Na jeseň nesmú chýbať jedlá z tekvice Hokkaido. Vyskúšajte tieto overené recepty

  • 15.10.2019

Medzi typické symboly jesene patrí okrem gaštanov, farebného lístia a šarkanov neodmysliteľne už aj Hokkaido. Ide o druh tekvice, ktorý je azda najznámejší a najobľúbenejší. Dá sa jednoducho pestovať, spracovať a vďaka priaznivým účinkom na zdravie sa stala súčasťou zdravého životného štýlu.

Prekrojená tekvica Hokkaido na drevenej doske

Ako pestovať a kedy zbierať Hokkaido

Hokkaido pochádza z Japonska, kde ju pestovali na sopečných pôdach rovnomenného ostrova. V našich podmienkach sa tekvici Hokkaido darí bez akýchkoľvek problémov. Je to jednoročná rastlina, ktorej stačí vyhradiť v záhrade kúsok miesta, kde sa bude plaziť. Ak jej dožičíte aj dostatočnú vlahu, odvďačí sa vám na jeseň bohatou úrodou tekvičiek. Plody sa od seba môžu líšiť v závislosti od odrody rôznym tvarom, sfarbením a veľkosťou. Zrelá tekvica Hokkaido má sýtu oranžovú farbu a stopku, ktorá začína schnúť.

Zrelé Hokkaido

Ako vyzerá a chutí Hokkaido?

  • šupka: obsahuje vitamíny, nemusí sa šúpať (pokiaľ nemá znaky poškodenia, alebo je zo záhrady bez postrekov ) pretože pečením alebo varením ľahko zmäkne
  • chuť: príjemná, typicky tekvicová s jemným sladkastým nádychom
  • tvar: guľatý a pologuľatý tvar rôznych veľkostí. Typické sú menšie odrody, vážiace okolo 3 až 5 kg
  • rozmanitosť použitia: tekvica Hokkaido je veľmi univerzálna a ľahko sa pridáva do stravy v sladkých aj slaných jedlách.

Tekvice Hokkaido

Hokkaido obsahuje veľa zdraviu prospešných látok

Tieto malé oranžové tekvičky sú plné antioxidantov, vitamínov a minerálov. Obsahujú predovšetkým vitamín A, B, C, E a ďalej vápnik, horčík, fosfor, draslík, karotenoidy, mangán, železo a vlákninu.

Okrem príjemnej chute je táto tekvica veľmi výživná a súvisia s ňou rôzne zdravotné benefity. Jej výživné látky a antioxidanty môžu efektívne posilniť imunitný systém, chrániť zrak, znížiť riziko určitých druhov rakoviny a podporiť zdravie srdca a pokožky. A čo viac, vďaka nízkemu obsahu kalórií je tekvica Hokkaido veľmi vhodná pri držaní diéty a na chudnutie. Pokúste sa zaradiť ju do svojho jedálnička aj vy, aby ste mohli ťažiť z jej výhod pre vaše zdravie nielen počas jesene.

3 tekvice Hoikaido na stole s lístím

Hokkaido recepty, ktoré nesmú chýbať počas sychravých jesenných dní na vašom stole

Krásne krémová Hokkaido polievka

Tradičná krémová polievka žltkastej farby a nezameniteľnej chuti. To je polievka, ktorú varia takmer všade.

Budeme potrebovať:

  • 1 malá Hokkaido tekvica
  • 2 zemiaky
  • maslo
  • smotana na varenie
  • 1 kocka zeleninový bio bujón
  • soľ
  • korenie
  • sušený zázvor

Vydlabaná tekvica Hokkaido

Postup:

Hokkaido očistíme, vyberieme dužinu a zvyšok nakrájame na kocky. V hrnci roztopíme maslo, osmahneme na ňom kúsky tekvice, pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a pridáme bujón. Varíme kým všetko nezmäkne.

Rozmixujeme, pridáme smotanu na varenie, dochutíme soľou, mletým korením a štipkou sušeného zázvoru. Podávame s kvapkou olivového oleja, posypanú rôznymi jadierkami.

Krémová polievka z tekvice Hokkaido

Tip na originálne podávanie

Ak chcete oslniť hostí tradičným Hokkaido menu v netradičnej podobe stolovania, môžete sa inšpirovať. Potrebujeme viac tekvíc Hokkaido, ktorá vyčistíme od dužiny a polievku podávame priamo v nich.

Polievka z Hokkaida podávaná v tekviciach, sviatočné stolovanie

Pečené Hokkaido s cviklou na cesnaku

Aj tento recept je nesmierne jednoduchý.

Suroviny:

  • 1 malá Hokkaido tekvica
  • 1 veľká cvikla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Pečená tekvica Hokkaido s cviklou

Postup:

Tekvicu očistíme, nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame aj ošúpanú cviklu. Na plech vystlatý papierom na pečenie poukladáme plátky tekvice a cviklu, pridáme plátky cesnaku, polejeme olivovým olejom a dochutíme soľou a korením. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme, kým tekvica s cviklou nie sú mäkké. Môžeme podávať s ochutenou kyslou smotanou.

Hokkaido koláč s krémom z mascarpone a bielej čokolády

Ako sladká bodka za dobrým obedom sa hodí koláč. Aj ten si môžete pripraviť z tekvice Hokkaido.

Budeme potrebovať:

  • 250 gramov polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bicarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 1 a pol lyžičky škorice
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 220 ml oleja
  • 4 vajíčka
  • 200 gramov hnedého cukru
  • 100 gramov kryštálového cukru
  • 400 gramov tekvicového pyré

Na krém:

  • 200g bielej čokolády
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 250g mascarpone

Koláč z tekvice Hokkaido

Postup:

Najskôr si nachystáme tekvicové pyré. Hokkaido umyjeme, nakrájame, upečieme a pripravíme pyré.

Vo veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu a perníkové korenie. V druhej miske dobre vymiešame olej, vajcia, hnedý a kryštálový cukor spolu s tekvicovým pyré. Touto vlhkou zmesou zalejeme suchú a metličkou vypracujeme cesto (môžeme si pomôcť mixérom). Cesto vylejeme na plech a pečieme približne 30-40 minút na teplote 180 stupňov. Či je koláč hotový zistíme klasickým testom pomocou špáradla – pichneme ho do stredu cesta a pokiaľ sa cesto na špáradlo neprilepilo, je hotový. Pokiaľ by mal koláč tendenciu pripekať sa pri krajoch plechu, môžeme ho pri pečení prekryť alobalom.

Koláč z tekvice Hokkaido

Upečený a vychladnutý koláč potrieme krémom z bielej čokolády a mascarpone, ktorý si pripravíme nasledovne:

Čokoládu rozpustíme nad parou, necháme trošku vychladnúť. Potom ju zmiešame s mascarpone a vyšľahanou šľahačkou.

Dobru chuť!

 

 

Text: Mgr. Zuzana Mišotová, redakcia
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Kedy je správny čas na zber cesnaku?
Kedy je správny čas na zber cesnaku?
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
VIDEO: Ako sušiť kvety hortenzií? Vyskúšajte túto prírodnú metódu bez námahy
VIDEO: Ako sušiť kvety hortenzií? Vyskúšajte túto prírodnú metódu bez námahy
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak