Fotopostup: Ako a kedy vysievať skoré hlúboviny? Začať môžete už teraz

Od druhej polovice januára môžeme začať v interiéri vysievať hlúboviny, v tomto prípade skoré odrody na rýchlenie. Ako na to?

Ako vysievať skoré hlúboviny
Od druhej polovice januára môžeme začať v interiéri vysievať skoré odrody hlúbovín. Foto: Shutterstock

Konkrétne ide o kaleráb a karfiol, ale aj kapustu a kel. Vysievame do debničiek s kvalitným, najlepšie supresívnym výsevným substrátom. Osivo spoľahlivo vyklíči pri teplote okolo 20 °C, pričom je dôležité zabezpečiť výsevu aj dostatok svetla a neustále mierne vlhký substrát.

Keď si mladé rastlinky vytvoria prvé pravé lístky, po jednom ich pikírujeme do zakoreňovačov alebo do malých kvetináčov. Z nich ich potom po zakorenení vysadíme do záhonov vo vykurovanom skleníku.

Krok za krokom: Vysievame skoré odrody hlúbovín

1. Vyčistíme a naplníme nádoby

Nádoby si vyčistíme a naplníme kvalitným kyprým výsevným substrátom. Na spodok nádoby dáme hrubšiu frakciu substrátu a navrch jemnejšiu, teda preosiatu časť substrátu.

Naplnenie nádoby substrátom na výsev hlúbovín
Foto: Dano Veselský

2. Vysievame nariedko

Semená hlúbovín vysievame nariedko a ideálne aj naširoko. Snažme sa však vysievať rovnomerne, jednotlivé semená by sa nemali dotýkať. Nevysievame príliš hlboko.

Vysievanie semien hlúbovín
Foto: Dano Veselský

3. Utlačíme substrát s osivom

Utlačením docielime spojenie osiva so substrátom. Nakoniec semená zasypeme preosiatym substrátom a povrch zavlažíme, nie však silným prúdom vody. Výsevy si riadne označíme.

Utlačenie a spojenie substrátu s osivom
Utlačením docielime spojenie osiva so substrátom. Foto: Dano Veselský
Na čo si ešte dať pozor pri výsevoch prvej zeleniny? Ďalšie kroky nájdete v podrobnom fotopostupe.

Galéria k článku

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Dano Veselský, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku