Tieto práce v ovocnej záhrade teraz nevynechajte

  • 15.10.2020

Skôr ako príde mráz, pozberáme všetko ovocie zo záhrady s výnimkou mišpúľ a trniek, tie sú najlepšie a najchutnejšie, až keď prejdú mrazom. Ostatné ovocie by mráz celkom znehodnotil.

Tieto práce v ovocnej záhrade teraz nevynechajte

Neskoré slivky, maliny môžeme mraziť, zavárať, použiť na pyré alebo džem. Z neskorého hrozna vyrábame mošty, víno, sušíme alebo v jednej vrstve odložíme do chladnej miestnosti na neskôr, vydrží niekoľko týždňov.

V tomto období pozberané jablká, hrušky a duly sú už vhodné na dlhodobé uskladnenie, vždy však skontrolujeme, či nie sú obité alebo napadnuté hnilobou či škodcami. Poškodené kusy spracujeme, okrem pyré a mrazenia ich napríklad i sušíme. Pár kúskov menších či deformovaných plodov necháme na strome pre vtáctvo.

Upratovanie pod stromami je tento mesiac dôležité nielen kvôli vzhľadu záhrady, ale zohráva veľkú úlohu aj pri prevencii prezimovania chorôb a škodcov, ktoré by na jar znova spôsobili škody.

Pripravíme tiež jamy na výsadbu nových ovocných stromov a krov. Vysádzame kontajnerované, ale i voľnokorenné jedince, ktoré sa dajú zakúpiť iba na jar alebo práve teraz na jeseň.

Ovocný sad, drevený rebrík

Náš tip:

Do konca mesiaca pozberáme všetky (aj neskoré) odrody jabĺk a hrušiek. Jablká sú dozreté, keď nám pri uchopení a jemnom pootočení ostanú v ruke. Hrušky potrebujú mierne potiahnuť alebo „zalomiť“ smerom hore, keďže sa môžu zberať aj nie úplne dozreté, pretože dozrejú počas skladovania.

Kľúčové úlohy

Vhodné uskladnenie

Jablká a hrušky skladujeme ideálne v jednej vrstve v plastových debničkách alebo na latkových roštoch. Medzi jednotlivými plodmi necháme malé medzery, tie sú prevenciou šírenia hniloby. Vhodné je tmavé, vzdušné a chladné miesto s teplotou cca 5 ⁰C a vysokou vzdušnou vlhkosťou, kde nie sú hlodavce, napríklad garáž, pivnica alebo zateplený záhradný domček. Ovocie pravidelne kontrolujeme, či nie je napadnuté hnilobou alebo plesňou, takéto plody vyhodíme.

Jablká v debničkách

Očista pod stromami

Spod stromov vyhrabeme zhnité popadané plody a vyhodíme. Neskôr, keď opadnú i listy, pohrabeme ich tiež. Ak boli jablká alebo hrušky napadnuté hubovým ochorením chrastavitosťou, listy zakopeme na konci záhrady hlboko do pôdy alebo spálime, napríklad v krbe. „Zdravé“ lístie uložíme do plastových vriec, ktoré prepichneme na niekoľkých miestach vidlami, navlhčíme a necháme vonku, postupne sa rozloží na listovku. Tú potom na jar použijeme ako mulč okolo okrasných rastlín.

Jablká popadané pod stromom, jeseň

Rozmiestnime lepové pásy

Kmene jabloní, hrušiek, sliviek a čerešní obalíme lepovými pásmi, ktoré sa dajú zakúpiť pokryté lepom už hotové, alebo si ich pripravíme sami doma. Lep zabráni čerstvo vyliahnutým nelietavým samičkám menšieho sivastého motýľa piadivky jesennej vyliezť do koruny stromu, kde po oplodnení kladú pod trhliny kôry vajíčka. Húsenice na jar požierajú mladé listy a spôsobujú škody.

Lepový pás na strome

Skontrolujeme oporné tyče

Pred príchodom jesenných vetrov skontrolujeme stabilitu, či oporné tyče pri mladých stromoch pevne držia a neobtierajú sa o kmeň alebo vetvy, čo by mohlo poškodiť kôru. Tiež sa uistíme, či úväzy nebránia v raste. Ak áno, primerane ich povolíme alebo nahradíme. Skontrolujeme tiež pevnosť oporných stĺpikov drôtených opôr pre maliny a iné takto pestované ovocie.

Uväzovanie mladého stromu ku kolíku

Na čo ešte nezabudnúť

  • Vystriháme výhony záhradných černíc a iných hybridných bobuľovín, ktoré mali plody tento rok, a necháme len nové výhony.
    ü Slamu a drevené piliny od kmeňov stromov odnesieme na kompost, aby sme zabránili hniezdeniu myší a hrabošov, ktoré by ohrýzali kôru alebo korene.
  • Zo stromov odstránime mumifikované plody, aby sa z nich na jar neuvoľňovali choroboplodné zárodky, a tým nepoškodili nové výhonky a kvety.
  • Zo stromov ostriháme suché alebo choré vetvy s výnimkou slivkovitých, ktoré orežeme na jar, vtedy sa lepšie zahoja prípadné rany a zníži sa riziko glejotoku a infekcie.
  • Z celoročne plodiaceho jahodoviska odstránime starú slamu a vytrhané nové šľahúne použijeme na vyplnenie medzier medzi rastlinami (ochrana pred mrazmi).
  • Kry čiernych ríbezlí môžeme prerezávať odteraz až do neskorej jesene. Červené ríbezle a egreše prestriháme hneď po opadaní lístia.

 

 

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč