchlo zakorenia. Zakrátko tak prakticky zadarmo získame množstvo nových rastlín.

Po zakorenení ich presadíme do menších kvetináčov, kde vytvoria hustý koreňový bal a po vysadení na konečné stanovište sa rýchlo ujmú.

Rozmnožujeme brečtan z odrezkov

1. ODREZKY

Odrezky z brečtanu

Brečtan si rozmnožíme pomocou polovyzretých vrcholových alebo stonkových odrezkov. Odoberieme ich pomocou nožníc z najviac slnečnej strany.

2. DĹŽKA

Brečtan z odrezkov

Vhodná dĺžka odrezkov je 10 – 15 cm. Najideálnejšie na zakoreňovanie sú stredné časti stoniek s minimálne troma uzlami, z ktorých vyrastajú listy.

3. SUBSTRÁT

Substrát na rozmnožovanie rastlín

Na zakoreňovanie použijeme substrát, ktorý je určený na rozmnožovanie rastlín. Dostaneme ho kúpiť hotový alebo si ho namiešame.

4. UMIESTNENIE

Rozmnožovanie brečtanu

Konce brečtanových odrezkov ošetríme v práškovom stimulátore a pozapichujeme do kvetináča so substrátom. Zavlažíme a umiestnime na chránené miesto.

 

 

Text: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?