Špargľa: Nízkokalorická zelenina vhodná pri diétach. Ako ju pestovať?

  • 02.06.2020

Špargľa je trváca rastlina s drevitým podzemkom a hlbokou sústavou dlhých dužinatých koreňov schopných dorásť až do hĺbky 6 metrov. Konzumujeme iba mladé výhonky rastúce v jarnom období.

Špargľa

Výživová hodnota

Špargľa je nízkokalorická zelenina vhodná pri redukčných diétach. Je zdrojom vitamínov (napr. A,B, C, E), minerálnych látok (napr. draslík, vápnik, horčík, železo), vlákniny.

Ako pestovať špargľu

Ide o trvácu dvojdomú rastlinu vysokú až 2 metre. Na jednom stanovišti ju pestujeme 15 – 20 rokov. Samčie rastliny lepšie odnožujú, preto ich pri výsadbe uprednostňujeme. Špargľu pestujeme na slnečnom a bezveternom stanovišti. Vyžaduje priepustnú, dobre vyhriatu hlinitopiesočnatú až piesočnatohlinitú hlboko spracovanú pôdu bohatú na živiny. V prípade veľmi ľahkej priepustnej pôdy a sucha je dôležitá i závlaha.

Pri pestovaní zo semien zberáme úrodu prvýkrát v treťom roku, zo zakúpených sadeníc v druhom roku. Semeno vysievame priamo na záhon v apríli, klíči 2 – 4 týždne. Mladé sadenice rozsádzame do sponu cca 30 × 30 cm alebo do riadkov. Biele odrody sadíme hlbšie a postupne ich kopcujeme. Pred každou zimou vňať ostriháme a zlikvidujeme. Výsadbu prekryjeme slamou alebo kukuričným kôrovím ako ochranu pred holomrazmi. Hnojíme každý tretí rok kompostom alebo kompostovaným hnojom dávkou 40 – 50 kg na 10 m2.

Špargľa

Zbierame postupne

Zberáme (zhruba do konca júna) maximálne tri štvrtiny výhonov, postupne, keď dosiahnu priemer min. 10 mm a dĺžku 10 – 20 cm, sú silné a hlavičky majú pevne zovreté. Zelené odrody zberáme z povrchu pôdy, biele špeciálnym nožom priamo spod pôdy, alebo ju najskôr odhrnieme. Dávame pozor, aby sme nepoškodili rastové srdiečko.

Ako dlho vydrží v chladničke?

Čerstvú špargľu spracujeme hneď alebo ju uchovávame v chladničke zabalenú v mokrej utierke cca 5 dní. Ošúpanú a zamrazenú ju skladujeme až 6 mesiacov pri teplote − 18 ⁰C. Pred tepelnou úpravou ju nerozmrazujeme.

Špargľa

Viete, že…

…špargľa je zdravotne veľmi významná zelenina? Preventívne pomáha zachovať si zdravé a vitálne srdce, pečeň, močový systém, chráni nás pred zápalmi. Ako liek aj potravinu ju používali už v starom Egypte, Ríme a v Číne. Je tiež odporúčaným afrodiziakom, má pomáhať pri impotencii, neplodnosti a sexuálnych problémoch.

Biela špargľa sa považuje za chuťovo jemnejšiu. Bielosť stoniek sa dosiahne nahrnutím pôdy na rastlinu. Zelené odrody sú korenistejšie a pestujú sa nad pôdou.

Naša voľba odrôd

  • Mary Washington – zelená, odolná proti hrdzi
  • Argenteuil – vhodná na bielenie

Špargľa

Spôsoby kuchynskej úpravy

V kuchyni sa dá špargľa využiť všestranne. Výhonky špargle ošúpeme asi 1 cm pod hlavičkou až k odrezanému koncu. Drevnatý koniec odrežeme. Zviažeme bielou niťou do zväzku a vložíme hlavičkami do vriacej vody so soľou a trochou cukru, povaríme 10 – 12 minút. Pozor na rozvarenie.

Špargľová polievka

Nakrájanú špargľu zalejeme horúcou osolenou vodou, pridáme trochu masla, uvaríme do mäkka. Scedíme, do vývaru pridáme zápražku, žĺtok, trochu mlieka, povaríme. Polovicu scedenej špargle rozmixujeme a spolu s druhou polovicou vrátime do polievky.

Špargľová polievka

Milánska špargľa

Uvarenú horúcu špargľu naservírujeme, posypeme výrazným talianskym strúhaným syrom a polejeme horúcim maslom. Ochutíme čerstvými posekanými bylinkami.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?