Od druhej polovice januára môžeme začať v interiéri vysievať hlúboviny, v tomto prípade skoré odrody na rýchlenie. Ako na to?

Konkrétne ide o kaleráb a karfiol, ale aj kapustu a kel. Vysievame do debničiek s kvalitným, najlepšie supresívnym výsevným substrátom. Osivo spoľahlivo vyklíči pri teplote okolo 20 °C, pričom je dôležité zabezpečiť výsevu aj dostatok svetla a neustále mierne vlhký substrát.
Keď si mladé rastlinky vytvoria prvé pravé lístky, po jednom ich pikírujeme do zakoreňovačov alebo do malých kvetináčov. Z nich ich potom po zakorenení vysadíme do záhonov vo vykurovanom skleníku.
Krok za krokom: Vysievame skoré odrody hlúbovín
1. Vyčistíme a naplníme nádoby
Nádoby si vyčistíme a naplníme kvalitným kyprým výsevným substrátom. Na spodok nádoby dáme hrubšiu frakciu substrátu a navrch jemnejšiu, teda preosiatu časť substrátu.

2. Vysievame nariedko
Semená hlúbovín vysievame nariedko a ideálne aj naširoko. Snažme sa však vysievať rovnomerne, jednotlivé semená by sa nemali dotýkať. Nevysievame príliš hlboko.

3. Utlačíme substrát s osivom
Utlačením docielime spojenie osiva so substrátom. Nakoniec semená zasypeme preosiatym substrátom a povrch zavlažíme, nie však silným prúdom vody. Výsevy si riadne označíme.

Galéria k článku
Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Dano Veselský, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň, chcela by som radu kedy a čím hnojiť ovocné stromy. Je dobré to sprav…