Mak by nemal chýbať v tradičnej slovenskej kuchyni. Ak milujete sladké, tieto recepty určite vyskúšajte.
Zemiakové lokše s makom a so slivkovým lekvárom
Budeme potrebovať
*asi na 12 lokší
- 1 kg zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- ½ lyžičky soli
- slivkový lekvár
- mletý mak
- práškový cukor
- maslo na poliatie
Postup
Menšie zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupe domäkka (ideálne deň vopred) a necháme ich úplne vychladnúť. Vychladnuté zemiaky očistíme a pretlačíme alebo postrúhame na jemnom strúhadle a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme preosiatu múku, soľ a vypracujeme nelepivé cesto.
Z cesta vytvarujeme valček, ktorý rozrežeme na rovnako veľké kúsky a vytvarujeme z nich guľôčky. Tie vyvaľkáme do tvaru placiek a opekáme nasucho v panvici alebo na liatinovej platni.
Upečené lokše potrieme domácim slivkovým lekvárom, zrolujeme alebo preložíme na štvrtiny, posypeme mletým makom s práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom.
Náš tip
Milovníkov sladkých jedál potešia aj lokše s mletými orechmi či s lieskovoorieškovou nátierkou.
Hrnčekové mini bábovky s makom
Budeme potrebovať
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnčeka krupicového cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 1 vajce
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 lyžica džemu alebo marmelády
- ¾ hrnčeka mletého maku
- maslo (na vymazanie formy)
- múka (na vysypanie)
Postup
Rúru vyhrejeme na 170 °C. Vo veľkej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, oba druhy cukru a mak. Pridáme mlieko, olej, vajcia a marmeládu. Všetky suroviny vymiešame dohladka. Pomocou lyžice plníme cestom silikónovú formu na bábovky (iba tak do 3/4).
Bábovky v silikónovej forme pečieme 25 minút. Na pečenie môžeme použiť aj väčšiu zapekaciu misku; v tom prípade predĺžime čas pečenia na cca 30 minút.
Náš tip
Ich príprava je jednoduchá a časovo nenáročná. Ak nemáte formu na mini bábovky, môžete cesto jednoducho upiecť v zapekacej forme.
Maková nátierka na raňajky alebo desiatu
Menej tradičná nátierka z maku je veľmi rýchlo hotová – chutí deťom aj dospelým.
Budeme potrebovať
- 100 g maku
- 2 až 3 lyžice medu
- 1 menšie jablko
Postup
Mak dáme do mixéra a krátko pomixujeme, prípadne pomelieme na klasickom mlynčeku na mak. K rozmixovanému maku pridáme podľa chuti dve až tri lyžice medu, kúsky ošúpaného nakrájaného jabĺčka. Krátko pomixujeme a dobre premiešame.
Makovou nátierkou natrieme krajčeky celozrnného chlebíka alebo pečivo. A zdravé a výživné raňajky či desiata sú hotové!
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada
Taka tema zaujiamava...z coho vsetkeho robite pesto? Bazalka a medvedi cesnak je…