Exotické a návykové: Poznáte korenie SUMAC? Ak máte tráviace ťažkosti, pridajte si ho k obľúbeným koreninám

  • 26.01.2023

Hľadanie netradičnej chute a dostupnosť rôznych exotických druhov korenín, nás nabáda skúšať nové recepty, vône a chute.

Korenie sumac
Foto: Shutterstock

Populárne koreniny sú často ideálnym jedlým suvenírom z dovolenky. Možno sa k vám touto cestou dostalo korenie sumac (nazývaný aj sumak, sumah, alebo sumach), pochádzajúce z Blízkeho východu. Je neprehliadnuteľné svojou farbou, neodolateľné svojou chuťou, ale aj pozitívnymi účinkami na zdravie.

Sumac je tradičným korením v arabskej kuchyni a v kuchyni Blízkeho východu. Dnes sa pestuje po celom svete, ale obzvlášť obľúbené je vo východnej Ázii, v Afrike a v Severnej Amerike.

V Európskej kuchyni má sumac dlhšiu tradíciu ako citróny

Korenie sumac má výraznú kyslú chuť bez stôp horkosti. Využiť ho môžete všade tam, kde by ste inak použili citrónovú šťavu. Je dobrou voľbou, ak chcete do pokrmu pridať citrónovú chuť, ale nechcete do receptu pridávať tekutinu. Známe bolo už pred viac ako 2000 rokmi. Využívalo sa ako diuretikum, pričom sa vyzdvihovali najmä jeho zdravotné účinky proti nadúvaniu a hnačke. Starí Rimania ním navyše zastavovali krvácanie. Ešte predtým, ako sa citróny dostali do Európy, Rimania používali sumac na dochutenie jedál.

Korenie sumac má nielen výraznú chuť, ale aj vskutku sýtu tmavo červenú farbu. Je preto vhodné aj na dekorovanie pokrmov. Šalát alebo hummus zľahka poprášený korením sumac zaručene pošteklí chuťové poháriky.

Korenie sumac
Foto: Shutterstock

Ako vyzerá korenie sumac?

Korenie je vo forme hrubého prášku. Sušený prášok sa získava zo sušených a mletých bobúľ špecifického druhu rastliny Sumach garbiarsky (Rhus coriaria).

Rastlina má tvar malých kríkov a stromov, ktoré vytvárajú červené plody – kôstkovice. Názov sumac pochádza zo slova summaq, čo znamená „tmavo červená“.

Sumach garbiarsky
Foto: Shutterstock

Chuť tohto korenia je návyková

Je celkom možné, že ak sumac ochutnáte, zostane stabilnou súčasťou vašej kuchyne. Jedlu dodá špecifickú chuť, sviežosť a exotický vzhľad. Je súčasťou mnohých koreninových zmesí, napríklad zmesi adžika.

Vďaka kyslastej chuti je vhodné k príprave tučnejších druhov mäsa, na pečené kura, kačku, jahňacinu alebo ryby. Môžeme ho pridať do marinád na grilovanie, pričom sa jeho chuť snúbi aj s pečenou zeleninou. Výborné je s pečený baklažánom alebo karfiolom. Dodá šmrnc dipom, nátierkam, hummusu alebo šalátovým zálievkam. V kombinácii korenia s olivovým olejom, výrazným syrom, olivami a paradajkami získame sviežu a ľahkú večeru.

Hummus a korenie sumac
Foto: Shutterstock

Recept: Vynikajúca marinovaná cibuľa s korením sumac

Suroviny:

  • červená cibuľa
  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • vínny ocot
  • citrónová šťava
  • cukor
  • soľ
  • sumac

Postup:

Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky a pridajte k nej čerstvú nasekanú petržlenovú vňať. Pripravte si zálievku zmiešaním olivového oleja, octu, citrónovej šťavy, cukru, soli a sumac korenia. Cibuľu zmiešajte s marinádou a nechajte v chladničke odstáť minimálne 30 minút.

Takto pripravená cibuľa je chutná do burgera, tortily, šalátov alebo jednoducho ako dekorácia na chlieb s nátierkou. Cibuľa s týmto korením bude aj lepšie stráviteľná.

Nakladaná cibuľa s korením sumac
Foto: Shutterstock

Sumac: Benefity pre zdravie

Sumac obsahuje vitamín C, antioxidanty, triesloviny, polyfenoly, flavonoidy, najmä kvercetín.

Tak, ako v dávnej minulosti, aj v súčasnosti sa vyzdvihuje prospešnosť korenia sumac pri tráviacich problémoch, zápche a nadúvaní. Pomôže aj pri refluxe a pálení záhy. Má antimikrobiálne účinky a pôsobí proti mnohým patogénom, vrátane baktérií salmonela.

Sumac pomôže aj pri znižovaní horúčky a pri pretrvávajúcom kašli. Zmiešaním s medom si môžete vyrobiť domáci sirup proti kašľu.

Sumac tiež pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Korenie je účinné pri znižovaní hladiny inzulínu tak, aby sa zabránilo inzulínovej rezistencii.

Korenie sumac
Foto: Shutterstock

Čaj proti žalúdočným ťažkostiam

Sumac odstraňuje z tela infekcie a baktérie. Odporúča sa na prípravu čaju, ktorý uľaví pri žalúdočnom diskomforte. Do malého hrnca pridajte vodu v objeme 1-2 hrnčekov. Lyžičku sumacu vsypte do čajového sitka, vložte do hrnca a varte 5 minút. Užívajte jednu alebo dve menšie šálky denne.

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?