Pestujete panašované rastliny? Poruchy variegácie môžu ich hodnotu výrazne znížiť, alebo rastlinu celkom zničiť

  • 18.04.2023

Pestovanie panašovaných rastlín rozširuje paletu okrasných efektov už od dávnych čias, momentálne však zažíva zvýšenú obľubu.

Monstera, panašované listy
Foto: Shutterstock

Čo to vlastne panašovanie je? V podstate ide o čiastočné výpadky zeleného farbiva – chlorofylu, niekedy so sfarbením listov do žlta, do biela alebo do rôznych svetlých odtieňov zelenej.

Premenlivé panašovanie

Panašované listy nájdeme nielen u záhradných, ale aj u izbových rastlín. S takto zafarbenými listami súvisia isté anomálie, ktoré si dnes priblížime.

Ako mutácia s určitou mierou „chaotickej náhodnosti“ býva panašovanie niekedy značne premenlivé a vyskytujú sa tu aj isté extrémy. Niekedy narastú výhonky, ktoré majú variegáciu stopercentnú. Znamená to, že celé listy alebo dokonca konáriky sú úplne bez chlorofylu. Inokedy, naopak, celý konárik stratí tento výrazný znak a je celý zelený, úplne bez variegácie.

Čo robiť, ak sa objavia poruchy variegácie?

V oboch prípadoch by mal pestovateľ spozornieť. V prípade, kedy rastlina začne tvoriť celkom bezchlorofylové časti, je tu riziko, že sa takouto tvorbou výhonkov vysilí. Bez chlorofylu totiž rastliny nedokážu syntetizovať energiu zo svetla.

Veľmi často sa potom stáva, že takto oslabené pletivá majú sklon usychať, hnednúť či černieť, nepekne degradovať. Môže sa teda stať, že sa izbová rastlina, ktorá tvorí v prílišnej miere už len biele listy, celkom unaví investovaním energie do rastu bez fotosyntézy.

Biele listy na panašovanej rastline
Foto: Shutterstock

Pestovatelia sa snažia v takomto prípade niekedy rastlinu zrezať. Chcú tým zvýšiť šancu, že vyženie výhonok z inej časti a nové listy budú mať podiel zelenej farby, čo by rastlinu zachránilo. V praxi sa to podarí len niekedy, avšak vďaka tomuto zásahu sa šance na prežitie daných rastlín o trochu zvýšia.

Vyskytnúť sa môže aj opačný extrém, kedy sa na panašovanej rastline vytvorí časť celkom bez variegácie. Takáto časť rastliny má sklon rásť bujnejšie, bez „príťaže“ variegácie. Obvykle sa výhonky celé odstraňujú, inak hrozí, že tieto nežiaduce znaky prevládnu a rastlina nebude mať ozdobný charakter, pre ktorý bola zakúpená.

Zelené konáriky na panašovanej rastline
Foto: Martin Kohútek

Strata variegácie môže výrazne znížiť hodnotu rastliny

U izboviek sa občas stáva, že rastlina celkom prestane vytvárať panašovanie. Vtedy hovoríme, že „revertovala“. Takéto rastliny už pri ďalšom množení často vytvárajú len čisto zelené časti. Zriedkavo sa im pôvodné znaky spontánne vrátia.

Strata variegácie je pre pestovateľov veľkým strašiakom. Niet sa čo čudovať, pretože neraz sa tým mnohonásobne zníži hodnota inak vzácnej a drahej rastliny. Predchádzať tejto nepríjemnosti vieme len v malej miere, a to množstvom svetla, ktoré má rastlina k dispozícii. Predpokladá sa, že viac svetla podporuje vitalitu rastlín, treba však zohľadniť aj špecifiká daného druhu a jeho potreby.

Text: Martin Kohútek
Foto: autor, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?