Vitamíny počas zimy: Domáca fermentovaná zelenina

Poznáte prípravu rýchlej kvasenej zeleniny v malom? Kým vykvasenie kyslej kapusty trvá týždne, tu je hotové za pár dní. Pripravovať si ju môžete priebežne od jesene až do jari. Tak budete mať stále čerstvú zásobu vitamínov a zdravých probiotík.

Vitamíny počas zimy: Domáca fermentovaná zelenina

Fermentovaná, teda kvasená, zelenina je veľmi dobrým zdrojom nielen vitamínov, ale aj živých baktérií (probiotík) a tráviacich enzýmov. Kým pri klasickej kvasenej kapuste ide o tzv. dlhé kvasenie, ktoré prebieha niekoľko týždňov, rýchla fermentácia v malom prebehne už za tri až sedem dní. Navyše, pri výrobe kyslej kapusty sa istý čas šíri dosť nepríjemný zápach, pri kvasení takto v malom sa zápachu obávať nemusíme. Hotovú vykvasenú zeleninu tepelne ďalej, pokiaľ možno, neupravujeme, pretože by sme prišli o cenné látky. Podávame ako prílohu či šalát k hlavnému jedlu. Ak si ju doprajeme každý deň v menšom množstve, urobíme pre svoje zdravie veľa.

Ako na to

Budeme potrebovať: 

  • polovica bielej kapusty
  • polovica červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 3 – 4 mrkvy
  • morská alebo himalájska soľ bez jódu

Postup práce

1. PRÍPRAVA NÁDOBY

Kvasená zelenina

Pripravíme si čistú a suchú nádobu, buď špeciálnu nádobu na kvasenie, alebo pohár na zaváranie.

2. PRÍPRAVA ZELENINY

Kapusta

Očistenú kapustu a cibuľu nakrájame na tenké rezance, mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle.

3. VÁŽENIE ZELENINY

Nakrájaná kapusta

Nastrúhanú a nakrájanú zeleninu zmiešame, dáme do väčšej misy a odvážime.

4. SOLENIE

Kvasená zelenina

Pridáme soľ v množstve 1 % z hmotnosti zeleniny. Poriadne rukou premiešame a necháme cca 10 minút odpočívať.

5. TLAČENIE

Kvasená zelenina

Zmes postupne natlačíme do kvasnej nádoby. Mala by pritom vzniknúť šťava, ktorá zeleninu prekryje.

6. ZAŤAŽENIE

Kvasená zelenina

Zeleninu navrchu zaťažíme menšou sklenenou nádobou, ktorú naplníme vodou, alebo kameňom.

7.KVASENIE

Kvasená zelenina

Takto pripravenú zeleninu dáme fermentovať – kvasiť – mimo zdroja tepla a priameho slnka. Necháme kvasiť tri až sedem dní.

8. USKLADNENIE

Kvasená zelenina

Vykvasenú zmes preložíme do uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky, kde vydrží zhruba mesiac.

Dobré rady

Zelenina správne vykvasí vtedy, ak je úplne ponorená v tekutine. Najlepšie je kvasiť zeleninu pri izbovej teplote, napríklad niekde na polici alebo kuchynskej linke, aby na ňu nesvietilo slnko alebo nesálalo teplo z radiátora či sporáka.

Niekedy sa stane, že zelenina nepustí dostatok šťavy. Vtedy môžeme do nádoby so zeleninou naliať trochu prevarenej a vychladenej vody. Stačí len toľko, aby zeleninu zľahka zakryla.

To, že prebieha kvasenie, spoznáte tak, že uvidíte na povrchu jemné bublinky. Ak po niekoľkých dňoch bublinky nevidíte, kvasenie sa zastavilo a treba zeleninu presunúť do chladničky.

Aké druhy zeleniny sa hodia na rýchle domáce kvasenie? Vhodné sú „tvrdé“ zeleniny a skúšať môžete aj rôzne kombinácie. Možností je veľa, napríklad biela kapusta s mrkvou prípadne aj cibuľou, červená kapusta s červenou repou, biela a červená kapusta. K akejkoľvek zmesi je možné pridať aj nadrobno nakrajaný karfiol či brokolicu. Je možné experimentovať a nájsť si svoju obľúbenú kombináciu. Vhodné nie sú najmä mäkké a šťavnaté druhy zelenín, napríklad paradajky.

 

 

Text a realizácia: Soňa Maléterová
Foto: autorka
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj tvoj komentár

    avatar
    :);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

    Reklama