Tri recepty, ako využiť zázvor: Naložený v mede podporí imunitu, likér uľaví žalúdku a nátierka poteší štipľavou chuťou

  • 17.01.2024

Zázvor sa so svojou korenisto-štipľavou chuťou považuje za jednu z najzdravších korenín. Za jeho charakteristickú ostrosť môže látka známa ako gingerol, ktorej sa pripisujú mnohé priaznivé účinky. Ako ich využiť pre svoje zdravie?

Recepty zo strúhaného a nasekaného zázvoru
Foto: Shutterstock

Po zázvore siahame hlavne v období chrípok a nachladnutí a pomáha tiež pri poruchách trávenia. Z rastliny sa využíva koreň, ktorý môžeme spracovať rôznymi spôsobmi.

Zázvorový likér

Určite ste už počuli o zázvorovici. Je to zázvorový likér, ktorý zahreje zvnútra, uľaví žalúdku a 1 lyžica denne účinkuje preventívne proti chrípke.

Potrebujeme

  • zázvor
  • med
  • citróny
  • vodku

Postup

Čerstvý zázvor ošúpeme a nastrúhame. Vložíme ho do väčšej sklenenej nádoby spolu s citrónovou šťavou a nakrájaným citrónom, medom a zalejeme vodkou. Uzavretú nádobu necháme v chlade lúhovať 3 – 7 dní. Čím dlhšie sa lúhuje, tým výraznejšia je jeho chuť. Po tomto období ho scedíme. Prelejeme do sklenených fliaš a odložíme na tmavé miesto.

Domáci zázvorový likér
Domáci zázvorový likér Foto: Andrea Párkányová

Zázvor v mede

Vynikajúcou alternatívou je zázvor naložený v mede spolu s citrónmi. Keďže neobsahuje alkohol, môžeme ho podávať aj deťom. Uľaví od kašľa a nádchy, pomôže pri boľavom hrdle a zápale priedušiek. Zároveň posilní imunitu v chrípkovom období. Odporúčame podávať kávovú lyžičku deťom, polievkovú lyžicu dospelým.

Postup

Dobre umytý, chemicky neošetrený citrón a ošúpaný zázvor nakrájame na kolieska. Vrstvíme ich v pohári spolu s medom. Vrstvy striedame, až kým je pohár plný. Uzavrieme a necháme v chladničke odležať 3 dni. Podávame po lyžičkách.

Zázvorová nátierka

Zaujímavú chuť má netradičná domáca nátierka so zázvorom. Ten jej pridáva jemne korenistú štipľavosť.

Potrebujeme

  • 2 l mlieka s obsahom tuku 3,5 %
  • 1 ČL soli
  • koreň zázvoru (cca 8 cm)
  • šťavu z jedného citróna

Postup

V hrnci ohrejeme mlieko na miernom stupni. Pridáme soľ a premiešame. Ošúpaný zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle. Keď mlieko dosiahne cca 80 °C, odstavíme ho z ohňa a pridáme doň nastrúhaný zázvor. Prekryjeme ho pokrievkou a necháme 10 až 15 minút odstáť. Po tejto dobe ho precedíme.

Zrazené mlieko na tvaroh
Foto: Andrea Párkányová

Pridáme citrónovú šťavu, ktorú sme predtým precedili cez sitko a zamiešame. Keď sa mlieko začne zrážať, sporák vypneme, hrniec prikryjeme a necháme 10 minút odstáť.

Do ďalšej misky si dáme sitko a gázu, cez ktorú precedíme tvaroh a necháme hodinu odstáť. Syrovú hmotu potom vyšľaháme mixérom a dáme do chladu. Pripravenú nátierku si natrieme na chlieb.

Netradičná domáca zázvorová nátierka
Domáca tvarohová nátierka so zázvorom Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu