Nie je burina ako burina. Už v jarnom období ju môžeme využiť pre svoje zdravie

  • 12.04.2021

Rastliny, ktoré bežne označujeme ako „buriny“, má zmysel zaradiť do stravy najmä skoro na jar, keď je ešte málo dostupnej vlastnej zeleniny. Ich veľkou prednosťou je, že rastú samy bez našej starostlivosti. Stačí ich vždy čerstvé pozbierať.

Hviezdica prostredná

Ako ich využiť

Krok číslo jeden je naučiť sa rastliny bezpečne poznať. Platí rovnaké pravidlo ako pri zbere húb, konzumujeme ich, len ak sme si nimi úplne istí. Aj v ríši rastlín sa vyskytuje veľké množstvo jedovatých druhov a niektoré sa na tie jedlé podobajú.

Uprednostňujeme mladé výhonky a listy, staršie sú už tuhé a na konzumáciu nevhodné. Ak ich nenájdeme vo vlastnej záhrade, môžeme ich zberať v prírode. Nie však v okolí ciest či skládok. Aj polia môžu byť rizikové, keďže nevieme, koľko a čím sú vyhnojené či chemicky ošetrené.

V menších množstvách ich pridávame do rôznych jedál a uvidíme, ako nám ich chuť bude vyhovovať. Pri menších dávkach ostaneme aj z dôvodu obsahových látok. Väčšina patrí k liečivým rastlinám, čiže majú rôzne účinné látky a aj preto dávkovanie nie je vhodné preháňať. V každom prípade si nimi vieme spestriť jedálny lístok.

Maslo so žihľavou

Hviezdica prostredná

Jedna z najbežnejších burín, ktorá sa plazí po pôde alebo rastie pekne v hustých trsoch aj čiastočne do výšky. Je výbornou súčasťou potravy pri pestovaní hydiny. Má špecifickú vôňu i chuť.

Mladé vrcholové konce výhonov s pukmi i s kvetmi konzumujeme surové v zmiešaných šalátoch, v nátierkach či v sendvičoch. Nakrájané ich pridávame do fašírok a plniek. Chutné jedlo pripravíme zo šampiňónov, ktoré naplníme s bryndzou pomiešanou s nasekanými vňatkami a čiernym korením.

Najmä v Nemecku ju v minulosti propagoval svetoznámy liečiteľ Kneipp aj ako liečivku. Možno ju užívať v tinktúrach alebo v čajoch pri rekonvalescencii (po prekonaní rôznych ochorení na posilnenie), či na odhlienenie pri chorobách dýchacích ciest.

Zádušník brečtanovitý

Často ho nájdeme rozrastať sa v trávniku. Nerastie vysoko, znáša i kosenie a v bylinnom trávniku ho môžeme dlhodobo akceptovať. Na jar krásne kvitne modrými kvietkami a poskytuje potravu pre hmyz.

Nájdeme ho aj vo väčšine atlasov o liečivých rastlinách. Účinný je najmä na zlepšenie trávenia, podporuje totiž produkciu žalúdočných kyselín a pri chorobách dýchacích ciest pomáha pri vykašliavaní. Z dôvodu intenzívnej chuti a pre obsah účinnej látky glechomín ho používame v malých množstvách ako koreninu, a to v čerstvom i sušenom stave, do polievok, nátierok, do slaných koláčov či na pizzu. Jedlé kvietky ozdobia palacinky, zákusky a nápoje.

Zádušník brečtanovitý

Liečivá púpava

Je to známa liečivá rastlina. Mladé listy používame v surovom stave do šalátov, nátierok a polievok. Keďže ich chuť je horkastá, v šaláte nahradí kupované čakankové listy. Zmierniť ju môžeme „bielením“. Vyhliadneme si niekoľko silných rastlín na začiatku rastu a zakryjeme ich na pár dní obráteným keramických kvetináčom. Listy budú bez prístupu svetla tenšie a krehkejšie a ich chuť sa zjemní.

Dobre známa je výroba domáceho púpavového medu z kvetov. Niektorí dokonca nakladajú do octovej zálievky i mladé nerozvinuté puky ako náhradu kapár.

Najsilnejšie liečivé účinky má koreň. Zberá sa skoro na jar v marci alebo na jeseň v októbri, novembri, dobre sa umyje a suší. Vďaka horčinám sa užíva pri nechutenstve, má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu vrátane sleziny a pečene. Pomáha aj pri obličkových problémoch a celkovo posilňuje.

Žihľava dvojdomá

Tradičná je vo veľkonočnej plnke, no dá sa použiť aj inokedy. Môžeme skúsiť napríklad žihľavovú polievku či prívarok, prípadne ju pridáme do omeliet alebo do domácich polievkových halušiek. Čaj zo surovej či sušenej mladej vňate pomáha napríklad pri krvotvorbe a reumatických problémoch. Odvar je výborný na oplachovanie vlasov.

Lipa malolistá

Mladé lipové listy sú veľmi jemné a chuťovo skôr neutrálne. Sú skvelým prídavkom do zeleninových i ovocných šalátov. Zberáme ich zo stromu z rôznych vetiev, aby po nás neostali holé výhonky.

Púčiky lipy

Buk lesný

Jedlé sú mladé listy zo stromu, ale aj klíčne listy s jemne orieškovou chuťou, ktoré sa oplatí pridať do šalátov, na toasty či do praženice.

Cesnak medvedí

Pokrájané či posekané listy dávame na chlieb, do nátierok, obľúbená je výroba pesta. Málokto zberá kvety, sú výborné ako posýpka na chlieb, praženicu či do polievok. Kto cesnak medvedí ešte nepozná, mal by ísť na zber s niekým skúsenejším. Výnimočne sú zaznamenané otravy pri zámene listov s jesienkou. A keď cesnak začne kvitnúť, pozor na konvalinkové listy, môžu rásť i tesne pri cesnakových.

 

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku