Podľa čoho si vybrať správnu odrodu viniča? Poradíme vám! 18 odrôd, z ktorých si určite vyberiete

  • 16.09.2019

Od leta až do jesene si môžeme pochutnávať na sladkom hrozne z vlastnej úrody, prípadne si môžeme vyrobiť vlastné víno. Poradíme, podľa čoho si vybrať tie správne odrody.

Strapec modrého hrozna v dlaniach

Základná otázka, ktorú si položíme pri výbere odrôd viniča, je, či nám stačí dopestovať si krásne strapce na stôl, alebo chceme vyrábať aj vlastný mušt či vlastné víno? Podľa toho vyberáme buď z odrôd stolových na priamy konzum, alebo z muštových na výrobu vína. V oboch kategóriách ďalej nájdeme biele, ružové a červené odrody.

Stolové sú šľachtené pre väčšie bobule a vyrovnanú sladkokyslú chuť. V porovnaní s muštovými obsahujú viac slizovitých látok. Tie, dá sa povedať, môžu za to, že bobuľa pod zubami pekne „chrupne“.

Zber hrozna

Muštové odrody majú zvyčajne skôr menšie bobule, ktoré sú veľmi šťavnaté, aby sa z nich vylisovalo čo najväčšie množstvo šťavy. Šťava má vyššiu cukornatosť ako šťava zo stolových odrôd. Sú to práve cukry, ktoré sa procesom kvasenia premieňajú na alkohol. Čo sa týka výroby vlastného muštu, paradoxne, sú vhodnejšie stolové odrody, a to pre vyváženejší obsah cukru a kyselín.


Poďte s nami na návštevu: Neobjavený raj v Egeri: Kempovanie vo vinici

Vlastné víno si možno vyrobiť aj zo stolového hrozna, má to však dva menšie háčiky. Podmienkou je nechať zomleté hrozná jeden deň pred lisovaním odstáť, aby sa rozložili spomínané slizovité látky, a pridať väčšie množstvo cukru v porovnaní s muštovými odrodami. Samozrejme, platí, že aj muštové odrody možno priamo konzumovať.

Zelené a modré strapce hrozna na stole

Klasika alebo rezistentné?

Ak zvažujeme hrozno, mušt či víno neskôr aj predávať, i keď v malom, vyberáme zásadne z odrôd povolených Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSUP). Na jeho stránkach nájdeme zoznam viac ako 70 povolených odrôd. Reálne sa na trhu stretneme s ešte väčším sortimentom. Môžeme siahnuť po historických odrodách, po odrodách vyšľachtených v bývalom Československu a aj na Slovensku, v súčasnosti sa rozširuje najmä sortiment maďarských a ukrajinských odrôd.

Zaujímavú skupinu predstavujú novošľachtence, z ktorých veľkú časť tvoria takzvané rezistentné odrody, známe aj ako PIWI (z nemeckého pilzwiderstandsfähige Rebsorten). Sú odolné proti dvom základným chorobám viniča, a to peronospóre a múčnatke. Ak nám stačí zopár koreňov viniča, alebo túžime po vlastnom biovíne, rozhodne siahneme po niektorej z nich. Klasické odrodové vína, ako je napríklad veltlín, muškát, müller a iné, takúto odolnosť nemajú, a tak musíme počítať s každoročným a na čas náročným bojom s obomi spomenutými chorobami, či už chemickou, biologickou, alebo kombinovanou cestou.

Zber hrozna

Vinič, rastlina nielen do južných polôh

Okrem južnejších polôh Slovenska, kde sa vinič bežne pestuje, sa dá vysádzať aj v stredných polohách, pri splnení dvoch podmienok. Prvou je nájsť mu dobré stanovište, chránené pred silnými mrazmi a vetrom. Vinič je totiž citlivý na pokles teplôt pod približne –20 ⁰C. Druhou je vyberať spomedzi skorých a stredne skorých odrôd. Neskoré totiž nemusia v týchto regiónoch dozrieť.
Prednosťou viniča, čo sa pôdy týka, je jeho nenáročnosť. Aj preto sa v minulosti dostal na úpätia svahov, dokonca na skalnaté podložia či „zlé“ pôdy. Rovina s kvalitnou pôdou bola totiž vyhradená na pestovanie náročnejších základných potravín. Navyše, táto liana korení aj v hĺbke 20 metrov, odkiaľ je schopná čerpať vodu aj živiny.

Vyberáme odrodu

Hossa 

Muštová odroda

Hrozno, odroda Hossa
Foto: Korpás

Nová slovenská odroda zo šľachtiteľskej dielne Korpásovcov, pomenovaná po známom hokejistovi. Zberá sa začiatkom septembra. V zrelom víne dominujú sauvignonové arómy.

Arkadija

Stolová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Arkadija
Foto: Vinteko

Veľmi skorá odroda vyšľachtená na Ukrajine s veľkými strapcami a sladkými aj chrumkavými bobuľami. Je stredne odolná proti zimným mrazom, rovnako proti hubovým chorobám.

Nero

Stolová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Nero
Foto: praskac.at

Maďarská jemne aromatická PIWI odroda so stredne veľkými strapcami. Dozrieva v polovici septembra. Pučí skoro, preto je citlivá na jarné mrazy. Nemá rada suché lokality.

Purpur

Stolová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Purpur
Foto: Vinteko

Stredne skorá rezistentná odroda so stredne veľkými strapcami vhodná do teplých polôh. Veľké bobule purpurovej farby majú mäsitú chrumkavú dužinu. Bežná preventívna ochrana je dostačujúca.

Krystal

Stolová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Krystal
Foto: Sazenice révy vinné – Šápara

Stredne veľké až veľké strapce so zlatožltými bobuľami dozrievajú koncom augusta až začiatkom septembra. Majú pevnú šupku a mäsitú, výrazne sladkú dužinu príjemnej chuti.

Zala gyonge

Muštová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Zala gyonge
Foto: praskac.at

Ide o PIWI odrodu so stredne veľkými strapcami a s aromatickými plodmi, dozrieva v prvej polovici septembra. Okrem výroby vína je hrozno vhodné aj ako stolové. Vydrží mrazy do -24 °C.

Diamant

Stolová odroda

Hrozno, odroda Diamant
Foto: Kohaplant

Odroda s veľkým, až 25 cm dlhým strapcom zo slovenského šľachtenia dozrieva koncom augusta. Je vhodná pre teplé južné svahy. Vyžaduje dôkladnú ochranu pred peronospórou a múčnatkou.

Sfinks

Stolová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Sfinks
Foto: Sazenice révy vinné – Šápara

Veľmi skorá modrá odroda ukrajinského pôvodu s veľkými strapcami aj bobuľami, s vysokou mrazuvzdornosťou a vysokou rezistenciou proti chorobám, vhodná aj do okrajových oblastí pestovania.

Chrupka biela

Stolová odroda

Hrozno, odroda Chrupka biela
Foto: Kohaplant

Ide o veľmi starú odrodu (vek odrody niektorí autori odhadujú na takmer 3000 rokov) s guľatými, sladkými, šťavnatými bobuľami. V období kvitnutia je chúlostivá na chlad. Je vhodná aj na výrobu vína a muštu.

Chrupka červená

Stolová odroda

Hrozno, odroda Chrupka červená
Foto: Kohaplant

Odroda sa vyvinula z chrupky bielej. Dozrieva začiatkom septembra. Vyhovujú jej teplé chránené polohy. Sucho neveľmi znáša. Pri pestovaní treba venovať pozornosť hubovým ochoreniam.

Rizling rituál

Muštová odroda

Hrozno, odroda Rizling rituál
Foto: Korpás

Nová slovenská odroda zo šľachtiteľskej dielne Korpásovcov. Stredne veľké strapce so šťavnatou dužinou dozrievajú koncom septembra. Poskytuje lahodné vína s vyšším obsahom kyselín.

Áron 

Stolová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Áron
Foto: praskac.at

Maďarská odroda s veľkými hustými strapcami a s pevnou chrumkavou dužinou. Dozrieva približne v októbri, je vhodná do južnejších polôh. Je stredne až vysoko­odolná proti peronospóre a múčnatke.

Sprint

Stolová odroda

Hrozno, odroda Sprint
Foto: Sazenice révy vinné – Šápara

Nová silno rastúca slovenská odroda z dielne Teplan – Strelinger. Veľmi skorá rezistentná odroda, dozrievajúca v prvej polovici augusta. Zelenožlté bobule sú veľmi sladké, príjemnej a harmonickej chuti.

Merlot

Muštová odroda

Hrozno, odroda Merlot
Foto: Vinteko

Stará neskorá odroda vhodná do veľmi teplých a svahovitých lokalít. Zbiera sa neraz až v októbri. Je pomerne citlivá na múčnatku a peronospóru, vyžaduje si opakované priame aj nepriame zásahy.

Olšava

Stolová odroda

Hrozno, odroda Olšava
Foto: Kohaplant

Pochádza zo slovenského šľachtenia a je vhodná do všetkých pestovateľských oblastí. Dozrieva v polovici septembra. Pri pestovaní treba venovať pozornosť hubovým ochoreniam.

Bianca

Muštová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Bianca
Foto: praskac.at

Táto PIWI odroda je vhodná aj do okrajových vinohradníckych oblastí, pretože je odolná proti zimným aj jarným mrazom. Dozrieva cca v prvej polovici septembra.

Talizman

Stolová, PIWI odroda

Hrozno, odroda Talizman
Foto: Sazenice révy vinné – Šápara

Silno rastúca ruská odroda s vysokou rezistenciou proti chorobám a mrazu vstupuje do plodného obdobia druhý rok po výsadbe. Pri vhodnom reze môžu mať strapce aj 2 až 2,5 kg.

Rulandské šedé

Muštová odroda

Hrozno, odroda Rulandské šedé
Foto: Vinteko

Ide o starú odrodu pôvodom pravdepodobne z Burgundska. Dozrieva koncom septembra až v polovici októbra. Vyhovujú jej teplé južné svahy. Je odolná proti zimným mrazom a stredne odolná proti hubám.

 

 

Text: Ing. Monika Králová, Marian Bočko
Foto: archív firiem, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: hrozno | odrody | ovocie | vinič

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?