Prečo zaradiť do jedálnička divé rastliny či dokonca buriny

  • 26.03.2020

Možno sa vám predstava, že by ste mali konzumovať buriny a divé rastliny, ktoré vaše babičky a prababičky hádzali sliepkam a dávali králikom, nepáči. Ale…

Žihľava na chlebe

Ale mnohé z nich dokážu obohatiť náš jedálniček. Vyskúšate nové chute, zaexperimentujete s receptami a hlavne, dobre spoznáte mnoho nových rastlín. Nikto predsa netvrdí, že ich máte jesť denne. Ide naozaj o spestrenie pre naše chuťové poháriky, ale aj pre telo. Viaceré sú liečivé, či obsahujú, podobne ako iná zelenina či ovocie, množstvo vitamínov a minerálnych látok.

Vitamíny, ale aj nástrahy ukryté v „burine“

Veď si to predstavte, ani o medveďom cesnaku ste pravdepodobne na začiatku tohto tisícročia nepočuli a dnes ho možno sami chodíte zbierať do lesa. Zvlášť v predjarnom období, keď je ešte veľmi málo čerstvej zeleniny, ktorá by vyrástla pod holým nebom a nie v skleníkoch alebo na inom konci planéty, ponúkajú jarné „buriny“ zaujímavú možnosť dodať telu potrebné vitamíny.

Portulaka na tanieri

A keďže nie všetky buriny a divé rastliny sú jedlé, naučte sa ich postupne spoznávať. Pýtajte sa starších ľudí so záhradkou, kúpte si knižku a hlavne, pozorujte. Ak máte vlastnú záhradku, určite zistíte, že veľa z nich rastie v záhonoch. Časom ich možno vezmete na milosť a neskončia všetky iba v komposte, ale aj na tanieri. Ak sa chystáte zbierať rastliny vonku v prírode, môže byť spoznávanie a nájdenie toho správneho druhu medzi veľkým množstvom divých rastlín náročnejšie.  

Záhradné burinky na stole

Nie každá nám zachutí

Je isté, že niektoré z divých rastlín vás svojou chuťou nenadchnú. V tom prípade sa dajú do jedla zakomponovať v menšom množstve, aby neprebíjali základnú chuť. A možno sa znovu opýtate, že prečo by ste to robili, keď vlastne nechutia? Ako som už spomínala, mnohé z nich sú liečivé, napríklad žihľava, púpava, lopúch. Pojmite to tak, že takto v malých dávkach, občas a nenápadne dodáte telu niečo veľmi prospešné. 

Postupne vám niektoré takéto rastliny predstavíme a ukážeme vám možnosti ich využitia. Prajem vám úspešnú cestu poznávania rastlín, experimentovania v kuchyni a veľa zdravia.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?