Egreše: Liečivý kompót, vynikajúci džem a prečo si nazbierať aj listy

Je jedno aké pestujete odrody, či stromčekové či kríčkové, chlpaté, hladké s ostňami alebo bez, plody biele, zelené, žlté či bordové. Všetky egreše sú výnimočné svojou typickou chuťou a zloženie látok napovedá, aké by bolo ich najlepšie spracovanie.

Egrešový kompót, pretlak, džem a ovocné kože

Myslím tým pektín. Látka, ktorá pomáha spraviť džem džemom s tou najlepšou konzistenciou na svete. Spolu s ríbezľami sú to pektínové kráľovné.

Červené egreše na kríčku

Zelené egreše na kričku

Egrešový džem zrôsolovatie na počkanie

Ak máte hojnú úrodu, určite si časť bobúľ spracujte do džemu. Ak si odmyslíme pasírovanie, robí sa takmer sám.

Dva červené egreše v ruke v rukaviciach

Zelené a červené egreše

Niekto plody najprv povarí v troche vody a až vtedy pasíruje. Po zmäknutí to zrejme ide o čosi ľahšie, ja preferujem prácu so surovými. Pomixujeme bez štipky vody, prepasírujeme cez husté sito. Do získanej hustej hmoty pridáme cukor.

Prepasírované egreše

Koľko máte chuť, ale určite nie zbytočne veľa. Polovica objemu získaného egrešového základu bude rozhodne stačiť. Ak máte radšej kyslé, pokojne aj menej, pridať sa dá vždy. Zvyknem nechať odležať cukor s ovocnou šťavou, varenie nebude trvať dlho. V čo najširšom hrnci alebo panvici, aby sa odparila voda raz dva. Bude to približne polhodinová záležitosť. Pektín v egrešoch zariadi, že výsledok po vychladnutí bude fantasticky rôsolovitý.

Egrešový džem na lyžičke

Egrešový džem chutí dokonale. Kto má rád ovocný prvok k hovädzine či zrejúcemu syru, egreš je minimálne tak dobrý adept ako brusnicové džemy, kompóty či rôsoly. Ak máte tento plán, určite s cukrom striedmejšie.

Egreše v miske, egrešový džem, egrešový kompót, egrešové kože

Kompót ako liek

Úplne seriózne. Egreše majú fantastické zloženie. Samozrejme, najviac látok do seba dostanete konzumáciou v surovom stave. Do roboty si v sezóne nosím každý deň jednu krabičku na predpoludnie, vynikajúca desiata. Ale kompót ako doplnok liečby počas chrípkovej sezóny a pri horúčkach sa bude hodiť tiež.

Egreše v miske, očistený zázvor na tanieri a poháre na zaváranie

Pripravíte rovnako veľmi jednoducho. Načistené plody zasypeme lyžicou cukru v polovici plnenia fľašky a druhou po naplnení fľašky, následne zalejeme prevarenou vlažnou vodou a dáme sterilizovať, stačí 15 minút.

Egreše v pohároch pripravené na zaváranie

Pre ešte výraznejší efekt som spravidla aj verziu s kúskami zázvoru a do každej malej fľašky po jednom klinčeku.

Egrešový kompót so zázvorom

Egrešový kompót so zázvorom

Egrešový pretlak

Pretlak je pracovný názov, ale myslím, že výstižnejší ako egrešová výživa. Je to polotovar, ktorý samozrejme môžete dať jesť dieťaťu ako výživu, ale ak nezachutí, dá sa druhotne využiť na sladko alebo na slano. Na omáčku k hovädzine alebo neskôr na jablkovo-egrešové ovocné kože, keď bude k dispozícii úroda jabĺk. Pripravíme ho jednoducho – egreše povaríme, prepasírujeme a zasterilizujeme.

Červené egreše v miske

Egreš ako maškrta

Z nejakého zvláštneho dôvodu nepatria egreše podľa detí k najobľúbenejším plodom záhrad. No stačí malá finta a zrejme ich zjedia aj s navijakom. Osladené iným ovocím, pomixované a usušené na slnku na ovocné kože.

Egrešové ovocné kože

Dvojročná dcéra dostala na výber plody naozaj sladučkej červenej odrody egrešov a na druhej kôpke ovocné kože z tých istých egrešov, ešte trochu dofarbené pár černicami a dosladené banánom. Hádajte, po čom siahla.

Ovocná koža z egrešov

Dieťa s ovocnou kožou v rukách

Na čerstvé som ju ešte nepresvedčila, ale v kožiach ich zje dosť. V tejto podobe sa v egrešoch neuchová jeho obrovský obsah vitamínu C, ale vápnik či železo ostáva.

Ovocná koža z egrešov v dlani, nazbierané červené egreše v pozadí

Egrešový čaj

A teraz egrešová čerešnička na záver! Z egreša sa oplatí využiť aj zdravé mladé listy. Klasicky nasušiť na čaj. Ideálny čas zberu je síce v čase kvetu, čiže skôr na jar, no dajú sa zbierať počas celej doby vegetácie. Jediný problém neskoršieho zberu môže byť horkejšia chuť. Funguje to podobne ako napríklad s ríbezľovými listami.

Listy egreša na kríku

Čaj z egrešových listov dezinfikuje, má silný protizápalový účinok, pomáha ženám zvládnuť ťažkú menštruácii, pomáha pri anémii, pri chorobách obličiek a močových ciest, pri črevných ťažkostiach, skolí chrípku, pomôže vyliečiť angínu.

Egreše na kríčku

 

Text a foto: Martina Töröková

 

Zdielať na Google+

Komentáre

    Pridaj tvoj komentár

    avatar
    :);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

    Reklama