Spoznajte najčastejšie choroby a škodce cukiet a patizónov

  • 20.05.2022

Najlepšou prevenciou na udržanie zdravých rastlín je použitie moreného osiva, pravidelná zálievka a dodržanie dostatočných rozstupov medzi rastlinami.

Hoci je pestovanie cukiet a patizónov nenáročné, aj tu nás môžu prekvapiť choroby a škodce. Buďte pripravení a zoznámte sa s nimi už teraz.

Žlté škvrny na listoch a mladých plodoch

Vírusovámozaika
Vírusová mozaika sa môže prejavovať škvrnami v rôznych odtieňoch žltej, nemusí byť takto veľmi výrazná.

Rastliny sú pravdepodobne napadnuté vírusovou mozaikou. Okrem škvŕn sa na plodoch objavujú aj drobné deformácie, takže dochádza k ich rýchlemu poškodeniu.

Túto vírusovú chorobu prenášajú predovšetkým vošky a neexistuje žiadna stopercentne účinná liečba. Jediné, čo sa dá urobiť preventívne, je bojovať proti voškám. Napadnuté rastliny treba čo najskôr celé odstrániť a zlikvidovať, ideálne spáliť. Nikdy ich nekompostujeme ani neodvážame na skládku so „zeleným“ odpadom.

Poškodené semenáčiky a ohryzené plody

Ohryzené cukety
Mladá rastlina poškodená slizniakmi

Zrejme sa v okolí nachádzajú slizniaky, ktoré dokážu napáchať obrovské škody. Mladým semenáčikom často nahryznú stonku a rastlina uhynie. Pomerne účinnou ochranou je ich výsadba do valca z plastovej fľaše, ktorá sadeničku ochráni. Keď rastliny podrastú, stonka spevnie a nie je takým ľahkým terčom, preto ochranu odstránime. Slizniaky sa môžu pustiť aj do mladých plodov, ktoré následne odhnijú. Ochutnávajú aj veľké pevné plody, ktoré zvyčajne vďaka silnej šupke odolajú obhrýzaniu aj hnilobe.

Biely až sivý povlak na listoch a postupné zasychanie

Múčnatka
Múčnatka

V tomto prípade sú cukety a patizóny napadnuté múčnatkou. Najlepšou prevenciou je pravidelná a rovnomerná zálievka, pleseň sa totiž vyskytne hlavne v horúcich a suchých mesiacoch, keď rastliny trpia nerovnomernou zálievkou. Keď niekoľkokrát zvädnú, riziko napadnutia touto hubovou chorobou sa zvyšuje. Hneď ako sa na listoch objaví prvý sivastý povlak, rastliny čo najskôr postriekame vhodným fungicídom alebo napadnuté listy ihneď odstránime a spálime. Bez nášho zásahu rastliny postupne prestanú rásť a predčasne uschnú.

Žlté a postupne hnednúce škvrny

Antraknóza
Antraknóza

Tekvice trpia zrejme na antraknózu. Stáva sa to najmä vtedy, keď rastliny pestujeme z vlastného a nemoreného osiva. Táto choroba prežíva v pôde na pozberových zvyškoch. Prejavuje sa typickými žltými a postupne zasychajúcimi škvrnami na listoch, ale aj žltnutím špičiek plodov a ich mäknutím. Často býva zamieňaná za pleseň uhorkovú, proti ktorej sú cukety rezistentné. Najúčinnejšou prevenciou je použitie moreného osiva. V priebehu vegetácie možno napadnuté rastliny ošetriť prípravkom s obsahom medi.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?