Záhrada nie je potrebná! Skvelý spôsob, ako si dopestovať marhule na balkóne

  • 12.05.2017

Zakrpatené formy ovocia sú v ostatných rokoch čoraz populárnejšie. Vďaka svojej nenáročnosti na priestor umožňujú pestovanie ovocných druhov aj ľuďom, ktorí vlastnú záhradu nemajú. Dokonale im totiž stačí malý kúsok balkóna či terasy.

Výsadba minimarhule do nádoby

Pracovný postup

1. SUBSTRÁT

Substrát
Záhradnú zeminu odľahčíme riečnym pieskom alebo zakúpeným substrátom. Nezabúdame na prídavok hnojiva, ktoré zabezpečí bezproblémový rast.

2. NÁDOBA

Nádoba
Výsadbová nádoba by mala byť dostatočne veľká. Na jej dno dáme drenážnu vrstvu z kameňov, ktoré môžeme prekryť vrstvou nalámaných konárikov.

3. VODA

Koreň namočíme
Deň pred samotnou výsadbou sme sadenicu namočili do vedra s vodou, aby sa pomocou koreňov dostatočne nasala vodou.

4. KORENE

Skrátenie koreňov
Korene pred výsadbou jemne skrátime ostrými nožnicami, čím dokonale oživíme cievy, ktorými budú čerpať vodu. Všetky poškodené korienky odstránime.

5. DNO NÁDOBY

Dno nádoby
Na dno výsadbovej nádoby nasypeme vrstvu namiešanej zeminy. Tá bude tvoriť základ výsadby.

6. SUBSTRÁT

Zasypanie substrátom
Na takto vytvorený základ položíme výpestok a korene opatrne zasýpame zo všetkých strán zeminou. Tú ku koreňom pritláčame, aby k nim priľnula.

7. NAPLNENIE

Naplnenie nádoby
Zeminou postupne naplníme asi 2/3 nádoby. Opäť ju dôkladne utlačíme a doplníme ďalšiu.

8. ZÁLIEVKA

Zálievka
V tejto fáze nasleduje zálievka. Tá by mala byť výdatná, vďaka nej by mala zemina jemne klesnúť a najmä dokonale priľnúť ku koreňom.

9. REZ

Rez
Aby sme zabezpečili ujatie a položili základy pre tvorbu dobre položenej koruny, je potrebné nadzemnú časť dôkladne skrátiť povýsadbovým rezom.

10. RADIKÁLNY REZ

Radikálny rez
Silnejšie výhony skrátime radikálne, čo vedie k rozkonáreniu. Odrezaním väčšej časti výhonov upravíme tiež pomer medzi koreňom a korunkou.

11. KÔRA

Kôra
Povrch nádoby na záver zasypeme drvenou kôrou. Tá zabraňuje vyplavovaniu zeminy pri zálievke a zvýšenému výparu vody z nádoby.

Dobré rady

Zakrpatené odrody

Ide o špeciálne vyšľachtené odrody, ktorých zvláštnosťou je, že vytvárajú krátke internódiá. To sa prejavuje silou a intenzitou ich rastu. Tvoria preto zväčša malé kompaktné korunky pôsobiace veľmi esteticky. Estetickému efektu napomáha tiež skutočnosť, že niektoré odrody zakrpateného rastu sa môžu popýšiť purpurovo sfarbenými listami alebo očarujúcimi kvetmi.

Čo môže byť zakrpatené

Doslova celé spektrum ovocných druhov. Každoročne sa v záhradných centrách zakrpatené odrody jabloní a hrušiek, no ešte populárnejšie sú druhy kôstkového ovocia. Z nich nájdeme najširší sortiment medzi broskyňami a nektarinkami, bezproblémovo však dnes už natrafíme i na slivku, višňu či marhuľu. Zakrpatené formy nie sú v prípade drobného ovocia, ktoré sa beztak pestuje v nádobách bezproblémovo.

Pestovanie

Špecifikom pestovania v nádobe je skutočnosť, že rastliny nie sú pevne spojené s pôdou, ako je to v prípade štandardne pestovaných stromov. Stromčeky v nádobách sú tak odkázané iba na vodu a živiny, ktoré im dodávame. Vhodné je preto vybudovať im systém zásobného zavlažovania, napríklad pomocou zapustenej plastovej fľaše.

marhule
Pri pravidelnej zálievke a prihnojovaní nám mladý stromček prinesie prvú úrodu už v nasledujúcom roku.

Text a foto: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč