Mali ste bohatú úrodu paradajok, ale veľa z nich nestihlo dozrieť a zostalo zelených? Mnohí záhradkári ich vyhadzujú alebo skompostujú. Je to škoda, preto vám ukážeme, ako ich využiť.
Foto: Andrea Párkányová
Mnohí sa zeleným paradajkám vyhýbajú, pretože obsahujú toxické alkaloidy. Avšak nie v takej miere, aby nám spôsobili zdravotné problémy. Vieme ich totiž absorbovať a odbúravať. Spracovaním a pridaním niektorých konzervantov, napríklad octu, sa toxicita znižuje. Potvrdzujú to aj vedecké štúdie z roku 2016 a 2019.
Dojčiace a tehotné ženy by sa však konzumácii akýchkoľvek výrobkov zo zelených paradajok mali vyhnúť.
Ako urýchliť ich dozrievanie?
Jedným zo spôsobov, ako využiť zelené paradajky, je poukladať ich na okenný parapet alebo dať do priehľadného pohára, kde postupne dozrejú. Nepotrebujú ani tak svetlo ako hlavne teplo.
Dozrievanie môžeme urýchliť, ak k nim pridáme jablko alebo banán. Obsahujú etylén, ktorý napomáha ich zreniu.
Zelené paradajky môžeme poukladať na okenný parapet alebo dať do priehľadného pohára, kde postupne dozrejú. Foto: Andrea PárkányováTri recepty, ako využiť zelené paradajky v kuchyni
Kečup zo zelených paradajok
Čo tak vybočiť z rutiny červených kečupov a prichystať kečup zelený? Je to naozaj delikatesa.
Potrebujeme
- 1,4 kg zelených paradajok
- 1/2 kg jabĺk
- 2 cibule
- 0,1 dcl octu
- čierne korenie
- soľ
- cukor podľa chuti (2 – 3 PL)
- 1 KL škorice mletej
Postup
Zelené paradajky nakrájame na kocky a povaríme s jablkami a cibuľami. Rozmixujeme na kašu, primiešame zálievku z octu, korenia, soli, cukru, škorice a privedieme k varu. Ešte za horúca naplníme do pohárov a sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút.
Vedeli ste, že kečup nemusí byť len červený? Zo zelených paradajok je rovnako chutný. Foto: Andrea PárkányováNakladané zelené paradajky
Zelené paradajky sú tvrdé, preto ich môžeme naložiť do octového nálevu – podobne ako uhorky. Môžeme ich použiť na ozdobu rôznych jedál a koktailov namiesto olív. Nálev pripravíme z vody, octu, cukru a soli. Ako ozdobu pridáme kôpor, na kolieska nakrájanú mrkvu, cibuľu a cesnak, prípadne čili papričky.
Potrebujeme
- zelené paradajky
- vodu
- ocot
- soľ
- cukor
- strúčiky cesnaku
- bobkový list
- čerstvý kôpor
- kolieska mrkvy
- cibuľu
Všetko podľa chuti.
Postup
Umyté paradajky vložíme do sklenených pohárov striedavo s cesnakom, cibuľou, mrkvou, kôprom a bobkovým listom. V hrnci uvaríme vodu s octom, soľou a cukrom do rozpustenia. Ešte teplým roztokom zalejeme paradajky až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť. Môžeme ich aj vysterilizovať.
Zelené paradajky môžeme naložiť podobne ako uhorky. Foto: Andrea PárkányováVegetariánsky kaviár zo zelených paradajok
Potrebujeme
- 1 kg zelených paradajok
- 500 g cibule
- 500 g mrkvy
- 12 strúčikov cesnaku
- 2 PL paradajkového pretlaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 100 ml slnečnicového oleja
- 30 ml octu
Postup
Umyté paradajky nakrájame na malé kocky a pomixujeme v mixéri na pyré. Do panvice dáme olej, prilejeme paradajkové pyré a povaríme cca 15 minút. Očistíme cibuľu a mrkvu, nakrájame na menšie kúsky a takisto dáme do mixéra rozmixovať. Zmes pridáme do panvice s paradajkami, osolíme, osladíme a okoreníme. Dusíme asi 10 minút a odstavíme.
Za stáleho miešania pridáme paradajkový pretlak, mletú papriku a pretlačené strúčiky cesnaku. Všetko dobre premiešame. Po piatich minútach pridáme ocot a opäť premiešame. Zmes nalejeme do vysterilizovaných pohárov a uzatvoríme. Preklopíme ich hore dnom a necháme ich takto do druhého dňa.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Tešila som sa z dobrej úrody