Arónia: Chutný zdroj zdravia, ktorý sa zmestí aj do menších záhrad
O pestovaní a zdravotných benefitoch arónie počuť čoraz viac. V obľube ju majú aj záhradní architekti. Dobrá správa je, že keďže ide o vyšší ker, zmestí sa i do malých záhrad.
Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa) patrí medzi menej známe ovocné druhy. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde rástli divoké kríky arónie v rôznej nadmorskej výške. Indiáni ju používali pri príprave potravín. Jej pestovanie sa postupne rozšírilo do Európy a na Sibír, v Európe sa začala pestovať približne od roku 1700.
O jej rozšírenie sa zaslúžil aj ruský botanik Ivan W. Mičurin (1855 – 1935), ktorý s ňou experimentoval od konca 19. storočia. Bol nadšený z jej odolnosti v drsných klimatických podmienkach v Rusku, a tak sa toto ovocie začalo pestovať vo veľkom, pričom vysoké úrody sa očakávali aj v chladných oblastiach. Z bývalého Sovietskeho zväzu sa jej pestovanie rozšírilo postupne aj do krajín strednej Európy, kde sa tmavé plody zo začiatku používali najmä ako prírodné farbivo v potravinárskom priemysle.
Niečo z botaniky
Arónia čiernoplodá, ľudovo nazývaná jarabina čierna, patrí z botanického hľadiska do čeľade ružovitých. Je to ker a dorastá do výšky 2 – 2,5 m a šírky cca 1,5 – 2 m. Rastie stredne pomaly až pomaly. V máji je obsypaná krásnymi bielymi kvetmi usporiadanými v súkvetiach. Listy sú striedavé, jednoduché, celookrajové s vrúbkovanými okrajmi. Atraktívne je jesenné vyfarbenie, listy nadobúdajú červené a oranžové odtiene.
Plodom nie sú bobule, aj keď tak vyzerajú, ale do čierna sfarbené malvice (podobne ako hrušky a jablká) s priemerom 6 – 13 mm a hmotnosťou 0,5 – 2 g. Podľa klimatických podmienok dozrievajú od júla až do septembra. Ich šupka je pevná a dužina tmavofialová s trpkastou a trochu zvieravou chuťou. Plody po zbere vydržia aj niekoľko týždňov. Ak aj nestihnete pozberať celú úrodu, pochutia si na nej počas zimy vtáky.
V záhrade nenáročná
Arónia je jednoducho pestovateľná rastlina, ktorá nemá vysoké nároky na prostredie. Vyhovuje jej priame slnko a aj polotieň. Veľkou výhodou je, že nemá prirodzených škodcov a choroby, preto si nevyžaduje chemickú ochranu.
Nevyžaduje ani žiaden rez. Ako sme spomínali, je obľúbená aj u záhradných architektov. Krásne ukáže ako drevina v zmiešaných trvalkových záhonoch, ktorá ich vzhľadom na svoju veľkosť nezatieni ani v budúcnosti. Je možné ju použiť aj do voľne rastúcich živých plotov.
Jedlé a okrasné kultivary
Kým v minulosti sa na našom území pestovala arónia ako okrasná rastlina, známe sú kultivary Hugin a Amit, v súčasnosti sa aj vzhľadom na popularizáciu zdravotných benefitov plodov čoraz viac pestujú kultivary prinášajúce úrodu.
V roku 1973 bola u nás do listiny povolených odrôd zapísaná odroda Nero, ktorá dorastá do 1,7 – 2 m. Plody modrofialovej farby chutia mierne horkasto až trpko, preto sa spracúvajú aj v zmesi s inými druhmi ovocia. Chutnejšie a väčšie plody i vyššie výnosy má novšia a o niečo vzrastom väčšia odroda Viking. V porovnaní s odrodou Nero ale obsahuje menej bioaktívnych látok prospešných pre ľudských organizmus. Po dozretí majú plody skoro čiernu farbu. Navyše, listy sa na jeseň intenzívne sfarbujú do červena.
V kuchyni
Plody arónie čiernoplodej sú vhodné na priamy konzum v čerstvom i sušenom stave. Pre mierne zvieravú chuť nemusia chutiť každému, ale dajú sa kombinovať s rôznym iným ovocím. Samostatne alebo v zmesi sa z nich spracovávajú šťavy, sirupy, mušty, vína, likéry, kompóty, džemy, marmelády a smoothie prášky. Dajú sa pridávať pri pečení do rôznych druhov koláčov.
Zdravotné benefity
Výskumy posledných rokov ukázali v plodoch arónie vysoký výskyt zdraviu prospešných látok, predovšetkým antioxidantov. Štúdie dokázali, že spomedzi drobného ovocia má najvyššie antioxidačné účinky, vyššie ako čučoriedky, baza čierna alebo brusnice. Okrem toho má vysoký obsah polyfenolických zlúčenín (antokyány, flavonoly, polyfenolické kyseliny, prokyanidíny), vitamínov (A, B, C, E, K a P-rutín), minerálnych látok, stopových prvkov (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, mangán, jód a bór), trieslovín, luteínu a betakaroténu.
Obsah bioaktívnych látok prítomných v arónii je závislý nielen na odrode, no i na iných faktoroch, ako je napríklad hnojenie, spôsob a miesto pestovania, klíma, štádium zrelosti v období zberu a zaobchádzanie pri skladovaní a spracovaní.
Liečivá arónia
Arónia má na ľudský organizmus veľmi priaznivé účinky. Vhodná je i jej pravidelná konzumácia, napríklad v podobe bioštiav lisovaných za studena, a to v množstve 1 dl každý deň.
Zaujímavé je porovnanie obsahu cukru v plodoch arónie s iným ovocím. Okrem fruktózy, glukózy a sacharózy obsahujú vysoký podiel sorbitolu – sladidla vhodného pre diabetikov, cca 66 g/kg plodov. Energetický obsah sorbitolu je nižší ako v prípade bežných sacharidov, preto je arónia vhodná aj do diétnych pokrmov. V tele sa sorbitol pomaly metabolizuje na fruktózu.
Arónia pomáha detoxikovať organizmus a vychytáva voľné radikály aj ťažké kovy. Prečisťuje a lieči pečeň i obličky.
Účinkuje ako prevencia vzniku rakovinových ochorení a priaznivo vplýva na organizmus po chemoterapii a ožiarení.
Znižuje vysoký krvný tlak. Má preventívny účinok proti kardiovaskulárnym ochoreniam, zvyšuje pružnosť ciev, chráni pred aterosklerózou. Reguluje hladinu LDH a HDL cholesterolu v krvi.
Zmierňuje migrény, predmenštruačný syndróm a zlepšuje priebeh menopauzy. Vďaka vysokému obsahu jódu podporuje funkciu štítnej žľazy. Harmonizuje hormonálny systém.
Má antiseptické a antibiotické účinky. Celkovo posilňuje imunitný systém. Pomáha pri liečbe reumatických ochorení – reuma, artritída a dna.
Pomáha liečiť ochorenia kože a zvyšuje pružnosť pokožky. Zmierňuje a lieči chudokrvnosť.
Text: Lucia Hrubá Harmóciová, www.zamio.sk
Foto iStock.com, Pixabay
Zdroj: časopis Záhrada
Už niekoľko rokov používam 100% šťavu z arónie (jarabiny čiernoplodej), ktorú ku…