Tri recepty pre milovníkov maku a sladkých jedál: Zdravá nátierka, tradičný obed a rýchle minibábovky

Mak by nemal chýbať v tradičnej slovenskej kuchyni. Ak milujete sladké, tieto recepty určite vyskúšajte.

Makové recepty
Mak je súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne. Foto: iStock

Zemiakové lokše s makom a so slivkovým lekvárom

Budeme potrebovať

*asi na 12 lokší

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky soli
  • slivkový lekvár
  • mletý mak
  • práškový cukor
  • maslo na poliatie

Postup

Menšie zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupe domäkka (ideálne deň vopred) a necháme ich úplne vychladnúť. Vychladnuté zemiaky očistíme a pretlačíme alebo postrúhame na jemnom strúhadle a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme preosiatu múku, soľ a vypracujeme nelepivé cesto.

Z cesta vytvarujeme valček, ktorý rozrežeme na rovnako veľké kúsky a vytvarujeme z nich guľôčky. Tie vyvaľkáme do tvaru placiek a opekáme nasucho v panvici alebo na liatinovej platni.

Upečené lokše potrieme domácim slivkovým lekvárom, zrolujeme alebo preložíme na štvrtiny, posypeme mletým makom s práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom.

Zemiakové lokše s makom a lekvárom
Zemiakové lokše s makom a lekvárom Foto: iStock

Náš tip

Milovníkov sladkých jedál potešia aj lokše s mletými orechmi či s lieskovoorieškovou nátierkou.

Hrnčekové mini bábovky s makom

Budeme potrebovať

  • 1,5 hrnčeka hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 3/4 hrnčeka krupicového cukru
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 lyžica džemu alebo marmelády
  • ¾ hrnčeka mletého maku
  • maslo (na vymazanie formy)
  • múka (na vysypanie)

Postup

Rúru vyhrejeme na 170 °C. Vo veľkej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, oba druhy cukru a mak. Pridáme mlieko, olej, vajcia a marmeládu. Všetky suroviny vymiešame dohladka. Pomocou lyžice plníme cestom silikónovú formu na bábovky (iba tak do 3/4).

Bábovky v silikónovej forme pečieme 25 minút. Na pečenie môžeme použiť aj väčšiu zapekaciu misku; v tom prípade predĺžime čas pečenia na cca 30 minút.

Minibábovky s makom
Minibábovky s makom Foto: iStock

Náš tip

Ich príprava je jednoduchá a časovo nenáročná. Ak nemáte formu na mini bábovky, môžete cesto jednoducho upiecť v zapekacej forme.

Maková nátierka na raňajky alebo desiatu

Menej tradičná nátierka z maku je veľmi rýchlo hotová – chutí deťom aj dospelým.

Budeme potrebovať

  • 100 g maku
  • 2 až 3 lyžice medu
  • 1 menšie jablko

Postup

Mak dáme do mixéra a krátko pomixujeme, prípadne pomelieme na klasickom mlynčeku na mak. K rozmixovanému maku pridáme podľa chuti dve až tri lyžice medu, kúsky ošúpaného nakrájaného jabĺčka. Krátko pomixujeme a dobre premiešame.

Makovou nátierkou natrieme krajčeky celozrnného chlebíka alebo pečivo. A zdravé a výživné raňajky či desiata sú hotové!

Maková nátierka
Maková nátierka Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: mak | nátierky | recept

Diskusie na tému článku