Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

  • 20.11.2018

Prunus spinosa, trnka obyčajná. Mesiace som čakala na mráz a už celé tie mesiace som tušila, že toto čakanie bude mať jeden vážny dôsledok. Máme na lúke za domom nekonečne dlhé „trnkoradie“, v lete som mala veľké plány, že hádam aj na víno trnkové bude, toľko sa na konároch skvelo modrých guličiek. 

Trnky

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

V septembri som badala, že ich výrazne ubudlo. Bolo ich viditeľne menej a ďalšie sa začali veľmi skoro scvrkávať, znehodnocovať. Váhala som, či neobrať, čo sa dá, ale degustácia bola trpká ako fras, tak som si capla po prstoch a neobrala.  (Na fotografiách vedľa seba krík v septembri a krík v novembri.)

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Mrazy pobozkali už aj juhozápadný cíp Slovenska, takže nastal deň trnkobrania. Prechádzam krík za kríkom, na niektorých nič, na niektorých trošku, jedna dobrá gulička, dve, na najlepšom kríčku desať. Zbierané samozrejme usušené za slnečného počasia na obed, nie skoro ráno vyzdobené inovaťou.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Je ich o poznanie viac zošúverených ako pekných napnutých. Skúšam obrať aj také, ale sú nepožívateľné. Z veľkej oberačky, malá miska.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Najprv sa durdím a myslím na susedu, ktorá sa chystala oberať tiež (všakže Lenka!), ale šípim, že ona nebude hlavný likvidátor plodov. Viac ako jedna suseda bude za týmto úbytkom miestne a prelietavajúce vtáctvo. Hádam im padli na úžitok.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Nevadí, než pôjdem naoberať niekam inam viac, aj s takouto miskou sa dajú spraviť trnkové divy.

Sušiť na čaj

Trnkové guličky vcelku usušíme a máme pripravené na čajové odvary do sychravých dní. Spolu so šípkami to je silná dvojica napríklad na imunitu.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Na hodvábnu pleť

Sľubovala som, že sa oplatí pozbierať ich aj tým, ktorí neplánujú trnky jesť. Dajú sa totiž použiť aj zvonka. Ako pleťová maska.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Vidličkou som popučila 7 mäkkých plodov, vybrala kôstky, pridala veľkú lyžicu kyslej smotany a čajovú lyžičku medu.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Vymiešať, trnkovú pastu naniesť na tvár, prípadne dekolt a po 20 minútach dobre zmyť. Vyživujúca maska je vhodná aj na ekzémy, ale určite sa za ňu poďakuje aj normálna pleť. Čo vám ostane, môžete zjesť. Je to čosi ako chutný sladučký smotanový jogurt, priam dezert!

Trnkovo-jablkový džem

Trnky sa využívajú aj na džem, povaríte s trochou vody, prepasírujete, pridáte cukor, povaríte do stuhnutia, hotovo. Ak aj vám obžrali úrodu vtáky, veľa toho z malého množstva nenamútite, preto ponúkam alternatívu v objatí s jablkom.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Umyjeme trnky, načistíme a nastrúhame jablká, aby to vyšlo približne v pomere 1:1. Dáme variť do úplného rozvarenia, podliate vodou len toľko, aby ovocie neprihorelo, ale sa varilo.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Celé prepasírujeme cez redšie sito, kôstky v trnkách sú veľké a zachytia sa aj v redšom site, netreba sa trápiť s hustým. Poriadne vyžmýkame. Získanú hmotu som ešte premixovala ponorných mixérom, aby sa to celé dobre spojilo. Pridáme cukor, aby tvoril maximálne polovicu objemu, určite nie viac. Štipka kyseliny citrónovej. Varíme do príjemnej džemovej konzistencie.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Za horúca fľaškujeme, otočíme hore dnom, necháme v deke vychladnúť. Rovnako dobrá kombinácia by bola s hruškou a ideálna so slivkami. Moje trnky ešte stále trochu sťahujú ústa. Pri priamej konzumácii to nie je také citeľné, v džeme o niečo viac. Zrejme to chce mrazy ešte hlbšie.

Kôstky na vyhrievanie

Trnkové kôstky škoda vyhodiť, stačí poriadne umyť, vysušiť. Čistím ich v horúcej jarovej vode opakovane niekoľkokrát, nechám schnúť cez noc na vzduchu a krátko dosuším v sušičke.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Fungujú úplne rovnako ako napríklad čerešňové kôstky ako príjemná výplň do výhrevného vrecúška. Pre deti to môže byť napríklad výhrevné zvieratko alebo iná potvora.

Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia

Ja som siahla po výnimočnom kúsočku zo šatky na nosenie detí v bylinkovom dizajne od slovenskej značky Sestrice. Sú v nej vlákna bavlny, merina a tenclu, vlákna s výbornými termoregulačnými schopnosťami, čiže vrecúško má výnimočné tepelné vlastnosti už aj bez kôstkovej výplne a bez nahriatia. Potom už ale stačí len krátko nahriať, preferujem otvorenú rúru, sušičku ovocia či fén a priložiť napríklad na hruď alebo aj na studené nohy po dlhej prechádzke.

 

 

Text a foto: Martina Töröková

 

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?