Chrastavitosť zemiakov – čo s tým?

V uplynulej sezóne sme dopestovali vlastné zemiaky. Na hľuzách však bola akoby prilepená pôda, hoci sme ich po zbere riadne očistili. Zberali sme ich v auguste. Čo by to mohlo byť? Môžeme takéto zemiaky konzumovať?
Igor. B., Tešedíkovo

Chrastavitosť zemiakov - čo s tým?

Na zemiakoch sa objavila obyčajná chrastavitosť – typické bakteriálne ochorenie skladovaných zemiakov. Pôvodcom ochorenia je baktéria Streptomyces scabies.

Chrastavitosť zemiakov - čo s tým?

Skôr je to estetické ochorenie konzumných zemiakov. Na hľuzách sa tvoria suché príškvary. Častejšie sa vyskytuje v suchom a teplom počasí, po hnojení čerstvým maštaľným hnojom, v suchších a ľahších pôdach zásobených vápnikom. Hľuzy môžete bez obáv konzumovať bežným spôsobom. Čím skôr, tým lepšie. Z ochranných opatrení odporúčam použiť pri príprave pôdy dobre rozložený maštaľný hnoj, pôdu nevápniť a porasty pravidelne a výdatne zavlažovať.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

 

V poradni odpovedajú: Ing. Hana Szabóová, Ing. Monika Králová
Foto: archív, Pixabay
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar