Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

  • 28.12.2018

Prečo pestovať bôb? Je chutný, veľmi výživný a zdravý. Množstvom a obsahom plnohodnotných bielkovín v suchom stave sa blíži k sóji.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Bôb záhradný, pochádzajúci zo Stredomoria, vo väčšine moderných kuchýň Európy nahradila fazuľa. Pestovanie a konzumovanie bôbu si doteraz zachovali najmä Taliani, Angličania, sčasti i Nemci, Francúzi a taktiež Arabi, ktorí uprednostňujú najmä plne dozretý, teda suchý bôb. Okrem obohatenia nášho jedálnička sa bôb využíva aj na zelené hnojenie a ako krmivo pre zvieratá.

Botanická charakteristika

Bôb obyčajný je jednoročná rastlina. Existujú dve formy bôbu, jarná a ozimná. Ozimný bôb sa vysieva na jeseň a prezimuje v štádiu jednoosej stonky s 2 až 3 pármi listov. Na jar hlavná os zaniká a vytvorí sa 2 až 5 rovnocenných bočných stoniek, ktoré dorastú do výšky 60 – 90 cm.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Pri jarných odrodách hlavná stonka len slabo vetví. Kvetenstvo tvorí strapec s 3 až 11 kvetmi prisadnutý v úžľabine listov vyrastajúcich spravidla na 5. – 8. uzle. Tvar kvetov je typický motýľovitý, väčšinou bielej farby, často s tmavou škvrnou. Kvitnutie trvá 2 až 3 týždne, za vlhka i dlhšie. Kvety sú obojpohlavné, zväčša samoopelivé, i keď je vhodné určité doopelenie hmyzom, čmeliakmi, včelami. Z jedného kvetenstva obvykle vzniknú 1 až 2 struky s dĺžkou 3 – 20 cm. V čase zrelosti je struk kožovitý, hnedý až čierny, vo vnútri plstnatý s 3 až 9 semenami. Jeho postavenie na rastline je vzpriamené alebo previsnuté.

Rastlina má hlboko prenikajúci kolový koreň s bohatou sieťou bočných korienkov. Na začiatku rastie rýchlejšie koreň, jeho rast sa zastaví v čase kvitnutia. Stonka rastie zo začiatku pomaly, tesne pred kvitnutím intenzívne.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Konzumný alebo kŕmny

Niektoré odrody sú určené na konzumné účely a iné ako krmivo pre zvieratá. Spoznali by ste to hneď aj podľa chuti. Kŕmny bôb totiž obsahuje horké glykozidické látky. Pomôžeme vám zorientovať sa:

  • bôb obyčajný pravý (Faba vulgaris subsp. Vulgaris), zvaný tiež svinský alebo záhradný, sa pestuje hlavne ako zelenina a strukovina. Má nižšiu stonku so sklonom k rozkonáreniu. Na bočných stonkách vytvára struky rovnocenné s tými na hlavnej stonke. Semeno je ploché, dlhé až 30 mm, široké až 25 mm a hrubé do 10 mm
    (1 000 semien váži 1 200 – 2 500 g). Vyžaduje primeranú vlhkosť pôdy.
  • bôb obyčajný, tzv. konský (Faba vulgaris subsp. Equina) sa pestuje na zelenú hmotu a semeno je určené na kŕmenie zvierat. Má štvorhrannú stonku s výškou až 150 cm, málo rozkonárenú. Semená sú stredne veľké (1 000 semien váži 500 – 700 g). Sú nepravidelne guľaté, v smere pupka čiastočne pretiahnuté, z bokov preliačené bledohnedé, ale aj s tmavofialovou či čiernofialovou šupkou.
  • bôb obyčajný drobnosemenný (Faba vulgaris subsp. Minor) sa používa na kŕmenie. Stonka je tenšia a drobnejšia. Semená guľatejšie, 1 000 semien váži 320 – 500 g. Je chúlostivejší, u nás menej častý.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Výsev bôbu a ošetrovanie

Bôb vysievame od začiatku marca do mája, čím skôr, tým lepšie. Hĺbka výsevu je 4 – 8 cm, spon 50 × 20 cm. Pri dosiahnutí výšky rastliny 10 – 15 cm ich plečkujeme a prihŕňame zeminou. Porast udržiavame bez burín a podľa potreby ho zavlažujeme. Keď sú rastliny dostatočne zakvitnuté, zaštipneme vrcholec, čo podporí zrenie semien a obmedzí napádanie bôbu voškou makovou, ktorá uprednostňuje mladé vrcholce rastlín.

Zelené struky pri skorom pestovaní zberáme už od júna, nezrelé semená v auguste a zrelé semená koncom augusta a neskôr. Z jedného áru môžeme získať asi 100 kg strukov alebo 30 kg semien.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Pestujeme bôb

  • Klíči už pri teplote 2 – 3 °C, optimum na klíčenie je 20 °C. Pri teplote 8 °C klíči 17 dní, pri teplote 10 °C 14 dní.
  • Klíčenie urýchli namočenia semien pred výsevom na 5 hodín do vody.
  • V porovnaní s klasickou fazuľou je podstatne mrazuvzdornejší a otužilejší, takže ho možno pestovať i v podhorských oblastiach a na miestach s výskytom jarných mrazíkov.
  • Uprednostňuje vlhkejšiu a chladnejšiu klímu, no je prispôsobivý.
  • Je náročný na pôdnu vlahu.
  • Vysieva sa skoro na jar, čím „uniká“ svojmu najčastejšiemu škodcovi – voške makovej.
  • Pri optimálnej pôdnej vlhkosti semeno napučí za 3 až 4 dni, pričom spotrebuje toľko vody, akú má hmotnosť.
  • Dá sa rýchliť predpestovaním priesad.
  • Vyžaduje pôdy úrodné, stredne ťažké a hlboké, alkalické s pH 7 – 8, pričom pôdu obohacuje o dusík a zanecháva ju vo veľmi dobrej štruktúre. Bôb je teda výbornou predplodinou pre všetky rastliny okrem strukovín.
  • Suché semená sa dajú dlho skladovať na konzumáciu, ale aj na výsev – klíčivosť si udržiava až 8 rokov.
  • Pestuje sa v prvej alebo druhej trati, znáša aj priame hnojenie kompostovaným hnojom.
  • Je náročný na vápnik, znáša aj priame vápnenie dolomitom, ktorý dodá dôležitý horčík.
  • Fosfor (aj vo forme ťažšie rozpustných fosfátov) a draslík vždy ako síran spolu s organickým hnojivom dávkujeme na jeseň.
  • Na jar je lepšie použiť kompost a štartovaciu dávku dusíka v množstve asi 0,5 kg liadku vápenatého alebo amónneho na 100 m2.
  • CHLORIDOVÉ HNOJIVÁ NEPOUŽÍVAME, LEBO BÔB NEZNÁŠA CHLÓR!
  • Bôb po bôbe alebo iných strukovinách a ďateľovinách zaraďujeme najskôr až o 4 roky.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Bôb pre zdravie i pre chuť

Na konzumáciu vyberáme hlavne sladké druhy bôbu, teda najmä bôb záhradný, ktorý má minimum horkých látok.

Zvyšky horkosti odstránime tak, že bôb uvarený v slanej vode jednoduchým stlačením medzi prstami zbavíme niekedy tuhšej šupky alebo ho prepasírujeme.

