5 jarných liečiviek, ktoré občas nazývame burinou

  • 19.04.2018

Niektoré rastú priamo v záhrade, po iné si zájdeme do prírody. Učme sa ich spoznávať, zbierať a využívať  vo svoj prospech.

5 jarných liečiviek, ktoré občas nazývame burinou

Liečivý účinok jarných bylín zvyšuje i jarná optimistická atmosféra, prechádzky v prebúdzajúcej sa prírode, ale i práce v záhrade.

Chren dedinský (Armoracia rusticana)

Hovorí sa mu „kuchynský penicilín“. Chren pomáha pri chronickom zápale pečene, infekčnej žltačke, pri infekcii čriev a močových ciest, znižuje krvný tlak, celkovo posilňuje organizmus. Normalizuje črevnú flóru. Využíva sa pri obkladoch a masážach na prekrvenie.

Chren

Breza biela (Betula alba)

Odvar z kôry pomáha pri dne, chronických ekzémoch, ťažko sa hojacich ranách, zápaloch kože s hnisavými ohniskami. Brezová šťava, miazga, sa používa do brezových vôd proti mastným vlasom, lupinám a vypadávaniu vlasov. Po zriedení vodou sa môže piť ako chutný stimulačný nápoj, ktorý pomáha pri reume a oslabenej funkcii obličiek.

Breza

Kozia noha hostcová (Aegopodium podagraria)

Záhradná burina s liečivým aj kulinárskym využitím. Teraz zbierame plazivé pakorene, neskôr mladé listy. Je výrazne močopudná, zvyšuje vylučovanie solí kyseliny močovej a chloridov, pridáva sa do diuretických, antireumatických, protidnových a krv čistiacich čajov.

Kozia noha

Púpava lekárska (Taraxacum officinale)

Púpava zlepšuje funkciu žlčníka, pečene, pankreasu, používa sa ako pomocná liečba cukrovky, znižuje cholesterol, tlmí zápaly močových ciest. Surové mladé listy môžeme pridávať do šalátov.

Pýr plazivý (Elytrigia repens)

Prečisťuje organizmus, je dobré diuretikum, rozrušuje obličkové kamene, chráni boľavé sliznice, celkovo posilňuje organizmus a kedysi bol i významnou potravinou. Je výrazným antireumatikom, pomáha pri dne, artróze, pri cukrovke, detoxikuje pečeň. Posilňuje činnosť srdca, zlepšuje krvný obeh a znižuje cholesterol.

Pýr plazivý

Recepty z jarných liečiviek

Chrenová tinktúra proti reume

2 cm dlhý koreň nadrobno nakrájame a 3 týždne lúhujeme v 50 ml brandy, scedíme. Vtierame do kože ako prekrvujúci, ohrievací a mierne dráždiaci prostriedok pri bolestiach kĺbov, dne a reume.

Chrenový sirup proti kašľu

5 cm čerstvého koreňa najemno postrúhame, pridáme dvojnásobné množstvo tekutejšieho medu, necháme cez noc lúhovať, scedíme cez tenkú gázu. Proti kašľu a nachladnutiu užívame 3-krát denne 0,5 až 1 lyžičku asi 7 dní.

Púpavový likér na chudnutie

150 g sušeného a drveného koreňa púpavy dáme do pollitrovej fľaše ražnej pálenky a za občasného potrepania necháme 2 týždne lúhovať, precedíme, vylisujeme. Denne pijeme polovicu štamperlíka pred obedom a pred večerou.

Púpava

Žihľavová vlasová voda

50 g nadrobno nakrájaných listov a koreňov v pomere 1 : 1 zalejeme pollitrom jablčného octu a necháme 3 týždne lúhovať na slnku. Scedíme do tmavej fľaše. Roztok vmasírovaním vtierame do hlavovej pokožky proti lupinám a vypadávaniu vlasov.

Kostihojová masť proti bolesti

100 g čerstvého rozdrveného koreňa zalejeme v hrnci pollitrom olivového oleja a za stáleho miešania 30 minút zohrievame na max. 70 °C, precedíme. Kašovitý zvyšok použijeme ako obklad a tekutinu nalejeme späť do hrnca. Pridáme 50 g včelieho vosku, necháme rozpustiť, odstavíme a rozlejeme do téglikov. Po vychladnutí uzavrieme a uložíme do chladu. Vydrží rok. Má univerzálne použitie na masáže i nátery boľavých kĺbov a svalov.

Viete, že…

… sa na liečivé účinky dajú zbierať a spracovávať aj puky drevín? Zaoberá sa tým takzvaná gemmoterapia. Vychádza v myšlienky, že v pukoch je podobne ako vo vajíčku alebo v embryu uložená veľká dávka životodarnej energie a dôležitých látok. Puky sa konzumujú surové, sušia sa na výrobu čajov alebo sa z nich vyrába tinktúra.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?