Agátový kvet: Sladký, voňavý, liečivý a jedlý. Skúste z neho pripraviť placky s banánom a quinoa vločkami

  • 29.05.2020

Agátové placky sa dajú podávať napríklad ako sladký olovrant. Placky sú prirodzene sladké, vďaka banánu a agátu, ale ak chceme sebe či deťom dožičiť výraznejšiu sladkosť, nakvapkáme na ne med alebo javorový sirup.

Agátový kvet

Placky s agátom

Potrebujeme:

  • agátové kvety,
  • banán,
  • quinoa vločky,
  • vajíčka,
  • olej,
  • med

Postup

Niekoľko hodín vopred, alebo cez noc, necháme rozmočiť quinoa vločky, pretože v suchom stave sú pomerne tvrdé. Natrháme agátové kvety. Pred samotnou prípravou ich „stiahneme“ zo spoločnej stopky, na ktorej rastú. Banán olúpeme a nakrájame. Vložíme do misky, pridáme dve vajíčka, rozmočené vločky a zmiešame.

Suroviny na prípravu placiek s agátovým kvetom

Vyprážame na oleji. Z množstva, ako je na fotke, pripravíme asi 10 placiek.

Upozornenie:

Do tohto receptu nikdy neprimiešavame listy agátu, celá rastlina je s výnimkou kvetov jedovatá. S podávaním kvetov a jedál z nich sme opatrní, ak sme alergici.

Placky s agátovým kvetom

Agátové kvety sú jedlé aj surové

Agátové kvety ma pred mnohými rokmi naučil jesť môj starký. Chodievali sme spolu na bicykloch do lesa, cestu lemovali agátové stromy a bazové kríky. Keď bol čas ich kvitnutia, ktorý sa čiastočne prelína, pripadala som si na ceste do lesa a z lesa ako v rozprávkovom kvetinovom a voňavom tuneli. Niekedy sme zastali pri agátovom strome a odtrhli celé strapcovité súkvetie. Jedli sme vždy iba jednotlivé kvety, stopku na ktorej rastú, sme odhodili. Pred tým, ako kvet vložíme do úst, prehliadneme ho, aby v ňom nebola včela alebo iný hmyz, napríklad sú pomerne často vo vnútri kvetu malé čierne chrobáčiky. Kvety agátu sú sladkasté.

Čaj z agátu

Agátové kvety sa dajú sušiť na čaj, v tenkých vrstvách. Čaj má mierne močopudné účinky, pôsobí na zníženie množstva žalúdočnej kyseliny a mierny účinok má na hladkú svalovinu, na uvoľňovanie kŕčov. Pre príjemnú vôňu a chuť môžeme čajovinu miešať s inými, na chuť menej príjemnými liečivkami.

Agátový kvet, včela

Sušinu skladujeme iba krátko

Uvádza sa, že sušený agátový kvet dlho nevydrží. Niečo na tom bude, pamätám si, že sme kvety agátu sušievali na starej neizolovanej povale, aj s inými bylinami. Agát bol vždy prvý a často aj jediný, do ktorého sa pustili mole a celkom ho znehodnotili. A to už bol usušený a zabalený v papierových vreckách.

Prečo je v recepte práve quinoa?

Quinoa je mrlík čílsky, pochádzajúci z južnej Ameriky. U nás sú z neho momentálne populárne semená, prezentované ako super potravina pre vysoký podiel bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Nepatrí medzi obilniny a preto je vhodný aj pre bezlepkovú diétu. Použitie vločiek je jednoduché, nič netreba variť, stačí ich nechať pár hodín namočené vo vode.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: Ing. Monika Králová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč