Tri osvedčené recepty na tekvicovú polievku: Klasická hokkaido, pikantná so smotanou a voňavá s jablkami

  • 24.10.2023

Tekvicová polievka je ideálnym jedlom, keď potrebujete zasýtiť a zahriať počas chladných dní.  Vyskúšajte túto typickú jesennú zeleninu na tri spôsoby.

Recepty na jesenné tekvicové polievky
Foto: Shutterstock

Tekvica neodmysliteľne patrí do jesennej kuchyne. Dužinu tejto zeleniny tvorí takmer samá voda, napriek tomu má vynikajúcu chuť, množstvo živín a cennej vlákniny. Je bohatá na betakarotén, predchodcu vitamínu A, a nájdete v nej viac draslíka ako v banáne. Vďaka schopnosti pohlcovať jedovaté látky v čreve je vynikajúca aj pri detoxikácii organizmu.

Tak smelo do toho! Uvarte si jednu z našich polievok a vychutnajte si farby a chute jesene na tanieri.

Tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou

Potrebujeme

  • 1 kg ošúpanej a nakrájanej tekvice
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 – 2 ks červených papričiek bez semien a nadrobno nasekané
  • 1 strúčik cesnaku
  • 375 mlieka
  • cca 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • za hrsť nahrubo nasekaného koriandru (môže sa vynechať)
  • kyslá smotana pri podávaní

Postup

Rúru vyhrejeme na 180 – 200 °C. Tekvicu položíme na plech na pečenie. Pokvapkáme olejom a pečieme 15 – 20 minút, kým zmäkne a trošku zhnednú okraje. Vyklopíme ju spolu s čili a cesnakom do hrnca s vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a dusíme zhruba 8 minút. Necháme trochu vychladnúť. V mixéri vyšľaháme dohladka. Dobre okoreníme. Ak máme radi koriander, pridáme ho. Do taniera pri podávaní dáme za lyžicu kyslej smotany.

Tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou
Pikantná tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou Foto: Shutterstock

Klasická polievka z hokkaido tekvice

Potrebujeme

  • 2 kg tekvice Hokkaido
  • 750 ml vody
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • cibuľa, olej, soľ, korenie
  • štipka muškátového orieška
  • tekvicový olej

Postup

Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme na kúsky nakrájanú tekvicu a krátko osmažíme. Potom zmes podlejem vodou, pridáme soľ a korenie a pod pokrievkou necháme variť. V polovici varenia pridáme cesnak. Ak je tekvica mäkká, rozmixujeme ju do krémovej konzistencie. Následne pridáme trochu smotany alebo vody a ešte raz krátko povaríme. Na záver nastrúhame muškátový oriešok, dosolíme a podávame s nakvapkaným tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami bez šupiek.

Jesenná polievka z tekvice hokkaido
Klasická polievka z tekvice hokkaido Foto: Shutterstock

Tekvicová polievka s jablkami

Potrebujeme

  • 1 kg tekvice
  • 2 sladké jablká
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • soľ, čierne korenie
  • olej na varenie
  • smotana a tekvicové semienka na ozdobu

Postup

Tekvicu a jablká očistíme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme škoricu a muškátový oriešok. Pridáme tekvicu a jablká a opražíme. Pridáme vývar a privedieme k varu. Varíme približne 20 minút do zmäknutia. Polievku rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou a korením a podávame ozdobené smotanou a semienkami.

Tekvicová polievka s jablkami
Voňavá tekvicová polievka s jablkami Foto: Shutterstock

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?