Paradajková sezóna vrcholí: 8 receptov na ich spracovanie

  • 13.08.2020

Celý rok sa na ne tešíme a potom nevieme, čo s nimi. Skúste paradajky spracovať niektorým z týchto spôsobov. Vychutnajte si gazpacho, omáčku, alebo uvarte kečup.

Paradajková sezóna je tu: 8 receptov na ich spracovanie

Paradajková šťava

Dobre zrelé, očistené a nakrájané rajčiny podusíme, prepasírujeme, za horúca nalejeme do sterilizovaných fliaš, zazátkujeme prevarenými zátkami a zabalené do perín necháme vychladnúť alebo 30 minút sterilizujeme pri 100 °C.

Kečup

K 1 litru rajčinovej šťavy pridáme lyžičku zmesi korenín (škorica, mleté čierne korenie, klinčeky, tymian), lyžičku soli, cibuľu, cesnak, zelenú, prípadne i štipľavú papriku a všetko varom za miešania zahustíme. Dochutíme trochou cukru, naplníme do malých fľašiek a sterilizujeme 50 minút pri 100 °C.

Domáci kečup

Paradajková polievka

Z 30 g masti a 30 g hladkej múky pripravíme zápražku, ktorú zalejeme 0,5 l vývaru alebo vody, povaríme a za stáleho miešania prilejeme 0,7 l rajčinovej šťavy, opäť povaríme. Ochutíme trochou cukru, soľou a nasekanou vňaťou.

Španielske gazpacho

1 kg zrelých rajčín prelejeme vriacou vodou, ošúpeme, vložíme do mixéra. Pridáme 1 ošúpanú pečenú červenú kapiu, zbavenú semien a nakrájanú, 1 strúčik nakrájaného cesnaku, 1 nasekanú šalotku, polovicu nakrájanej uhorky a všetko na polojemno rozmixujeme. Vlejeme do misy a zmiešame so 150 ml rajčinovej šťavy, 75 ml olivového oleja, 2 lyžicami červeného vínneho octu, dochutíme soľou a cukrom, do rána necháme odležať v chladničke.

Vychladnuté gazpacho podávame v miskách posypané chlebovými krutónmi, kúskami žltej kapie a kúskami uhorky.

Gazpacho

Cherry jednohubky s makrelou

Do mixéra dáme 70 g údenej makrely zbavenej kostí a kože, lyžicu smotanovej chrenovej omáčky, lyžicu kyslej smotany, okoreníme čiernym korením, rozmixujeme a na 30 minút vložíme do chladničky. 14 cherry rajčín rozpolíme, ich dužinu a semiačka opatrne vyberieme lyžičkou. Naplníme ich makrelovou plnkou, vložíme do chladničky až do času podávania, kedy ich ešte posypeme sekaným petržlenom.

Pravá talianska paradajková omáčka

V hrnci na miernom ohni rozohrejeme lyžicu olivového oleja, pridáme pol nadrobno nasekanej cibule, stonku nasekaného zeleru, strúčik nasekaného cesnaku, bobkový list a za miešania restujeme 5 minút do mäkka. Prilejeme trochu suchého sherry alebo bieleho vína a povaríme asi minútu, kým sa alkohol neodparí. Pridáme 400 g ošúpaných, odzrnených a nakrájaných zrelých rajčín, ochutíme soľou, korením. Privedieme do varu a na miernom ohni nezakryté za občasného miešania varíme 25 minút. Bobkový list odstránime. V omáčke môžeme vyvariť štipľavú papriku. Nakoniec posypeme sekanou bazalkou. Omáčku pridávame k cestovinám, k zapekaným jedlám, mäsovým guľkám, smaženému baklažánu, grilovanému kuraciemu mäsu.

Paradajková omáčka

Veľké fazule zapečené v rajčinách

200 g veľkých bielych fazúľ alebo bôbu namočíme na 12 hodín do vody a následne asi hodinu povaríme v čerstvej vode. Precedíme a nasypeme do zapekacej misky. Pridáme 400 g sparených, ošúpaných a nasekaných rajčín, 2 rozdrvené strúčiky cesnaku a dobre premiešame. 100 ml hustého rajčinového pretlaku premiešame s 3 lyžicami olivového oleja a polhrsťou sekaného petržlenu. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu škorice a cukru a zamiešame. Omáčkou zalejeme fazuľu s rajčinami, premiešame a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Podávame posypané petržlenom s celozrnným pečivom.

Fazule v rajčinách

Sušené paradajky

Paradajky nakrájame, veľké kusy na tenšie plátky, menšie na polovice alebo štvrtinky a usušíme. Potom ich naložíme do olivového oleja s cesnakom a soľou a skladujeme v uzavretom pohári.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania
Môžem priesady paprík vysadiť von už koncom apríla? Toto radí odborníčka
Môžem priesady paprík vysadiť von už koncom apríla? Toto radí odborníčka