Habanero pôsobí ako antioxidant a má pozitívny vplyv na trávenie. Vysievame ho už v januári

  • 26.01.2022

Zrelé plody papriky čínskej ‘Habanero’ sa používajú najčastejšie ako korenie v sušenej podobe, no uchovať ich môžeme aj v podobe pasty či omáčky.

Habanero

Plody podlhovastého alebo „lampášikovitého“ tvaru sú desaťkrát pálivejšie ako kajenské korenie a slúžia ako výrazná korenina v mnohých svetových kuchyniach.

Energetická hodnota sa blíži k 40 kcal, plody sa ale využívajú len ako ochucovadlo. Obsahujú vitamíny C, B a A a z minerálnych látok draslík, horčík, vápnik či železo. Pôsobia ako antioxidant a majú pozitívny vplyv na trávenie.

Ako pestovať ʻHabaneroʼ

Semená papriky čínskej a jej pikantných odrôd vysievame už od januára (v tomto termíne ideálne s podporou umelého svetla) na svetlé a teplé stanovište, doma napríklad na okenný parapet. Pred výsevom ich namočíme do vody asi na desať hodín.

Pestovateľský substrát udržiavame stále mierne vlhký, ideálna teplota na klíčenie je okolo 28 °C a nemá klesnúť pod 22 °C. Rastliny s dvomi pravými listami pikírujeme. Predpestované sadenice vysádzame už v apríli do skleníka, fóliovníka alebo v druhej polovici mája na záhony.

Keďže odroda ʻHabaneroʼ je náročná na teplo, v skleníku môžeme očakávať vyššie výnosy. Rastlinám vyhovuje dobre priepustná pôda bohatá na živiny s pH v rozmedzí 5 až 6. Počas rastu prihnojujeme hnojivom pre plodovú zeleninu. Neprelievame, aby nedošlo k zahnívaniu koreňov. Nezalievame ani na list. Pri pestovaní v skleníku porast kontrolujeme na výskyt chorôb a škodcov. ʻHabaneroʼ sa dá pestovať aj v kvetináči ako okrasná rastlina, ktorá koncom leta a na jeseň príjemne oživí terasu či balkón. Rastliny v kvetináči môžeme po zbere a zrezaní skúsiť prezimovať na svetlom stanovišti, kde teplota neklesne pod 15 °C.

Priesada papriky Habanero

Zber a uskladnenie

Nezrelé plody majú zelenú farbu a dozrievajú približne tri mesiace. Zberáme ich so stopkou v plnej zrelosti, čiže až keď sa plne vyfarbia.

Neskladujeme ich v chladničke, pretože chlad ukončuje zrenie, pričom postupne strácajú prirodzenú chuť. Skladujeme ideálne v dobre vetranej miestnosti v suchu pri teplote nad 10 °C.

Ktoré si vybrať?

  • Habanero White Long – oválne svetlozeleno-žlté plody sú dlhé cca 3,5 cm, široké 1 cm, pálivosť majú cca 300 000 SHU, rastlina dorastá do výšky cca 1 m
  • Orange Habanero – oranžové plody tvaru lampášika majú 4 až 7 cm, pálivosť cca 600 000 SHU, rastliny sú nižšie, bohato rozvetvené
  • Habanero Chocolate – hnedofialové plody tvaru lampášika majú okolo 8 cm, pálivosť 450 000 SHU, rastlina je husto rozvetvená, pôsobí dekoratívne

Intenzitu pálivosti meria tzv. Scovilleho stupnica (SHU), ktorá vyjadruje obsah čistého kapsaicínu v sušenom stave papriky.

Habanero

Viete, že…

  • … ʻHabaneroʼ je rovnako ako bežná paprika nepravá letnička, ktorá v teplej klíme prezimuje niekoľko rokov?
  • …rastlinám príliš nevyhovuje slnečný úpal? Môže spôsobiť hnedé škvrny na listoch. Dávame pozor, aby sa voda pri zálievke nedostala na listy.
  • …z červenej papričky ʻHabaneroʼ krížením s odrodou ʻBhut Jolokiaʼ vznikla jedna z najpálivejších čili paprík sveta, odroda ʻCarolina Reaperʼ? Pálivosť dosahuje cca 2,2 miliónov SHU.
  • …chuť aj vôňa ʻHabaneroʼ sú popisované ako citrusové?
  • …niektoré semenárske spoločnosti ponúkajú zmes osiva niekoľkých rôznych foriem odrody ʻHabaneroʼ?

Habanero

2 spôsoby, ako ho spracovať

Čili pasta

Na oleji restujeme niekoľko minút na menšie kúsky nakrájané suroviny v pomere 1 : 1 : 1 : 1 – papričky, zázvor, cibuľu a cesnak. Rozmixujeme tyčovým mixérom a opäť podusíme s menším množstvom rastlinného oleja. Plníme do zaváracích pohárov. Používame do omáčok a ako ochucovadlo.

Pálivý olej

Sušené papričky rozdrvíme (pre väčšiu pálivosť aj so semienkami), dáme do menšieho pohára a dolejeme olivový olej. Uzavrieme, zatrepeme a necháme lúhovať niekoľko týždňov. Používame na varenie a dochucovanie.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Čo ešte stihnúť na prelome marca a apríla? Tieto práce v záhrade sú dôležité
Čo ešte stihnúť na prelome marca a apríla? Tieto práce v záhrade sú dôležité
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Môžeme úspešne bojovať so škodcami aj bez chémie? Odpovedá Martin Čurda
Môžeme úspešne bojovať so škodcami aj bez chémie? Odpovedá Martin Čurda
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Veľká jarná súťaž 2024: Vyhrajte robotickú kosačku a pomocníkov do záhrady
Veľká jarná súťaž 2024: Vyhrajte robotickú kosačku a pomocníkov do záhrady
Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete
Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky