Hrozno kvalitne a bez chémie

Keď hovoríme o kvalitnom pestovaní ekologického vinohradu, prvým krokom je pokúsiť sa pochopiť proces pestovania od významu pôdy až po zber. Všímame si všetky prirodzené a prírodné procesy a učíme sa z nich.

Hrozno v záhrade

Príroda totiž vie, ako čo najjednoduchšie vytvoriť najlepšie podmienky pre vinič a tiež ako kompenzovať narušené procesy pestovania, ktoré vznikli ľudskou činnosťou alebo počasím. Niektoré naše vstupy pomáhajú dosiahnuť dokonalú pohodu vinohradu. Väčšina vinohradníkov a záhradkárov stále bojuje proti chorobám viniča chemickými postrekmi bez ohľadu na všetky ich účinky, či už zdravotné, alebo i chuťové, ktoré sa prejavia nakoniec i vo víne. No ide to aj inak.

Vplyv pôdneho pokryvu viníc

Nezabudnime, že vinič dostáva do strapcov živiny i vodu prostredníctvom koreňov. Je veľmi dôležité pripomenúť vhodný stupeň práce s pôdou. Pri vysiatí špecifických medziriadkových bylín môžeme kompenzovať niektoré excesy v oblasti klímy (listy bylín bránia prílišnému vysychaniu pôdy). Pozitívny vplyv rastlinných spoločenstiev v priamom okolí viniča sa ukazuje aj v bohatšom a zdravšom pôdnom živote v oblasti koreňov, v podobe baktérií, siníc, húb a jednobunkovcov.

Pomocné látky z prírody aj z potravín

Kľúčovým spôsobom, ako dosiahnuť vysokú kvalitu vína, je postarať sa o optimálne podmienky pre život viniča hroznorodého. Zásahy musíme načasovať tak, aby sa rastliny vôbec nedostali do ťažkostí. Dá sa to dosiahnuť správnym používaním bioprípravkov. Je dôležité pochopiť a následne i vidieť, ktoré z postrekov dobre účinkujú a zabezpečia zdravie a vitalitu našich vinohradov. Aby sme to dosiahli, potrebujeme lepšie porozumieť rastlinám, ktoré rastú okolo nás. Človek nemusí materialisticky rozmýšľať a mechanicky počítať živiny a vitamíny, ale spoznávať prírodné procesy a vybrať si prospešné postreky. Napríklad v listoch prasličky, žihľavy a iných rastlín sa koncentrujú pomocné látky, ktoré pomáhajú v bioochrane. Preto do postrekov pridávame prípravok Biomit s obsahom viac ako 60 rastlinných výťažkov. V bioochrane sa využívajú aj potraviny ako sójový lecitín, ocot, panciere kreviet, prášok do pečiva a iné. Kombinácia liečivých rastlín s potravinami prispieva k originalite receptúr.

Strapec hrozna po odkvete

Bioprípravky proti chorobám účinkujú v prospech viniča, neovplyvňujú negatívne zdravotný stav používateľa ani konzumenta a majú pozitívny vplyv na chuť vína. Je to dané najmä tým, že pomáhajú pri fotosyntéze a metabolizme viniča. Na použitie stačia základné znalosti a dosiahnutie vnímania práce srdcom s tým, že príroda nám v našich snahách môže pomôcť. Našou úlohou je vinohradu pomáhať, aby mohol zdravo prosperovať. Vytvorme okolo neho fantastickú rozmanitosť rastlín, ktoré sú často receptom na mnohé problémy. Je to zadarmo, neznečisťuje to a zároveň smeruje ku kvalite. Jedného dňa si budeme musieť priznať, že hoci zdravie človeka závisí do značnej miery od jedla, kvalita je tvorená hlavne zo životnej sily, ktorá nemôže byť videná len cez financie.

Vedeli ste?

Vinič kvitne v období slnovratu, keď sú dni najdlhšie, čo má pozitívny vplyv i na chuť hrozna a vína.

Ako správne používať prípravky v bioochrane

  • Vinič, ako väčšina rastlín, prechádza od jari do zberu cez dve hlavné fázy. Na jar vypučí, tvoria sa listy a zčína kvitnúť. To je obdobie, v ktorom sa snažíme zabrániť šíreniu prezimujúcich chorôb. Prvým krokom bioochrany je umývací postrek BorOil so sírou pri otváraní púčikov. Avšak pozor, keď máme na viniči nasadeného dravého roztoča Typhlodromus pyri, postrek nerobíme, roztoč je aktívny už pri otváraní púčikov.
  • Naše vstupy priamo koordinujeme podľa počasia. Keď je sucho a teplo, zvyšuje sa riziko múčnatky, preto vinič preventívne postrekujeme kombináciou prípravkov BorOil a PowerOf-K. Naopak, pri daždivom počasí, keď hrozí peronospóra, striekame vinič postrekmi CuproTonic a Chitopron.
  • Najdôležitejší moment v pestovaní révy je kvitnutie. Ak nastúpi príliš skoro, bude ťažké dosiahnuť vynikajúce víno, jeho chuť bude „krátka“. Réva je veľmi závislá od slnka. Najlepší priebeh rastu ovocia je, keď kvitne v období letného slnovratu, čiže keď je slnko na najvyššom bode na oblohe. Počas kvitnutia réva všetko prijíma do seba a v júli a v auguste koncentruje v hrozne. Farba, vôňa, štruktúra, bohatosť vína sú výsledkom tohto javu. Keby bolo v období okolo kvitnutia daždivo, musíme pomôcť vinohradu postrekom Chitopron priamo do kvetu. Tým zabránime peronospóre a botrytíde, aby sa usídlili vo viniči. Tento zásah je kľúčový a odporúča sa, aj keď sa kvitnutie posunie na neskôr.
  • Odkvitnutím révy vstupujeme do druhej fázy ochrany. Proti múčnatke používame Folicit (obsahuje lecitín), pri silnom tlaku ho zmiešame s prípravkom PowerOf-K. Pri bežnom tlaku múčnatky postrekujeme prípravkami FerrumOil s PowerOf-K. Postrek PowerOf-K sa prostredníctvom vlhka (rosy) premení na bikarbonát a zostane tak v strapinách dlhšie, čím bráni vzniku botrytídy. Pri tlaku peronospóry použijeme prípravky Imunofol s CuproTonicom.

Text: Ing. Zoltán Tamašek
Foto: iStock.com, isifa/Shutterstock
Zdroj: PR článok bioTomal, s.r.o.

Komentáre

    Pridaj príspevok