Pažítku si môžeme dopriať aj mimo sezóny. Stačí si na jeseň vykopať trs, zasadiť do kvetináča a zabezpečiť si tak čerstvú vňať aj počas chladných mesiacov. Je to jednoduché, pozrite sa, ako na to!

Čerstvá pažítková vňať je v kuchyni neoceniteľná, padne vhod aj v zime. Pozbierať si ju v záhrade však počas najchladnejších dní roka nemôžeme. V predaji síce nájdeme aj vypestovanú pažítku v kvetináčoch, no míňať na ňu peniaze nemusíme.
Aj v zime sa môžeme spoľahnúť na vlastné zdroje. Stačí si včas odkopať trochu z rozrasteného trsu a odkopok si vysadiť do kvetináča.
Krok za krokom: Pripravujeme kvetináč s pažítkou
1. Odkopeme časť z trsu
Rýľom opatrne odkopeme časť zo zdravého rozrasteného trsu pažítky. Odkopok by mal mať kvalitné korene aj silnú nadzemnú časť. Korene oklepeme od zeminy a skrátime asi o polovicu.

2. Naplníme kvetináč zeminou
Kvetináč primeranej veľkosti si naplníme do dvoch tretín čerstvým záhradníckym substrátom alebo aj kvalitnou kompostovou zeminou. Ešte predtým však dáme na dno trochu keramzitu.

3. Vysadíme a zavlažíme
Trs pažítky so skrátenými koreňmi a s listami vysadíme do kvetináča. Zavlažíme ho a premiestnime na svetlé miesto. Počas jesene sa nám rastlina zakorení a takto bude pripravená na rýchlenie.

Galéria k článku
Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

























Prosím Vás o radu, ako zdobíte svoje okná zvonku, keď už muškáty/ resp iné letn…