Stratifikácia semien: Zvýšte klíčivosť tak, ako to robili už naši predkovia

  • 23.11.2023

Hoci slovíčko „stratifikácia“ pôsobí ako z vedeckého sveta, v skutočnosti označuje úkon, ktorý používali už naši starí otcovia a ich predkovia. O čo ide?

Stratifikácia semien
Foto: Shutterstock

Veľmi zjednodušene povedané, stratifikáciou nazývame uloženie vrúbľov, odrezkov, semien alebo cibúľ v chlade. Napodobňujeme ňou prírodné podmienky, aby sme ochránili rastlinný materiál pred extrémami počasia. Takto udržíme či dokonca vyvoláme klíčivosť, schopnosť rašiť alebo kvitnúť (v prípade cibuľovín).

Dôležitým momentom je, že po období ochladenia vystavíme zárodky rastlín teplejším pomerom, ktoré vyvolajú ich prebudenie. Tento úkon u mnohých druhov významne zvyšuje percento vyklíčených semien.

Dva základné typy stratifikácie

Poznáme 2 základné typy stratifikácie: suchú a mokrú.

V prípade suchej stratifikácie, ktorá sa zvyčajne využíva pre špecifické druhy, semená uchovávame v chladničke pri teplotách okolo 4 °C. Je nutné však zabrániť prístupu vlhkosti, ktorá by v prípade niektorých druhov mohla spôsobovať predčasné klíčenie či hnilobné procesy. Preto tieto semená balíme do vzduchotesných obalov, aby sme zamedzili ich vlhnutiu, a pravidelne kontrolujeme. Niekedy sa používa aj balenie semien do suchej servítky.

Naopak, mokrá stratifikácia predstavuje uloženie semien, vrúbľov či odrezkov vo vlhkom piesku či substrátoch s rašelinou a pieskom, podľa druhu i v rašeliníku. Substráty však udržujeme primerane vlhké. Obvykle je doba tohto úkonu od 21 do 90 dní.

Tieto overené postupy sú staršie ako pokrok ľudstva v technike, preto záhradníci pôvodne nemali možnosť používať chladničky. Forma mokrej stratifikácie môže vyzerať aj tak, že máme jednoducho vrúble pripravené na jarné vrúbľovanie v mokrom piesku, v záhradných krechtoch či pivniciach.

Niektorí gazdovia balia zväzky vrúbľov do vlhkej handry. Toto je vhodné, ak dané priestory nevykazujú výrazné kolísanie teplôt oboma smermi. Výhodou je, že tu môžeme bez problémov umiestniť aj väčšie objemy materiálu v porovnaní s chladničkami. Optimálne teploty by mali byť v rozsahu  0 – 6 °C a vlhkosť prostredia 70 – 80 %.

Stratifikácia semien jahôd v mokrom piesku
Stratifikácia semien jahôd v mokrom piesku Foto: Shutterstock

Rizikom pri mokrej forme stratifikácie je, vzhľadom na vyššiu vlhkosť, možnosť šírenia a rozvoja nežiaducej plesne či hniloby.

Ak je možné, stratifikačné médium (piesok, substát,…) pred použitím sterilizujeme – najjednoduchšie vriacou vodou či parou. Počas samotnej stratifikácie priebežne kontrolujeme stav materiálu – približne raz za 2 týždne. Preto je vhodné zvoliť taký materiál, ktorý nie je náchylný k hnilobe.

Priamo na semená sa používa aj sterilizácia roztokom manganistanu draselného (hypermangán) alebo peroxidom vodíka. Okrem sterilizovateľného piesku sa často používa aj záhradný substrát, prípadne jeho zmes. Pomer piesku a substrátu môže byť 1 : 1 až 1 : 3 .

Krok za krokom: Ako prebieha stratifikácia

1. Sterilizácia piesku

Piesok sterilizujeme zaliatím vriacou vodou.

Postup mokrej stratifikácie semien
Foto: Martin Kohútek

2. Uloženie semien

Semená naukladáme do vlhkého média.

Postup mokrej stratifikácie semien
Foto: Martin Kohútek

3. Zasypanie semien

Semená zasypeme.

Postup mokrej stratifikácie semien
Foto: Martin Kohútek

4. Uloženie nádoby

Prekryjeme nádobu s otvormi, aby sme zabezpečili výmenu vlhkosti a vzduchu. Takto uložíme do chladničky. Ak stratifikujeme viaceré druhy, odporúčame ich starostlivo označiť.

Postup mokrej stratifikácie semien
Foto: Martin Kohútek

Prečo robiť stratifikáciu

Aký je dôvod tohto úkonu?

V prípade stratifikácie semien sa snažíme imitovať prirodzené, ale regulované podmienky v prírode. Teda pôsobenie zimnej periódy, ktorú mnohé druhy potrebujú ako impulz k rozmnoženiu a klíčeniu. U niektorých druhov semien to priamo stimuluje ich schopnosť klíčiť. Príroda to zariadila ako ochranu pred klíčením v nepriaznivej zime a „načasovanie“ na začiatok nasledujúcej sezóny, kedy rašiace rastlinky neohrozujú extrémy počasia. Potom sú druhy s krátkou životnosťou semien, pri ktorých môžeme ich klíčivosť predĺžiť do jarného obdobia, čo je vhodnejšie pre ich rast.

Pri odrezkoch, ktoré sa pripravujú na budúce vrúbľovanie a zakoreňovanie, sa kombinujú dva efekty. „Rastlinný dielik“ dostane informáciu a impulz, aby sa snažil zachovať, respektíve rozmnožiť po oddelení od materskej rastliny. Zároveň mu poskytneme podmienky, ktoré ho ochránia pred nepriaznivými vplyvmi a dovolia mu rozvinúť energiu na rozmnoženie.

Vhodným obdobím na odoberanie vrúbľov a ich následnú stratifikáciu je december, najneskôr január. Vrúble je najlepšie brať z južne orientovaných častí koruniek. Tento úkon by sme mali vykonávať pri teplotách nad 0 °C, najneskôr do polovice januára. (Vrúble môžeme odoberať aj vo februári až marci, avšak tieto už nestratifikujeme, ale priamo použijeme na vrúbľovanie.)

Stratifikácia a uloženie semien do chladu
Skladovanie semien v chlade Foto: Shutterstock

Vhodné druhy rastlín

Typickou rastlinou s krátkou dobou klíčivosti je poniklec. Vysievame ho optimálne hneď po dozretí semien. Ak však potrebujeme posunúť čas jeho výsevu, je vhodné využiť stratifikáciu.

Medzi ďalšie druhy, ktoré lepšie klíčia po tomto úkone, patria:

  • lupina,
  • stračonôžky,
  • horce,
  • plamienky,
  • pivónie,
  • levandule,
  • mnohé ihličnany,
  • japonské javory.

Stratifikácia veľmi dobre podporuje klíčivosť semien aj u asiminy, známej ako paw-paw (na postupových obrázkoch). Tiež je veľmi vhodná na zvýšenie klíčivosti semien ovocných drevín, ktoré sú určené na podpníky.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: Martin Kohútek, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?