Pestovanie cukiet a patizónov zvládnu aj začiatočníci. Toto je pre úspech kľúčové

  • 12.05.2022

Cukety a patizóny patria azda medzi najkrajšie a najvšestrannejšie použiteľné druhy zelenín, ktoré si môžu vypestovať aj začiatočníci.

Cukety a patizóny

Pokiaľ od zeleniny očakávame nielen skvelú chuť, ale aj pekný vzhľad, cukety a patizóny patriace do veľkej rodiny tekvíc nás určite nesklamú. Oba druhy sa do Európy dostali z Ameriky v 16. storočí a odvtedy sa ich ponuka vďaka šľachteniu výrazne rozšírila.

Ak na jednom záhone pestujeme rôzne druhy či odrody tekvíc, je pravdepodobné, že sa navzájom skrížia a vlastnosti rastliny v ďalšom roku budú iné, ako očakávame. Čisté osivo získame len za predpokladu, že nikde vo vzdialenosti približne 1 km nerastie iná odroda alebo druh tekvice. Z odrôd krížencov F1 však v ďalšej generácii získame iba pôvodné rodičovské odrody.

Výber odrody

Cuketám a patizónom sa šľachtitelia venovali natoľko, že si dnes môžeme vybrať medzi odrodami s rôznou farbou a tvarom plodov.

Patizóny tvoria plody v tvare disku s vlnitým okrajom v bielej, smotanovej, zelenej, žltej, prípadne bielo-zeleno prúžkovanej farbe. Cukety môžu mať žltú, tmavo- či svetlozelenú alebo dokonca žltoprúžkovanú šupku. Ich plody nemusia byť len valcovité, ale i guľovité. Existujú aj odrody tvoriace veľké množstvo samčích kvetov, pričom ich úlohou nie je tvorba plodov. Žlté kvety sú totiž jedlé a dajú sa skvelo zapekať alebo plniť.

Pri výbere odrôd sa zaujímame o charakter rastu rastliny. V súčasnosti sú najobľúbenejšie kríčkovité odrody, ktoré nezaberajú toľko miesta a umožňujú pohodlný zber. Niektoré patizóny a cukety môžu rásť aj plazivo, prípadne začnú tvoriť plazivé výhonky v druhej polovici leta. Takéto rastliny sú náročnejšie na plochu, s čím počítame už pri výsadbe.

Cukety a patizóny

Priamy výsev alebo predpestovanie?

Obidve možnosti pripadajú do úvahy. Tekvice všeobecne veľmi dobre a pomerne rýchlo klíčia. Predpestovanie je možné už v apríli v parenisku alebo v skleníku, pričom najlepšie urobíme, ak semená po dvoch až troch kusoch vysejeme do rašelinového kvetináča naplneného výsevným substrátom. Semenáčiky nikdy nepikírujeme, ale ich aj s kvetináčom z rašeliny v máji (keď už nehrozia mrazy), vysadíme rovno na záhon. Ak majú dlhú stonku, môžeme ich vysadiť aj hlbšie, a to tak, aby klíčne listy nad pôdou vyčnievali len niekoľko centimetrov.

V prípade priameho výsevu v apríli musíme vzchádzajúce rastliny chrániť pred mrazmi. Istejší je preto májový výsev, rastliny ale zaplodia aj pri výseve o mesiac neskôr. Spon medzi nimi záleží hlavne na bujnosti rastu odrody, ale všeobecne platí rozstup 50 × 50 cm. Cukety aj patizóny sú veľmi plodné rastliny, preto pre jednu domácnosť bohato postačí trojica rastlín, vysadených v jednom hniezde, prípadne aj samostatne.

Cukety

Tajomstvo úspechu: Nešetríme živinami ani vodou

Cukety i patizóny rastú najlepšie na slnku, ale znesú aj polotieň, kde môžu rásť menej bujne. Pôda by mala byť tzv. v čerstvej sile, čiže na jeseň pohnojená hnojom, prípadne na jar aj kompostom. Veľmi dôležitá je poctivá zásoba organickej hmoty.

Tejto zelenine najviac vyhovuje stredne ťažká pôda s pH okolo 5,5 až 6,5, ktorá je priepustná, ale zároveň je schopná udržať dostatok vody. Počas vegetácie je vhodné rastliny každých 14 dní prihnojovať hnojivami na plodovú zeleninu. Výpar vody z pôdy zníži nástielka zo slamy, jemne pokosenej trávy alebo drevitej vlny. Vďaka mulču budú navyše čisté aj plody. Počas horúceho leta rastliny výdatne a pravidelne zalievame. V suchu málo plodia a viac trpia na hubové choroby.

Plody zbierame priebežne. Keď ich necháme prerásť, rastlina prestáva tvoriť nové mladé plody a všetku energiu investuje do dozrievania semien v tých dorastajúcich. Patizóny i cukety zberáme priebežne. Patizóny, keď majú priemer približne 15 cm, cukety od veľmi mladých až po zrelé plody s pevnou šupkou.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?