Prečo počas dozrievania zahnívajú plody marhule?

Vlani sa nám stalo, že niektoré plody marhule počas dozrievania postupne hnili. Prečo sa to dialo a dá sa tomu predísť?
Ľubomír H.

Zhnité plody marhule

Pravdepodobne ide o chorobu moniliózu, ktorú spôsobuje huba Monilinia fructigena. Na rastúcich zelených plodoch sa rozvíja súvislá hniloba v tvare kruhu alebo oválu, ktorá sa stále zväčšuje. Najskôr je hnedá, neskôr sa objavujú sústredné kruhy belavých hubových výrastkov s výtrusmi, ktoré sa šíria do okolia. Táto choroba môže napádať všetky kôstkoviny.

Keď na plodoch spozorujete hnilobu, odstráňte ich aj s častou vetvičky. Čo najskôr ich spáľte alebo zakopte hlboko do pôdy. Ak sa táto choroba u vás vyskytuje každoročne, je možné použiť aj preventívny postrek, napríklad Signum alebo Prolectus. Postrek aplikujte vo fáze, keď sú plody v polovici konečnej veľkosti minimálne dvakrát, podľa návodu. Dodržte ochrannú lehotu pred zberom a konzumáciou. Ak v zime na stromoch ostanú malé mumifikované plody, treba ich pozbierať a spáliť.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok