Recepty zo záhrady

Netradičné tekvicové recepty a niečo, čo ste o tekvici možno nevedeli
Netradičné tekvicové recepty a niečo, čo ste o tekvici možno nevedeli
Aj vám sa tento rok sa urodilo množstvo tekvíc? Malé, veľké, žlté, biele, oranžové, špagetové, Hokkaido… Trend pestovania tekvíc je čoraz viac rozšírenejší, a tak sa z tejto typicky jesennej plodiny objavuje stále viac originálnych receptov a manuálov k vyrábaniu halloweenskych dekorácií.
Sušené jablká a hrušky: Jedna finta a budú dokonalé!
Sušené jablká a hrušky: Jedna finta a budú dokonalé!
Usušiť doma ovocie je rozhodne jedna z najlepších ciest, ako zakonzervovať plody. A urobiť to doma po svojom znamená, že budú bez pridania pomocných látok proti spekaniu, či na udržanie farby.
Artičoka, zdravá zelenina so vzhľadom bodliaka, ktorú poznali už egyptskí faraóni
Artičoka, zdravá zelenina so vzhľadom bodliaka, ktorú poznali už egyptskí faraóni
V dávnych časoch túto lahodnú zeleninu konzumovali len staroegyptskí faraóni, neskôr európska vysoká šľachta. V záhrade pôsobí svojím originálnym „bodliakovým“ vzhľadom a krásnymi veľkými fialovomodrými súkvetiami očarujúco žiarivých rúrkovitých kvetov veľmi dekoratívne.
Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Šípky sú v októbri zrelé, tvrdé, väčšina zdravých, plné vitamínov, nie je veľmi dôvod otáľať so zberom a spracovaním. Hovorí sa o istých výhodách zberu po mrazoch, no s obsahom vitamínov to nemá nič spoločné.
Ak by ste si mohli vyrobiť len jedinú tinktúru, naložte si kapucínku
Ak by ste si mohli vyrobiť len jedinú tinktúru, naložte si kapucínku
Tinktúra sa dá vyrobiť z takmer každej bylinky, no pri mnohých je omnoho vhodnejšie ich úplne obyčajne nasušiť a konzumovať ako čaj. Konkrétne z kapucínky budete mať ale najväčší osoh, keď z nej vydolujete maximum naložením do silného kvalitného bieleho alkoholu. 
Džem, s ktorým sa málokomu chce piplať, ale zjedol by ho každý
Džem, s ktorým sa málokomu chce piplať, ale zjedol by ho každý
Príprava je priam hrozná. Potrebujete na ňu – už asi tušíte – práve hrozná. A nie hocijaké.
V jednoduchosti je krása: Najobľúbenejšia hruškovo-jablková výživa pre veľkých aj malých labužníkov
V jednoduchosti je krása: Najobľúbenejšia hruškovo-jablková výživa pre veľkých aj malých labužníkov
Poznáte to. Pohľad na typickú jeseň v záhrade vám napovie, že ovocie, ktoré ešte zostalo na stromoch, by sa mohlo použiť na niečo, čo vám bude pripomínať slnečné dni a príjemnú letnú náladu aj počas jesenných upršaných dní. Ak k tomu máte doma ešte aj deti, o to lepšie. Urobíte radosť aj im.
Gaštany aj ako prírodný prací gél. Vyberte si z najširšej ponuky gaštanových nápadov!
Gaštany aj ako prírodný prací gél. Vyberte si z najširšej ponuky gaštanových nápadov!
„Prečo ich zbierate?“ je najčastejšia otázka, akú dostávam už roky vždy na konci leta a na jeseň od úplne neznámych ľudí. Asi ich zaujme s akou horlivosťou sa zohnem po každý jeden kus.
Naštartujte svoj mozog sladkou pochúťkou z vlašských orechov
Naštartujte svoj mozog sladkou pochúťkou z vlašských orechov
Sezóna vlašských orechov je tu. V parkoch a záhradách sa začínajú tieto drobné i väčšie zelené guličky pomaly otvárať. Akoby naznačovali, že je čas ich zberu. Vyrobte si s nami skvelú sladkú pochúťku, vďaka ktorej vám vlašské orechy zostanú dlhšie lahodné a nestihnú vám zhorknúť.
Posledná šanca nasušiť zásoby, bylinky idú do finále
Posledná šanca nasušiť zásoby, bylinky idú do finále
September je posledný mesiac, kedy je väčšina bežných byliniek v dobrej kondícii na zber. Ak ste si doteraz nenarobili zásoby na usmoklené a chladné mesiace, ešte to stíhate. Pozrite si tipy na byliny z lúk a záhrad, ktoré určite využijete a ešte ich stíhate nazbierať aj nasušiť.