Recepty zo záhrady

Spoznajte a ochutnajte bukové semenáče
Spoznajte a ochutnajte bukové semenáče
To, že sa dajú konzumovať mladé bukové listy, sme sa na poznávačkách v teréne učili na poľnohospodárskej univerzite, čo už bolo dosť dávno. Ale to, ako vypadajú a chutia bukové semenáče, som sa dozvedela až oveľa neskôr, na poznávačke jedlých divých rastlín s Bartekom Dobrodejom.
Cícer: Strukovina našich predkov. Skúšali ste ho pestovať?
Cícer: Strukovina našich predkov. Skúšali ste ho pestovať?
Cícer baraní môžeme u nás považovať za znovuobjavenú strukovinu. Naši predkovia ho oddávna pestovali a mnohostranne používali v kuchyni. Dobre chutil, zasýtil a vyživil. Navyše, pomerne dobre znáša sucho.
Omáčka z medvedieho cesnaku a rady, ako ho správne zbierať
Omáčka z medvedieho cesnaku a rady, ako ho správne zbierať
Hoci listy medvedieho cesnaku majú najviac vitamínov a zdraviu prospešných látok v surovom stave, vieme ich použiť aj tepelne upravené. Príkladom je i omáčka na spôsob špenátu.
Telo si po zime zaslúži detox. Vyskúšajte kúru zo žihľavy s banánom a topinamburom
Telo si po zime zaslúži detox. Vyskúšajte kúru zo žihľavy s banánom a topinamburom
Radi by ste si prečistili organizmus pomocou žihľavy? Okrem čaju, ktorý nemusí chutiť každému, môžete skúsiť smoothie alebo koktail z mladých surových žihľavových listov, banánu a topinamburu. (Ak nemáte topinambur, nevadí, kľudne ho vynechajte.)
Zabudnite na nudné raňajky. Kým využijete vlastnú zeleninu zo záhradky, stavte na rôznorodosť domácich nátierok
Zabudnite na nudné raňajky. Kým využijete vlastnú zeleninu zo záhradky, stavte na rôznorodosť domácich nátierok
Raňajky sú základ dňa. V lete sa dá spestriť menu čerstvou zeleninou zo záhradky a pripraviť z nej rôzne druhy zdravých šalátov a príloh k raňajkám. V zime je však častokrát ťažké vymyslieť na každý deň niečo originálne.
Najlepšie tipy na spracovanie uskladneného ovocia
Najlepšie tipy na spracovanie uskladneného ovocia
Bežná prebierka uskladnených plodov môže v tomto období ukázať zvýšenú kazivosť. Príčinou môže byť aj nezvyčajne neskorý nástup zimy. Čo však teraz s ovocím?
Zužitkujte všetko, čo ste si počas roka pripravili na zimu. Posilňujte imunitu svojimi domácimi výrobkami!
Zužitkujte všetko, čo ste si počas roka pripravili na zimu. Posilňujte imunitu svojimi domácimi výrobkami!
Ocitli sme sa v období, keď na nás číha zlé počasie, mrazivé rána, dlhotrvajúce hmly a striedanie teplôt z jedného dňa na druhý. A to je presne čas, aby sme začali z našich domácich zásob vyťahovať všetky cennosti, ktoré sme si počas roka nachystali práve na takéto zimné obdobie.
Niekomu chutí ako mydlo, niekto ho miluje. Skúste sa spriateliť s koriandrom!
Niekomu chutí ako mydlo, niekto ho miluje. Skúste sa spriateliť s koriandrom!
Koriander nie je naša typická korenina, ale darí sa mu u nás. Na prvý pohľad sa dá ľahko spliesť s niektorými druhmi petržlenovej vňate. Avšak len dovtedy, kým sa nepozriete bližšie na lístky a pri ochutnaní sa nepomýlite určite nikdy.
Zimná vitamínová bomba: Dopestujte si listový kučeravý kel
Zimná vitamínová bomba: Dopestujte si listový kučeravý kel
Poznáte túto na pestovanie nenáročnú listovú zeleninu s charakteristickou chuťou? Je to jesenná až zimná vitamínová bomba pre náš organizmus.
Pripravte si po sviatkoch jedlá z tradičných surovín. Hlavnou ingredienciou budú zemiaky!
Pripravte si po sviatkoch jedlá z tradičných surovín. Hlavnou ingredienciou budú zemiaky!
Možno sa to nezdá, no návrat k tradičným surovinám počas zimného obdobia nemusí byť na škodu. Zemiaky sú plodinou číslo jeden, ktorú naši predkovia využívali z vlastných zásob na prípravu tých najrôznejších jedál počas celej zimy. Pozrite sa, čo všetko obsahujú a aké rôzne jedlá sa z nich dajú rýchlo a ľahko pripraviť u vás […]