Naozaj dokážu zmiešané výsadby lepšie odolávať chorobám a škodcom? Toto radí Martin Čurda

  • 22.08.2022

Čítal som, že zmiešané výsadby sa dokážu chrániť samy a že sa rastliny navzájom pozitívne ovplyvňujú. Je naozaj pravda, že v takejto výsadbe plodiny lepšie rastú a viac odolávajú chorobám a škodcom? Znamená to, že netreba používať žiadne ochranné postreky? Ďakujem.

Zmiešané výsadby
Foto: Shutterstock

Otázka je síce dosť všeobecná, no je na ňu jednoznačná a jednoduchá odpoveď: ÁNO! Nepochybne je to lepšie.

Monokultúra nie je v prírode prirodzená

Dôvod je jednoduchý – je to totiž aj prirodzenejšie. Ťažko nájdeme v prírode monokultúru, ktorá vznikla samovoľne (okrem inváznych druhov). Vždy a všade, aj na púšti je každý biotop pestré spoločenstvo druhov, a čím je pestrejšie, tým stabilnejší systém vytvára.

Monokultúra je výmysel človeka, uľahčenie si starostlivosti či snaha o dosiahnutie maximálneho výnosu. To však vyžaduje aj vyššie vstupy – intenzívnejšiu ochranu, masívnejšie hnojenie, neraz aj viac vody… Čím nestabilnejší systém, tým viac ho človek musí udržiavať v rovnováhe.

Zmiešané výsadby
Foto: Shutterstock

Čím vyššia biodiverzita, tým sú zásahy človeka menej potrebné

V prírode je normálna práve vysoká biodiverzita. Čím je vyššia, tým je systém stabilnejší a o to menej je potrebná intervencia človeka, aby rovnováhu zachoval. Práve preto aj zmiešané výsadby, prirodzene, vyžadujú menej vstupov, teda menej času, energie, ochrany a v konečnom dôsledku aj peňazí.

Už tradičnými „ochrancami“ rastlín sú druhy, ktoré majú odpudivý účinok pre hmyzích škodcov, či už svojou arómou, vysokým obsahom silíc, alebo metabolitmi, ktoré vylučujú do pôdy.

Spoľahlivé sú v tomto smere mnohé bylinky, napríklad saturejka či trebuľka. No svoju úlohu zohrávajú i kvitnúce druhy, ktoré ako obruba zeleninových záhonov vyzerajú ešte aj pekne, napríklad aksamietnica či levanduľa. Aj niektoré druhy, z ktorých máme priamo úžitok, dokážu pomôcť v ochrane. Napríklad pažítka medzi jahodami chráni ich plody pred plesňou podobne, ako to robí aj v mrkvovom záhone či pri šaláte.

Chcete sa opýtať Martina? Svoje otázky posielajte na martin.curda@jaga.sk.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Machovka má viac vitamínu C ako citrón a obsahom výživových látok predčí aj goji Veľká vianočná súťaž o vianočné stromčeky Veľký sprievodca zimnými rezmi: Čo rezať v mimosezóne? Kedy vysádzať a ako prezimovať chryzantémy? Toto sú najdôležitejšie odporúčania pri ich pestovaní Lunárny kalendár pre záhradkárov - december 2022 Súťaž Najkrajšia záhrada 2022: Vyhlásenie víťaza, ktorého vybrala odborná porota
Machovka má viac vitamínu C ako citrón a obsahom výživových látok predčí aj goji Predvianočné aktivity v úžitkovej záhrade: Viete, čomu sa teraz venovať? Zdravá sladkosť nielen na Vianoce: Datle sú rýchlym zdrojom energie, pomôžu pri zápche a znižujú cholesterol Skladujú sa topinambury rovnako ako zemiaky? Poznáte obriu cibuľu Globo? Takto si ju vypestujete zo semienka Martin Čurda radí: Ako spevniť terasy v svahovitej záhrade?