Suché bôby pred varením vždy namočíme na noc do vody, aby napučali a rýchlejšie sa uvarili, zároveň sa vyplavia nežiaduce oligosacharidy, ktoré spôsobujú nadúvanie. Vodu, v ktorej sme bôb namáčali, vždy zlejeme a nahradíme ju pri varení čerstvou.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Suchý bôb obsahuje až 28 % bielkovín, vitamíny skupiny B a kyselinu listovú (425 mg/100 g). Mladý bôb má vysoký obsah vitamínu C, poriadnu dávku železa a pomáha spolu s kyselinou listovou v boji proti chudokrvnosti. Je tiež výborným donátorom dôležitého draslíka, fosforu, zinku, horčíka a vápnika. Obsahuje až 25 g vlákniny na 100 g jedlej časti bôbu, pôsobí proti zápche. Tieto obsahové látky mu zaručujú aj alkalitu, ktorá dobre kompenzuje kyselinotvorné potraviny v našom jedálničku, a pomáhajú aj proti osteoporóze a odvápňovaniu tela.

Tipy na prípravu

Bôbový šalát

50 g namočených bôbov uvaríme do mäkka vo vývare, scedíme (ak má bôb tuhú šupu, postupne vytlačíme prstami dužinu z jednotlivých zŕn). Jarnú cibuľku aj s vňaťou nakrájame na jemno. Pripravíme sladkokyslý nálev s olejom, všetko zalejeme, zamiešame a necháme v chlade odležať.

Bôbová kaša

80 g suchých bôbov namočíme, scedíme a varíme spolu s 8 nakrájanými zemiakmi v zeleninovom vývare s koreninami (čierne korenie, bobkový list, soľ, muškátový kvet, petržlenová vňať). Uvarenú zmes prelisujeme, pridáme maslo, zahustenú cibuľovú zápražku a podávame ako prílohu.

Všetko o bôbe a jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie

Bôbová polievka s kapustou

Pohár suchého bôbu na noc namočíme do vody, ráno scedíme a vo vývare uvaríme skoro do mäkka. Potom pridáme pohár kyslej pokrájanej kapusty a spolu uvaríme do mäkka. Dva veľké ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky uvaríme v slanej vode zvlášť, scedíme a spolu s mletým čiernym korením vmiešame do bôbu. Z 2 lyžíc múky a 2 lyžíc masti pripravíme zápražku, pridáme lyžičku mletej papriky, rozmiešame a zalejeme trochou mlieka. Zápražku vlejeme do polievky, chvíľu povaríme a podávame.

Zapekané bôbové struky

1 kg umytých a rozkrájaných zelených strukov uvaríme v slanej vode do mäkka. Nasekané 2 cibule opečené na oleji zmiešame so scedenými uvarenými strukmi, so 4 nakrájanými paradajkami. Okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a vložíme do pekáča vymasteného olejom alebo maslom. Povrch zmesi polejeme 5 rozšľahanými vajcami a v rúre zapečieme. Podávame s celozrnným pečivom.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Najúčinnejšia ochrana proti slizniakom: Jej výrobu a inštaláciu zvládne aj začiatočník
Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Kde si v roku 2024 nazbierate jahody najvýhodnejšie? Pozrite si veľký prehľad samozberu naprieč celým Slovenskom!
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Nevyhadzujte vylámané kvetné stonky cesnaku! Takto ich zužitkujete
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Muchovník: Ovocie budúcnosti vhodné do každej záhrady
Muchovník: Ovocie budúcnosti vhodné do každej záhrady
Fotopostup: Ako a kedy si rozmnožiť levanduľu odrezkami? Takto získame nové rastliny veľmi rýchlo
Fotopostup: Ako a kedy si rozmnožiť levanduľu odrezkami? Takto získame nové rastliny veľmi rýchlo
Prečo vyhlásili petržlen v roku 2023 za jedovatú rastlinu? 6 vecí, ktoré ste možno o ňom nevedeli
Prečo vyhlásili petržlen v roku 2023 za jedovatú rastlinu? 6 vecí, ktoré ste možno o ňom nevedeli
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
9 overených spôsobov, ako sa zbaviť slizniakov v záhrade
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kedy je správny čas na zber cesnaku?
Kedy je správny čas na zber cesnaku?