Zoznámte sa s valeriánkou, "šalátom" nízkych teplôt

  • 12.11.2018

Krehké listy valeriánky s vyššou nutričnou hodnotou ako hlávkový šalát sa dajú v teplejších dňoch zbierať aj počas zimy. Pestuje sa skoro na jar ako predplodina alebo na jeseň ako následná plodina a používa sa ako šalátová zelenina.

Zoznámte sa s valeriánkou, "šalátom" nízkych teplôt

Valeriánka poľná je známa už od 16. storočia, kedy sa začala objavovať ako burina v porastoch obilnín, preto dostala názov poľný šalát. Hovorí sa jej tiež polníček alebo kozlíček, aj „feld“ šalát, divoká rasca, poľný šalát, jarný šalát, perúna či teruna a úplne dávno, podľa historickej literatúry, bola valeriánka známa ako „baraní“ šalát.

V záhradkách sa začala pestovať až v 18. storočí. Postupne boli vyšľachtené nové odrody s jemnejšími listami a vyššou úrodou. Valeriánka je bohatá na vitamíny C, A, E, skupiny B, železo, horčík a vápnik. Listy sú šťavnaté, sladkasté, s lieskovoorieškovou chuťou. Čerstvé sú najlepšie na prípravu šalátov, môžu sa však aj tepelne upravovať, podobne ako špenát.

Zoznámte sa s valeriánkou, "šalátom" nízkych teplôt

Čo hovorí botanika

Valeriánka poľná (Valerianella locusta l.) je jednoročná rastlina. Korení plytko a dorastá do výšky 10 až 30 cm. Podlhovasté listy tvoria prízemnú ružicu. Sú svetlé až tmavozelené, čepeľ je elipsovitá až lopatkovitá. Zo stredu ružice vyrastá kvetná stonka s drobnými modrými kvietkami. Plod je guľatá, 1,5 až 2,5 mm drobná nažka. Osivo si udržiava klíčivosť 3 až 4 roky. Vzhľadom na pozberové dozrievanie nie je vhodné použiť osivo získané z jarného výsevu na jesenný výsev v tom istom roku, ale až v ďalšom roku.


Zoznámte sa s valeriánkou, "šalátom" nízkych teplôt

Je nenáročná

Darí sa jej vo všetkých klimatických polohách a pôdach, najlepšie sú však pôdy ľahšie, hlinitopiesočnaté, dostatočne zásobené živinami. Vyššie nároky má na obsah vápnika a fosforu v pôde. Na dobre zásobených pôdach hnojenie nie je potrebné. Nie je náročná na predplodinu, dáva vysoké úrody po všetkých druhoch zeleniny. Pestuje sa v II. až III. trati. Pri vzchádzaní si vyžaduje dostatok vlahy. Má krátke vegetačné obdobie, od výsevu po prvý zber je to približne 80 dní.

Zoznámte sa s valeriánkou, "šalátom" nízkych teplôt

Pestovanie

Pestujeme ju ako predplodinu skoro na jar alebo ako následnú plodinu pre jesennú úrodu. Výsevy neskôr na jeseň prezimujú a slúžia na skorý jarný zber. Pri jarnom pestovaní ju vysievame koncom marca až začiatkom apríla, zbierame už v máji. Z neskorších výsevov rýchlo vybieha do kvetu. Pre zber na jeseň alebo skoro na jar vysievame koncom augusta, v septembri, októbri a dokonca aj v novembri.

Osivo je vhodné pred výsevom namáčať približne 30 hodín, čím sa skráti dĺžka vzchádzania z 10 až 14 dní na 7. Osivo klíči pri teplote 15 °C. Vysievame plytko, do hĺbky 1 až 1,5 cm. Vzdialenosť medzi radmi má byť 15 až 20 cm, v riadku 2 – 3 cm. Na jednotné vzchádzanie rastlín je potrebné zabezpečiť rovnomernú vlhkosť, preto porast po výseve zakryjeme bielou netkanou textíliou, ktorá poslúži aj na dobré prezimovanie.

Zoznámte sa s valeriánkou, "šalátom" nízkych teplôt

Porast počas vegetácie odburiňujeme, pri nedostatku zrážok podľa potreby zavlažujeme. Predpestovať a vysádzať možno aj priesady, podobne ako pri šaláte hlávkovom. Medzi riadkami pôdu kypríme a porast chránime pred slizniakmi. Ak máme možnosť, pestujme valeriánku z jesenných výsevov vo fóliovníku alebo parenisku.

Zoznámte sa s valeriánkou, "šalátom" nízkych teplôt

Zbierame

Zbierame celé ružice alebo postupne odtrhávame jednotlivé lístky tak, ako na rastline dorastajú. Z jarných marcových výsevov zbierame valeriánku v máji, z letných koncom októbra, z neskorých jesenných výsevov v druhej polovici apríla. Čerstvé listy môžeme zbierať aj cez zimu a obohatiť našu stravu o vitamíny, a to buď spod netkanej textílie, alebo spopod krytej pestovateľskej plochy. V chladničke môžeme valeriánku uchovať kratší čas.

 

 

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock, Pixabay
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?