Ako prezimovať muškáty a ostatné balkónové kvety? Tieto rady prídu vhod

  • 02.10.2017

Muškáty, oleandre, durmany či ibišteky končia svoju sezónu. Existuje viacero spôsobov, ako dosiahnuť, aby nás pestro kvitnúce druhy tešili aj v ďalšej sezóne. Dokonca si môžeme vybrať nielen podľa druhu rastliny, ale aj podľa našich možností. 

Balkón s kvetmi a dreveným sedením

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • muškáty
  • staré noviny
  • motúz

Náradie:

  • záhradnícke nožnice
  • nádoba na odpad

Náročnosť: **
Čas: do 30 minút
Ľudia:1
Obdobie: jeseň

Postup

1. ODREZKY

Zakorenené odrezky

Durmany, ale aj muškáty či fuksie prezimujú veľmi dobre aj vo forme zakorenených odrezkov. Tie treba odobrať už začiatkom jesene, aby sa do zimy stihli zakoreniť.

2. DURMANY

Durmany

Zimujú na chladnom svetlom mieste. Aj keď zhodia listy, naďalej žijú. Preto ich aj počas zimy občas zalejeme. Pred prenesením dnu ich zbavíme suchých listov.

3. BURINA

Burina

Zo všetkých rastlín, ktoré zazimujeme, odstránime burinu. Ak to zanedbáme, burina nás v budúcom roku opäť prekvapí.

4. IBIŠTEKY

Ibišteky

Sú najcitlivejšie na chlad, dnu musia ísť ako prvé, už v polovici októbra. Dobre prezimujú v teplom svetlom priestore. Zalievame ich aj počas zimy.

5. OČISTA

Čistenie muškátov

Muškáty pred zazimovaním dôkladne očistíme. Závisí od toho úspešné prezimovanie. Vyberieme si na to slnečný deň, bude sa nám lepšie pracovať.

6. LISTY

Listy

Všetky žltnúce, suché a choré listy odstránime. Rastlina aj tak počas prezimovania, najmä v horších svetlených podmienkach, stratí veľa listov. Je to normálny jav.

7. KVETNÉ PUKY

Kvetné puky

Odstránime aj kvetné puky. Na zimovisku by už zrejme nevykvitli a rastlinu by zbytočne vysiľovali. Odstránime aj odkvitnuté a suché kvety.

8. ZIMOVISKO

Zimovisko

Muškáty najlepšie prezimujú v miestnosti s teplotou od 5 do 10 °C, ideálne na svetle. Prezimovať však môžu aj v tme, kde zhodia listy, to im ale neublíži.

9. VYBRATIE

Vybratie

Muškáty krúžkované môžeme prezimovať aj tak, že ich vyberieme z črepníkov. Osvedčilo sa to pri silne rozvetvených rastlinách s bohato vyvinutým koreňovým balom.

10. KORENE

Korene

Koreňový systém jemne oklepeme od zeminy, netreba odstraňovať úplne všetku zeminu. Dajme pozor, aby sme rastliny nepoškodili.

11. NOVINOVÝ PAPIER

Novinový papier

Rastliny zviažeme špagátom, koreňový systém obalíme novinami, zaviažeme a takto pripravené muškáty zavesíme hore koreňmi v tmavej a vlhkej pivnici.

Dobré rady

Možnosti

Muškáty môžeme prezimovať na svetle, v krajnej núdzi aj v tme. Nemal by to byť priestor, kde mrzne alebo je príliš teplo. Vždy je, samozrejme, najlepšie prezimovať muškáty vo forme zakorenených odrezkov. Na jar si tak vysadíme mladé, životaschopné rastliny, ktoré aj bohato zakvitnú. Muškáty výborne prezimujú na verandách, vo svetlých a chladných chodbách, schodištiach, pivniciach, dokonca na zasklených balkónoch a lodžiách.

Vhodný čas

Muškáty neprenášame na zimovisko hneď začiatkom jesene, podporili by sme rozvoj niektorých ochorení. Nechajme ich pokojne vonku čo najdlhšie. Ak aj hlásia slabšie prízemné mrazíky, zakryjeme ich netkanou textíliou či jutovinou. Muškáty tak budú kvitnúť do neskorej jesene. Prvé silnejšie mrazy im však ublížia, preto ich pred nimi schováme.

Starostlivosť

Počas zimovania rastliny sem-tam zalejeme, substrát by však nemal byť premáčaný. Zimovisko občas vyvetráme počas slnečných dní, keď nemrzne, najlepšie na poludnie. Nevetrajme však každý deň. Nie je to potrebné. Priebežne zberáme suché a žltnúce listy. Zimujúce muškáty občas orosíme, muškáty krúžkované to však neznášajú.

Odborník radí: 

Muškáty previsnuté pred zimou nakrátko zrežeme a umiestnime aj s nádobami do svetlej a chladnej miestnosti. Osvedčenejšie je však prezimovať mladé odrezky. 

 

 

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?