Vypestujte si kvalitné priesady hlúbovín! Kľúčom k úspechu je správny výsev a pikírovanie

  • 06.04.2023

Táto zelenina s chrumkavými listami, so šťavnatými buľvami či s kvetnými hlávkami by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Viete, ako si predpestovať kvalitné priesady?

Predpestovanie hlúbovín
Foto: Miro Pochyba

K hlúbovinám patria kel, hlávková kapusta, kaleráb, karfiol, brokolica, ale aj menej známy toskánsky či kučeravý kel. V poslednom období sa u nás začínajú viac pestovať aj ázijské kapusty, čiže kapusta čínska zvaná pak choi a kapusta pekinská. Konzumácia hlúbovín je zo zdravotného hľadiska mimoriadne prospešná, hoci jej pestovanie nebýva vždy jednoduché. Komplikujú ho aj škodce a choroby.

Začínajúci záhradkár dokáže dobre zvládnuť minimálne pestovanie kalerábu, brokolice, hlávkového i kučeravého kelu. Trochu náročnejšie je dopestovať karfiol, no aj to sa pri dodržaní niekoľkých zásad podarí. Jedna z najdôležitejších je predpestovanie kvalitných priesad, ktoré neskôr – po otužení – vysádzame na vonkajšie hriadky.

Postup: Ako predpestovať priesady hlúbovín

1. Semená vysejeme a označíme

Semená hlúbovín vysievame podľa odporúčaní na obale od konca zimy a počas jari, termín výsevu sa niekedy aj výrazne líši podľa druhu a odrody. Vysievame do kvalitného výsevného substrátu. Výsevy si riadne označíme.

Vysievanie semien hlúbovín
Foto: Miro Pochyba

2. Zavlažíme substrát hneď po výseve

Dostatočná vlhkosť je nevyhnutným predpokladom plynulého a rýchleho klíčenia. Hneď po výseve substrát dôkladne zavlažíme a neskôr dbáme, aby nevyschol. Výsev umiestnime na svetlé miesto v interiéri.

Zavlažovanie substrátu po výseve
Foto: Miro Pochyba

3. Pikírujeme rastliny s prvými listami

Pikírovanie je ďalším dôležitým krokom. Len čo rastliny vytvoria prvé pravé (nie klíčne) listy, je čas opatrne ich presadiť po jednom do sadbovačov alebo malých kvetináčov s výživnejším substrátom.

Pikírovanie hlúbovín
Foto: Miro Pochyba

4. Opatrne presadíme

Rastliny presádzame opatrne a tak, aby sme im nepoškodili krehkú nadzemnú časť. Držíme ich zľahka v mieste koreňového krčka. Po presadení ich pravidelne zavlažujeme, po zakorenení ich prihnojíme a ďalej pestujeme na svetlom a teplom mieste.

Presádzanie priesad hlúbovín
Foto: Miro Pochyba

Text: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?